Waals Brabant

Waals Brabant

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Waals Brabant

Waals Brabant, een verrassende bestemming ten zuiden van Brussel. Ervaar er de emoties op het Slagveld van Waterloo, de romantiek van de cisterciënzerabdij van Villers, de grootsheid van de romaanse Collegiale Sainte-Gertrude in Nivelles, Louvain-la-Neuve met het beroemde Hergé-museum, de prachtige landschappen van de Brabantse Haspengouw… Geniet van de verrukkelijke specialiteiten en zijn gastvrije inwoners.

Waterloo

We beginnen op een steenworp van Brussel, in Waterloo, een naam die continent breed bekend in de oren klinkt. Hier weerklonk de zwanenzang van het Franse keizerrijk en het slagveld ligt er nog grotendeels bij zoals op 18 juni 1815. Men organiseert er sinds kort een ‘Battiefield Tour’ voor toeristen. De Heuvel met de Leeuw werd aangelegd op de plaats waar Prins Willem van Oranje gewond raakte.
Vlakbij ligt het Wellington Museum, waar zich het Britse hoofdkwartier bevond, en de boerderij met het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon.

In de zomer van 2010 herdenkt men de 195′ verjaardag van de veldslag. Het is een gelegenheid om het ‘gehucht van Waterloo’ met zijn verschillende bezienswaardigheden te bezoeken of een van de historische reconstructies bij te wonen.

Kasteel van La Hulpe / Terhulpen

Vlakbij, in La Hulpe/ Terhulpen, bevindt zich het park van Solvay. Het fungeert als groen decor voor de Stichting Folon. In het museum Folon zijn meer dan 300 werken te zien van de Belgische kunstenaar en aquarellist Jean-Michel Folon. Iedereen die er komt. is aangenaam verrast door zijn werk.

Nivelles is de stad van de romaanse kunst.

Vanuit het Parc de la Dodaine met zijn prachtige Franse en Engelse tuinen, kijkt men uit op de kapittelkerk Sainte-Gertrude. Op  deze plaats liet Ida, de grootmoeder van Karel de Grote, in 645 een abdij bouwen. De kerk is ongetwijfeld een van de mooiste Rijnlands-romaanse gebouwen van Europa. Onder de kerk bevinden zich de fundamenten van vijf oudere kerken en verschillende graven, waaronder deze van de heilige Gertrudis, de kleindochter van de Franse koning Hugo Capet en de eerste vrouw van Karel de Grote. Wie Nivelles bezoekt, moet ook even rondstruinen in de oude wijken, zoals de ‘quartier Saint-Jacques’.

Abdij van Villers

Amper enkele kilometers verder verbergen de bossen de ruïnes van een cisterciënzerabdij. De  abdij werd in 1146 opgericht onder impuls van Sint-Bernardus. Ze werd verlaten in 1796 en verviel langzaam tot een romantische ruïne. De abdij leert ons veel over het leven van de monniken. Kunstenaars en schrijvers, waaronder Victor Hugo, hebben tussen de ruïnes inspiratie gevonden. Naast thematische rondleidingen, vinden op deze poëtische plek ook verschillende evenementen en spektakels plaats.

Louvain-la-Neuve

Het contrast kon niet groter zijn. Het is de jongste stad van België, waar universitaire functionaliteit, kunstbeleving en levenskwaliteit hand in hand gaan. Het Museum van Louvain-la-Neuve belicht naast enkele grote beschavingen ook de belangrijkste Belgische en Europese kunststromingen en staat in het teken van de dialoog.
Nieuwkomer is het Hergé-museum dat in juni 2009 werd geopend.
Het vond onderdak in een bijzonder ogend gebouw en is volledig gewijd aan de vader van stripfiguren zoals Kuifje, Kwik en Flupke … Hergé was een man met een brede interesse en een van de grote scheppers van de Europese avonturen strip van de 20
ste eeuw. In het museum bevinden zich honderden voorwerpen die het publiek zelden of nooit te zien heeft gekregen. De inrichting van het museum werd verzorgd door de Nederlandse kunstenaar Joost Swarte.

Gobertange

Het oosten van Waals Brabant is dan weer bekend voor iets heel anders: de witte steen van Gobertange. Deze korrelige zandsteen werd gebruikt bij de bouw van heel wat monumenten, zoals de stadhuizen van Brussel en Leuven of de kathedraal van St-Michiel en St-Goedele in Brussel.

Gastronomie

Overal langs de route van de cultuursteden is er ruim gelegenheid om te genieten van een gastronomische keuken of te proeven van typische streekgerechten. In Waals Brabant is dat niet anders. Ook het verwennen van de smaakpapillen is een kunst. Bieren, chocolade, escargots en specialiteiten zoals de ‘al djote’-taart van Nivelles zorgen beslist voor een goede herinnering aan Waals-Brabant.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod  particuliere vakantiehuizen in Belgie. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Waals Brabant vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land België

Sport en natuur

De natuur in België is soms bijzonder verrassend. Er zijn tal van mooie plaatsen te vinden waar het heerlijk vertoeven is: in de bossen, in natuurparken en bij het water. Onze vakantietips voor een weekendje of weekje vakantie op de mooiste plekjes van België.

Mooiste plekjes van België

Als we aan natuur in België denken, dan zijn de Ardennen het eerste wat in ons opkomt. In het zuiden van België heb je prachtige natuur, ideaal voor een vakantie dicht bij huis in de natuur of een weekendje weg. Maar er is nog veel meer te doen in België, het land waar gastronomie en "buiten zijn" hand in hand gaan. Zo is Vlaanderen bijvoorbeeld een geweldig gebied om te fietsen. En na een fietstocht, een wandeling door weiland en bos of aan de Belgische Kust smaakt niets zo lekker als een Belgische stoofschotel met een speciaal bier.

Natuur in Wallonië

In Wallonië, het Franstalige gebied van België vind je prachtige natuur en enkele van de mooiste plekjes in België. Dichte bossen, kabbelende riviertjes en dat alles verrassend dicht bij huis. De Ardennen zijn een ideaal gebied om te wandelen, te mountainbiken en te kajakken. De Grotten van Han zijn een publiekstrekker, vooral voor een vakantie in België met kinderen, al zijn ze voor iedereen leuk. Een van de mooiste gebieden in Wallonië is het Natuurpark Viroin-Hermeton. De Viroin bevindt zich in de provincie Namen, tussen Couvin en de Franse grens. Ook de streek rond Bouillon, met haar imposante burcht, is prachtig. Meer naar het oosten, nabij de Duitse grens, in het Duitstalig deel van België, ligt nog een ander mooi, minder bekend gebied, de Hoge Venen en de Eifel. Wallonië heeft naast mooie natuur ook een leuke folklore cultuur en het hele jaar door worden er tal van activiteiten georganiseerd.

De Hoge Venen

De Hoge Venen is een natuurreservaat dat deel uitmaakt van de Ardennen en de Eifel en bevindt zich tegen de grens met Duitsland. Zoals de naam doet vermoeden bestaat het landschap vooral uit hoogveengebieden, maar er zijn ook weiden, bossen en heide. De plaatsen Monschau, Malmedy en Spa zijn de mooiste plaatsen en vormen een leuke uitvalsbasis voor een vakantie in de Hoge Venen: in de zomer kan je er prachtig wandelen en genieten van de mooie natuur. Er zijn tal van wandelroutes, veelal over de typische vlonderpaden. Sommige gebieden zijn beschermd natuurgebied en daar mag je enkel wandelen onder begeleiding van een gids of helemaal niet. In de Hoge Venen komen edelherten, reeën, wilde zwijnen, lynxen en korhoenders voor in het wild. In de winter is het een populaire bestemming om te langlaufen en te skiën, met name het gebied rond Bütgenbach en bij de Baraque Michel. Botrange is het hoogste punt van België, waar tevens een van de twee natuurcentra van het gebied is gevestigd. Het andere bevindt zich in de stad Eupen.

Viroin

Het natuurpark de Viroin in de Provincie Namen behoort zeker tot de mooiste plekken van België. Kenmerkend zijn vooral de vele kloven, ca. 400 van soms wel 20 meter diep. Daarnaast zijn er veel kalkheuvels en tal van bijzondere planten en bloemen, waaronder wilde orchideeën. Vooral in mei en juni komen veel vlinders af op deze bloemen.

Natuur in Vlaanderen

Er liggen tal van kleine natuurgebieden en reservaten verspreid over Vlaanderen. Grosso modo kunnen we de natuur in Vlaanderen opdelen in de volgende natuurgebieden: het Brugse Ommeland (een groen gebied vlakbij zee en Brugge met kanalen, dijken, kastelen en abdijen, oude hoeves en molens en veel kleine natuurreservaten), de Groene Gordel (bossen, parken en tuinen rond Brussel), het Hageland (oostelijk van Leuven, ideaal om het landelijke leven van België te ervaren, met 1.200 km aan wandelroutes en het provinciedomein Halve Maan), Haspengouw (de fruitstreek van België, in Limburg, met bloesem- en oogstfeesten), de Kempen (in Antwerpen met de Kalmthoutse Heide en in Limburg met veel natuur rond Hasselt en een antal mooie campings en vakantieparken), de Leiestreek (gebied tussen Wervik en Gent, bij de Leie, met vele wandel- en fietsroutes langs het water), het Maasland (rond Maaseik in Limburg, waar je prachtig kunt fietsen en oversteken met de vaarpont), het Meetjesland (fietsen langs kreken en polders of wandelen in Houtland door mooie bossen. De Canisvliet is een natuurgebied met veel vogels), het Scheldeland (wandelen langs stille waters van de Schelde, de Dender en de Rupel), de Vlaamse Ardennen (prachtig gebied om te mountainbiken en te wandelen), de Voerstreek (een landschap van eindeloze bossen, weilanden, wegen, kabbelende beken, kapelletjes, en schilderachtige dorpjes), het Waasland (varen en kajakken, wandelen of fietsen bij de Durmedijk, de Schelde, de Moervaart en de Zuidlede) en de Westhoek.

Fietsen in Vlaanderen

Wist je dat Vlaanderen geweldig is om te fietsen? Je vindt in Vlaanderen vele vlakke fietsroutes, voor pittige mountainbike trails kan je beter naar Wallonië. Bij de kust bevindt zich de provincie West-Vlaanderen, met enkele van de mooiste kunststeden van België. Zo is een weekendje Brugge makkelijk te combineren met fietsen in de natuur in België of een bezoek aan de Belgische kust. Er zijn ook mooie fietsroutes van Brussel naar Brugge, zodat je een bezoek aan beide steden combineert met een flinke dosis natuur. Het vlakke gebied bij de Damse Vaart tussen Oostkerke en Hoeke is een visueel feest: de stilte is er hoorbaar en overal heerst rust. Ook de Belgische Kempen zijn een fietsgebied bij uitstek. Net over de Nederlandse grens ligt Oud-Turnhout, waar je fietst langs rietmoerassen, heide, vennen en dennenbossen. Uiteraard zijn dit slechts enkele voorbeelden, over het hele Vlaamse gebied liggen tal van fietsroutes verspreid.

Wandelen in Vlaanderen

Ook wandelpaden vind je in de vele bossen en langs rivieren en meren. Bijvoorbeeld in het Buggenhoutbos, een van de grootste loofbossen van de provincie Oost-Vlaanderen, met haar fotogenieke bomen en prachtige vijvers. Denk ook aan een wandeling bij de Schelde in Tielrode. Een verhard pad van ca. 5 km voert vanaf het Veer rond de potpolder en is geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Je kan er ook met een pont oversteken om te wandelen aan de Schelde. De kust en West-Vlaanderen hebben ook vele uitgestippelde wandelpaden. In de provincie Antwerpen bevinden zich mooie routes langs de rivieren de Nete en de Kleine Nete, de dijk biedt er prachtige vergezichten. In Brasschaat voert de Mikwandeling langs parken en domeinen, het Versailles van Antwerpen. Ook de Kempense meren zijn een geliefd gebied bij wandelaars en liefhebbers van watersport. In Limburg vind je heidevelden, naaldbossen en bij Lommel zijn er mooie wandelingen langs het kanaal.

Vakantie aan de Belgische Kust

Strandzeilen en wandelen in de duinen van Panne, watersport in Nieuwpoort, fietsen in de natuur bij Bredene en De Haan… er is heel veel te doen voor liefhebbers van zee en strand aan de Belgische kust. Middelkerke is geliefd vanwege de 1,5 km duinengordel en de maritieme flora en fauna die het rijk is. En het Zwin is voor velen het mooiste natuurreservaat van België, een prachtig gebied om vogels te observeren. Tevens zijn er vele leuke bezienswaardigheden aan de Belgische kust voor jong en oud.

Natuur in België en gastronomie

De Belgische trots is de gastronomie. Belgen houden van lekker eten, delicatessen, genieten van het goede leven. In de restaurants vind je vaak de Franse keuken, maar ook vele andere landen zijn vertegenwoordigd in het grote aanbod aan eetgelegenheden. En natuurlijk zijn er de Belgische specialiteiten, zoals stoofvlees met frieten, vidée of vol-au-vent (ragout), duif, konijn met pruimen of Gentse Waterzooi. Combineer een weekend of week in de natuur dus met heerlijk eten.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.