Oost Vlaanderen

Oost Vlaanderen

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Oost Vlaanderen

Iedereen herinnert zich het middeleeuwse dierenepos over de streken van Reinaert de Vos,
het kasteel Malpertuus en de wijze raad van koning Nobel. Het verhaal speelt zich af in het Land van Waas, één van de streken van de provincie Oost Vlaanderen. Het is het poldergebied in het noordoosten van de provincie, grenzend aan de Schelde en de stad Antwerpen. In het zuiden van de provincie strekken de Vlaamse Ardennen zich uit. Een glooiend, heuvelachtig gebied. Een grotere tegenstelling in één provincie is nauwelijks denkbaar.

Gent is hoofdstad

van de provincie en deels een centrum voor heel Oost Vlaanderen. Sint-Niklaas en omgeving richten zich volledig op Antwerpen, terwijl steden als Aalst, Ninove, Dendermonde maar vooral Denderleeuw tot het achterland van de metropool Brussel gerekend kunnen worden. Voor hun werk zijn de inwoners van die steden volledig aangewezen op Brussel.
Gent is het industriële en het culturele centrum van Oost-Vlaanderen. De bedrijven  concentreren zich langs het kanaal Gent-Terneuzen.

Het platteland van Oost Vlaanderen, met name het midden van de provincie, is sterk verstedelijkt.
De oorzaak is terug te voeren op de textielindustrie, die zich in de loop der eeuwen vanuit Gent verspreidde over tal van kleinere steden die als gevolg daarvan fors groeiden. De agrarische sector is in Oost-Vlaanderen dan ook van minder belang, met uitzondering van de bloementeelt en de varkens- en kippenhouderij. Lochristi, bij Gent, is de belangrijkste bloemenleverancier van België. Leghennen en eieren komen vooral uit Kruishoutem, ten zuiden van Deinze. Fruit, vooral aardbeien, levert het Land van Waas.

De provincie biedt veel

Weliswaar geen zeestranden, maar wel stille meren waar vissers rust vinden en bossen waar het heerlijk wandelen is. In tijdloze dorpjes komen typisch Vlaamse hapjes op tafel: van geutelingen (pannenkoek) tot Hansbeekse schietstoelen (appeltaart).
Oost Vlaanderen is de derde provincie van het land. Alleen Antwerpen en Brabant hebben meer inwoners.
Wat betreft de oppervlakte is Oost Vlaanderen de zevende provincie, met andere woorden Oost-Vlaanderen is een dichtbevolkte provincie

Landschappen

Oost Vlaanderen is een gebied vol tegenstellingen. Dat geldt zeker voor de landschappen. Maar waar in de provincie ook, steeds doorsnijdt een rivier het landschap; om er slechts enkele te noemen de Durme, de Leie, de Zwalm, de Dender en uiteraard de Schelde. Zij bepalen voor een groot deel het landschap. Het noordwesten van de provincie valt uiteen in het lage noorden, Krekengebied, en het oplopende zuidelijk deel, het Houtland. Het Krekengebied of Meetjesland is gewonnen op zee; vette polders dus. Het Houtland heeft nooit wateroverlast gekend.

Houtwallen

Typisch voor deze streek zijn de houtwallen, waarmee de akkers en weilanden omzoomd zijn. Het gebied ten zuidoosten van Gent is de bloemenstreek, waar de teelt van onder meer begonia’s, azalea’s en rozen is geconcentreerd. Verder in noordoostelijke richting ligt het Land van Waas met zijn vele dijken. De overgang naar het heuvelachtige zuiden van de provincie wordt gevormd door de Leiestreek (omgeving van Deinze), het Land van Rode, de Zwalmstreek en het Land van Schelde, Durme en Dender.
Daaronder liggen, uitgewaaierd tussen Ronse en Geraardsbergen, de Vlaamse Ardennen.

Natuur en wandelen

Oost-Vlaanderen biedt alle gelegenheid om te wandelen. Niet alleen het bosrijke zuiden van de provincie, ook in het kale polderland­schap in het noorden zijn tal van wandelingen uitgestippeld.
De plaatselijke VVV’s of Diensten voor Toerisme hebben informatie. Een opvallend wandelgebied in het zuiden (op de taalgrens) is het Brakelbos (53 ha) waarin het ‘park van mineraalwaters Topbronnen’ ligt. Op aanvraag kan de bottelarij bezocht worden. In het park staat ook een chalet in artdeco stijl.

Op de Kluisberg – Kluisbergen/Ronse

ligt het 200 ha grote Kluisbos, een loofbos, waarvan het hoogste punt op 144 m boven de zeespiegel ligt. Een bijna even groot natuurgebied ligt in het noordoosten van Oost-Vlaanderen, bij Eeklo, Het Leen (213 ha). Het uitgestrekte domein bezit o.a. enkele visvijvers. Ten noorden van de lijn Eeklo-Zelzate liggen de kreken met hun rijkdom aan waterplanten en watervogels. Het grootste natuurdomein van de provincie is het 500 ha grote domein Puyenbroeck, ten oosten van Zelzate. Behalve gelegenheid om te wandelen biedt het domein ook een dierenpark, een molenmuseum en een verkeerspark. In de directe omgeving van Gent tenslotte ligt het natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen (200 ha). Het reservaat heeft een educatief centrum.

Rondje hofjes

Begijnhoven zijn een typisch verschijnsel van de Lage Landen: Nederland, België Noord-Frankrijk en een deel van West-Duitsland. Ze ontstonden in de Middeleeuwen toen veel mannen door geweld en oorlogen omkwamen. De vrouwen die achterbleven hadden geen andere mogelijkheid tot overleven dan zich te verenigen en gezamenlijk steun te vragen bij een rijke weldoener. De begijntjes hoefden niet, zoals een echte non, de gelofte af te leggen, wel waren de ze diepgelovig en leefden ze sober. Hun dagen bestonden uit bidden en zieken verzorgen. In Vlaanderen zijn 26 begijnhoven goed bewaard gebleven. Vanwege hun bijzondere waarde zijn dertien daarvan opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. In Oost-Vlaanderen is in de hofjes van Aalst, Dendermonde, Oudenaarde en Gent (Groot- en Klein Begijnhof en Begijnhof van Sint-Amandsberg) de sfeer van rust en bezinning nog goed te proeven.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod  particuliere vakantiehuizen in Belgie. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Oost Vlaanderen vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land België

Sport en natuur

De natuur in België is soms bijzonder verrassend. Er zijn tal van mooie plaatsen te vinden waar het heerlijk vertoeven is: in de bossen, in natuurparken en bij het water. Onze vakantietips voor een weekendje of weekje vakantie op de mooiste plekjes van België.

Mooiste plekjes van België

Als we aan natuur in België denken, dan zijn de Ardennen het eerste wat in ons opkomt. In het zuiden van België heb je prachtige natuur, ideaal voor een vakantie dicht bij huis in de natuur of een weekendje weg. Maar er is nog veel meer te doen in België, het land waar gastronomie en "buiten zijn" hand in hand gaan. Zo is Vlaanderen bijvoorbeeld een geweldig gebied om te fietsen. En na een fietstocht, een wandeling door weiland en bos of aan de Belgische Kust smaakt niets zo lekker als een Belgische stoofschotel met een speciaal bier.

Natuur in Wallonië

In Wallonië, het Franstalige gebied van België vind je prachtige natuur en enkele van de mooiste plekjes in België. Dichte bossen, kabbelende riviertjes en dat alles verrassend dicht bij huis. De Ardennen zijn een ideaal gebied om te wandelen, te mountainbiken en te kajakken. De Grotten van Han zijn een publiekstrekker, vooral voor een vakantie in België met kinderen, al zijn ze voor iedereen leuk. Een van de mooiste gebieden in Wallonië is het Natuurpark Viroin-Hermeton. De Viroin bevindt zich in de provincie Namen, tussen Couvin en de Franse grens. Ook de streek rond Bouillon, met haar imposante burcht, is prachtig. Meer naar het oosten, nabij de Duitse grens, in het Duitstalig deel van België, ligt nog een ander mooi, minder bekend gebied, de Hoge Venen en de Eifel. Wallonië heeft naast mooie natuur ook een leuke folklore cultuur en het hele jaar door worden er tal van activiteiten georganiseerd.

De Hoge Venen

De Hoge Venen is een natuurreservaat dat deel uitmaakt van de Ardennen en de Eifel en bevindt zich tegen de grens met Duitsland. Zoals de naam doet vermoeden bestaat het landschap vooral uit hoogveengebieden, maar er zijn ook weiden, bossen en heide. De plaatsen Monschau, Malmedy en Spa zijn de mooiste plaatsen en vormen een leuke uitvalsbasis voor een vakantie in de Hoge Venen: in de zomer kan je er prachtig wandelen en genieten van de mooie natuur. Er zijn tal van wandelroutes, veelal over de typische vlonderpaden. Sommige gebieden zijn beschermd natuurgebied en daar mag je enkel wandelen onder begeleiding van een gids of helemaal niet. In de Hoge Venen komen edelherten, reeën, wilde zwijnen, lynxen en korhoenders voor in het wild. In de winter is het een populaire bestemming om te langlaufen en te skiën, met name het gebied rond Bütgenbach en bij de Baraque Michel. Botrange is het hoogste punt van België, waar tevens een van de twee natuurcentra van het gebied is gevestigd. Het andere bevindt zich in de stad Eupen.

Viroin

Het natuurpark de Viroin in de Provincie Namen behoort zeker tot de mooiste plekken van België. Kenmerkend zijn vooral de vele kloven, ca. 400 van soms wel 20 meter diep. Daarnaast zijn er veel kalkheuvels en tal van bijzondere planten en bloemen, waaronder wilde orchideeën. Vooral in mei en juni komen veel vlinders af op deze bloemen.

Natuur in Vlaanderen

Er liggen tal van kleine natuurgebieden en reservaten verspreid over Vlaanderen. Grosso modo kunnen we de natuur in Vlaanderen opdelen in de volgende natuurgebieden: het Brugse Ommeland (een groen gebied vlakbij zee en Brugge met kanalen, dijken, kastelen en abdijen, oude hoeves en molens en veel kleine natuurreservaten), de Groene Gordel (bossen, parken en tuinen rond Brussel), het Hageland (oostelijk van Leuven, ideaal om het landelijke leven van België te ervaren, met 1.200 km aan wandelroutes en het provinciedomein Halve Maan), Haspengouw (de fruitstreek van België, in Limburg, met bloesem- en oogstfeesten), de Kempen (in Antwerpen met de Kalmthoutse Heide en in Limburg met veel natuur rond Hasselt en een antal mooie campings en vakantieparken), de Leiestreek (gebied tussen Wervik en Gent, bij de Leie, met vele wandel- en fietsroutes langs het water), het Maasland (rond Maaseik in Limburg, waar je prachtig kunt fietsen en oversteken met de vaarpont), het Meetjesland (fietsen langs kreken en polders of wandelen in Houtland door mooie bossen. De Canisvliet is een natuurgebied met veel vogels), het Scheldeland (wandelen langs stille waters van de Schelde, de Dender en de Rupel), de Vlaamse Ardennen (prachtig gebied om te mountainbiken en te wandelen), de Voerstreek (een landschap van eindeloze bossen, weilanden, wegen, kabbelende beken, kapelletjes, en schilderachtige dorpjes), het Waasland (varen en kajakken, wandelen of fietsen bij de Durmedijk, de Schelde, de Moervaart en de Zuidlede) en de Westhoek.

Fietsen in Vlaanderen

Wist je dat Vlaanderen geweldig is om te fietsen? Je vindt in Vlaanderen vele vlakke fietsroutes, voor pittige mountainbike trails kan je beter naar Wallonië. Bij de kust bevindt zich de provincie West-Vlaanderen, met enkele van de mooiste kunststeden van België. Zo is een weekendje Brugge makkelijk te combineren met fietsen in de natuur in België of een bezoek aan de Belgische kust. Er zijn ook mooie fietsroutes van Brussel naar Brugge, zodat je een bezoek aan beide steden combineert met een flinke dosis natuur. Het vlakke gebied bij de Damse Vaart tussen Oostkerke en Hoeke is een visueel feest: de stilte is er hoorbaar en overal heerst rust. Ook de Belgische Kempen zijn een fietsgebied bij uitstek. Net over de Nederlandse grens ligt Oud-Turnhout, waar je fietst langs rietmoerassen, heide, vennen en dennenbossen. Uiteraard zijn dit slechts enkele voorbeelden, over het hele Vlaamse gebied liggen tal van fietsroutes verspreid.

Wandelen in Vlaanderen

Ook wandelpaden vind je in de vele bossen en langs rivieren en meren. Bijvoorbeeld in het Buggenhoutbos, een van de grootste loofbossen van de provincie Oost-Vlaanderen, met haar fotogenieke bomen en prachtige vijvers. Denk ook aan een wandeling bij de Schelde in Tielrode. Een verhard pad van ca. 5 km voert vanaf het Veer rond de potpolder en is geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Je kan er ook met een pont oversteken om te wandelen aan de Schelde. De kust en West-Vlaanderen hebben ook vele uitgestippelde wandelpaden. In de provincie Antwerpen bevinden zich mooie routes langs de rivieren de Nete en de Kleine Nete, de dijk biedt er prachtige vergezichten. In Brasschaat voert de Mikwandeling langs parken en domeinen, het Versailles van Antwerpen. Ook de Kempense meren zijn een geliefd gebied bij wandelaars en liefhebbers van watersport. In Limburg vind je heidevelden, naaldbossen en bij Lommel zijn er mooie wandelingen langs het kanaal.

Vakantie aan de Belgische Kust

Strandzeilen en wandelen in de duinen van Panne, watersport in Nieuwpoort, fietsen in de natuur bij Bredene en De Haan… er is heel veel te doen voor liefhebbers van zee en strand aan de Belgische kust. Middelkerke is geliefd vanwege de 1,5 km duinengordel en de maritieme flora en fauna die het rijk is. En het Zwin is voor velen het mooiste natuurreservaat van België, een prachtig gebied om vogels te observeren. Tevens zijn er vele leuke bezienswaardigheden aan de Belgische kust voor jong en oud.

Natuur in België en gastronomie

De Belgische trots is de gastronomie. Belgen houden van lekker eten, delicatessen, genieten van het goede leven. In de restaurants vind je vaak de Franse keuken, maar ook vele andere landen zijn vertegenwoordigd in het grote aanbod aan eetgelegenheden. En natuurlijk zijn er de Belgische specialiteiten, zoals stoofvlees met frieten, vidée of vol-au-vent (ragout), duif, konijn met pruimen of Gentse Waterzooi. Combineer een weekend of week in de natuur dus met heerlijk eten.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.