Vlaams Brabant

Vlaams Brabant

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Vlaams Brabant

De hoofdstad van Vlaams Brabant is Leuven, een stad die rijk is aan geschiedenis en rijk aan terrassen.
Het is een echte universiteitsstad en is zeer fietsvriendelijk. Brussel werd een apart gewest. Wees niet bang dat je in de Groene Gordel, waar het Pajottenland en Dijleland deel van uitmaken, of het Hageland verzeild raakt in politieke twisten. Hier kom je voor de rust, de prachtige dorpjes, de kastelen en de natuur.

Een mooie plaats om te bezoeken is het Dijleland

waar het landschap glooit – het vlakke Vlaanderen waar Jacques Brei over zong bevindt zich duidelijk ergens anders  , waar riviertjes zoals de Dijle, de IJse, de Lane, de Nethen, de Vaalbeek en de Voer door het dal stromen. Dit is een land met mooie boerendorpen die tegen de flanken van de heuvels zijn gebouwd.

De vier seizoenen

Elk seizoen heeft zijn charme. In de winter is het bijvoorbeeld fijn om de frisse buitenlucht op te zoeken, heerlijk door de sneeuw te stappen en daarna in het hotel bij het haardvuur de warmte op te zoeken. Kop chocola erbij. Perfect. De lente? Prachtig dat de zon weer aan warmte wint. Met een trui op het terras. Voor het eerst sinds lange tijd weer buiten zitten. Ik vertoef dan graag in het zuidoosten van het Hageland waar appel- en perenboomgaarden in bloei staan. In de zomer vind ik dat er niets gaat boven het maken van een fietstocht. Korte broek en shirtje aan. De zon op mijn huid. Onderweg een picknick aan een bruisende beek. Lui zijn. Niets mis mee.

Favoriet seizoen voor een bezoek aan Vlaams Brabant is toch wel de herfst.
Dan schieten de paddenstoelen uit de grond en staan de bomen in vuur en vlam. Met name de bladeren van beuk en eik zijn schitterend om te zien. Van groen transformeren ze in roestbruin tot rood. Deze kleurverandering komt doordat de bomen voedingsstoffen aan het blad onttrekken. Ook de varens sterven af en veranderen in een bruine kleur om later in het voorjaar weer op te komen.

Bossen met geschiedenis

Het bos is zo rond eind september tot eind oktober voor mij ‘the place to be’. En met bos is de provincie rijkelijk bedeeld. Net buiten Leuven ligt bijvoorbeeld het Heverleebos dat samen met het aangrenzende Meerdalwoud 1900 hectare groot is. Het is dus niet zo maar een lapje grond. Stel je eens voor hoe groot dat is. Vele kilometers lang kan je door het woud met zijn beuken, Amerikaanse eiken, zomer- en wintereiken en grove dennen lopen of fietsen. Het doet heel oorspronkelijk aan, want dit gebied is al sinds de laatste ijstijd, circa 10.000 jaar,  geleden bebost gebleven. Sommige bomen zijn al meer dan 300 jaar oud.

Het Zoniënwoud is misschien wel het bekendste bos van België. Dit bos was in de 18de eeuw het jachtterrein van Karel van Lotharingen. Deze vorst gaf het karakter zoals het nu nog is. Hij liet er beukenlanen aanleggen en verbreedde de dreven, zodat de rijtuigen en paarden tijdens de jacht nog sneller konden gaan. Het is maar liefst 4300 hectare groot en wordt ook wel ‘de groene long’ van Brussel genoemd, want Brussel is er dichtbij.
Vanaf Tervuren, waar het Afrikamuseum de verzamelde schatten van koning Leopold II tentoonstelt,
kan je in luttele kilometers op de Grote Markt van Brussel staan. Maar waarom zou je in de herfst ‘de bruine long’ verlaten? Je bevindt je inmiddels in een prachtig park en kan hier vandaan ook in een mum van tijd in kasteel park Arenberg zijn.

Rondje Groen

Als een gordel ligt rond Brussel een gebied met bossen, tuinen, parken, kastelen en groene landschappen: de Groene Gordel. Te midden van al het groen liggen mooie dorpjes verscholen, zoals het eeuwenoude bedevaartsoord Halle. In het Zoniënwoud kun je eindeloos wandelen, in het Pajottenland, waar Bruegel zijn inspiratie vond, is het unieke ruiterroutenetwerk een belevenis voor ruiter en paard.
Fietsers kunnen vooral in het Dijleland, het gebied tussen Brussel en Leuven, hun hart ophalen. Hier is driehonderd kilometer aan bewegwijzerde fietsroutes uitgezet.
De Groene Gordel heeft nog meer moois om even bij halt te houden: de abdij van Affligem bijvoorbeeld of Grimbergen met zijn norbertijnerabdij en de molens op de Maalbeek. Een ontdekkingstocht door het groen rond Brussel staat garant voor afwisseling.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod  particuliere vakantiehuizen in Belgie. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Vlaams Brabant vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land België

Sport en natuur

De natuur in België is soms bijzonder verrassend. Er zijn tal van mooie plaatsen te vinden waar het heerlijk vertoeven is: in de bossen, in natuurparken en bij het water. Onze vakantietips voor een weekendje of weekje vakantie op de mooiste plekjes van België.

Mooiste plekjes van België

Als we aan natuur in België denken, dan zijn de Ardennen het eerste wat in ons opkomt. In het zuiden van België heb je prachtige natuur, ideaal voor een vakantie dicht bij huis in de natuur of een weekendje weg. Maar er is nog veel meer te doen in België, het land waar gastronomie en "buiten zijn" hand in hand gaan. Zo is Vlaanderen bijvoorbeeld een geweldig gebied om te fietsen. En na een fietstocht, een wandeling door weiland en bos of aan de Belgische Kust smaakt niets zo lekker als een Belgische stoofschotel met een speciaal bier.

Natuur in Wallonië

In Wallonië, het Franstalige gebied van België vind je prachtige natuur en enkele van de mooiste plekjes in België. Dichte bossen, kabbelende riviertjes en dat alles verrassend dicht bij huis. De Ardennen zijn een ideaal gebied om te wandelen, te mountainbiken en te kajakken. De Grotten van Han zijn een publiekstrekker, vooral voor een vakantie in België met kinderen, al zijn ze voor iedereen leuk. Een van de mooiste gebieden in Wallonië is het Natuurpark Viroin-Hermeton. De Viroin bevindt zich in de provincie Namen, tussen Couvin en de Franse grens. Ook de streek rond Bouillon, met haar imposante burcht, is prachtig. Meer naar het oosten, nabij de Duitse grens, in het Duitstalig deel van België, ligt nog een ander mooi, minder bekend gebied, de Hoge Venen en de Eifel. Wallonië heeft naast mooie natuur ook een leuke folklore cultuur en het hele jaar door worden er tal van activiteiten georganiseerd.

De Hoge Venen

De Hoge Venen is een natuurreservaat dat deel uitmaakt van de Ardennen en de Eifel en bevindt zich tegen de grens met Duitsland. Zoals de naam doet vermoeden bestaat het landschap vooral uit hoogveengebieden, maar er zijn ook weiden, bossen en heide. De plaatsen Monschau, Malmedy en Spa zijn de mooiste plaatsen en vormen een leuke uitvalsbasis voor een vakantie in de Hoge Venen: in de zomer kan je er prachtig wandelen en genieten van de mooie natuur. Er zijn tal van wandelroutes, veelal over de typische vlonderpaden. Sommige gebieden zijn beschermd natuurgebied en daar mag je enkel wandelen onder begeleiding van een gids of helemaal niet. In de Hoge Venen komen edelherten, reeën, wilde zwijnen, lynxen en korhoenders voor in het wild. In de winter is het een populaire bestemming om te langlaufen en te skiën, met name het gebied rond Bütgenbach en bij de Baraque Michel. Botrange is het hoogste punt van België, waar tevens een van de twee natuurcentra van het gebied is gevestigd. Het andere bevindt zich in de stad Eupen.

Viroin

Het natuurpark de Viroin in de Provincie Namen behoort zeker tot de mooiste plekken van België. Kenmerkend zijn vooral de vele kloven, ca. 400 van soms wel 20 meter diep. Daarnaast zijn er veel kalkheuvels en tal van bijzondere planten en bloemen, waaronder wilde orchideeën. Vooral in mei en juni komen veel vlinders af op deze bloemen.

Natuur in Vlaanderen

Er liggen tal van kleine natuurgebieden en reservaten verspreid over Vlaanderen. Grosso modo kunnen we de natuur in Vlaanderen opdelen in de volgende natuurgebieden: het Brugse Ommeland (een groen gebied vlakbij zee en Brugge met kanalen, dijken, kastelen en abdijen, oude hoeves en molens en veel kleine natuurreservaten), de Groene Gordel (bossen, parken en tuinen rond Brussel), het Hageland (oostelijk van Leuven, ideaal om het landelijke leven van België te ervaren, met 1.200 km aan wandelroutes en het provinciedomein Halve Maan), Haspengouw (de fruitstreek van België, in Limburg, met bloesem- en oogstfeesten), de Kempen (in Antwerpen met de Kalmthoutse Heide en in Limburg met veel natuur rond Hasselt en een antal mooie campings en vakantieparken), de Leiestreek (gebied tussen Wervik en Gent, bij de Leie, met vele wandel- en fietsroutes langs het water), het Maasland (rond Maaseik in Limburg, waar je prachtig kunt fietsen en oversteken met de vaarpont), het Meetjesland (fietsen langs kreken en polders of wandelen in Houtland door mooie bossen. De Canisvliet is een natuurgebied met veel vogels), het Scheldeland (wandelen langs stille waters van de Schelde, de Dender en de Rupel), de Vlaamse Ardennen (prachtig gebied om te mountainbiken en te wandelen), de Voerstreek (een landschap van eindeloze bossen, weilanden, wegen, kabbelende beken, kapelletjes, en schilderachtige dorpjes), het Waasland (varen en kajakken, wandelen of fietsen bij de Durmedijk, de Schelde, de Moervaart en de Zuidlede) en de Westhoek.

Fietsen in Vlaanderen

Wist je dat Vlaanderen geweldig is om te fietsen? Je vindt in Vlaanderen vele vlakke fietsroutes, voor pittige mountainbike trails kan je beter naar Wallonië. Bij de kust bevindt zich de provincie West-Vlaanderen, met enkele van de mooiste kunststeden van België. Zo is een weekendje Brugge makkelijk te combineren met fietsen in de natuur in België of een bezoek aan de Belgische kust. Er zijn ook mooie fietsroutes van Brussel naar Brugge, zodat je een bezoek aan beide steden combineert met een flinke dosis natuur. Het vlakke gebied bij de Damse Vaart tussen Oostkerke en Hoeke is een visueel feest: de stilte is er hoorbaar en overal heerst rust. Ook de Belgische Kempen zijn een fietsgebied bij uitstek. Net over de Nederlandse grens ligt Oud-Turnhout, waar je fietst langs rietmoerassen, heide, vennen en dennenbossen. Uiteraard zijn dit slechts enkele voorbeelden, over het hele Vlaamse gebied liggen tal van fietsroutes verspreid.

Wandelen in Vlaanderen

Ook wandelpaden vind je in de vele bossen en langs rivieren en meren. Bijvoorbeeld in het Buggenhoutbos, een van de grootste loofbossen van de provincie Oost-Vlaanderen, met haar fotogenieke bomen en prachtige vijvers. Denk ook aan een wandeling bij de Schelde in Tielrode. Een verhard pad van ca. 5 km voert vanaf het Veer rond de potpolder en is geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Je kan er ook met een pont oversteken om te wandelen aan de Schelde. De kust en West-Vlaanderen hebben ook vele uitgestippelde wandelpaden. In de provincie Antwerpen bevinden zich mooie routes langs de rivieren de Nete en de Kleine Nete, de dijk biedt er prachtige vergezichten. In Brasschaat voert de Mikwandeling langs parken en domeinen, het Versailles van Antwerpen. Ook de Kempense meren zijn een geliefd gebied bij wandelaars en liefhebbers van watersport. In Limburg vind je heidevelden, naaldbossen en bij Lommel zijn er mooie wandelingen langs het kanaal.

Vakantie aan de Belgische Kust

Strandzeilen en wandelen in de duinen van Panne, watersport in Nieuwpoort, fietsen in de natuur bij Bredene en De Haan… er is heel veel te doen voor liefhebbers van zee en strand aan de Belgische kust. Middelkerke is geliefd vanwege de 1,5 km duinengordel en de maritieme flora en fauna die het rijk is. En het Zwin is voor velen het mooiste natuurreservaat van België, een prachtig gebied om vogels te observeren. Tevens zijn er vele leuke bezienswaardigheden aan de Belgische kust voor jong en oud.

Natuur in België en gastronomie

De Belgische trots is de gastronomie. Belgen houden van lekker eten, delicatessen, genieten van het goede leven. In de restaurants vind je vaak de Franse keuken, maar ook vele andere landen zijn vertegenwoordigd in het grote aanbod aan eetgelegenheden. En natuurlijk zijn er de Belgische specialiteiten, zoals stoofvlees met frieten, vidée of vol-au-vent (ragout), duif, konijn met pruimen of Gentse Waterzooi. Combineer een weekend of week in de natuur dus met heerlijk eten.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.