Beieren

Beieren

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Beieren

De grootste deelstaat van Duitsland valt in drie geografische regio’s uiteen: het eigenlijke Beieren in het zuiden, het Frankenland in het noorden en het Beierse deel van Schwaben in het zuidwesten. De hoofdstad is München. Het trotse nationale bewustzijn van de Beierse bevolking ontstond in de loop van een eeuwenoud verleden: sinds bijna duizend jaar behield Beieren dezelfde grenzen, zelfs na 1945, en zeer lang zijn onafhankelijkheid.

Oorspronkelijk was landbouw het belangrijkst (nu nog maar 3% van de inkomsten), maar de industrie maakte na 1945 een stormachtige ontwikkeling door (lucht- en ruimtevaartindustrie, petrochemie, ultramoderne technologische ondernemingen). De dienstverlenende sector is van aanzienlijk belang door het toerisme (vooral in het Alpengebied).

Frankenland

Het is hier net een toverdoos, schreef de Düsseldorfse auteur Immermann toen hij in 1837 in Frankenland verbleef. Overal zie je kastelen, romantische stadjes, prachtige woonhuizen en gezellige wijnschenkerijen. Je komt ogen tekort, en één vakantie is dan ook niet genoeg om Frankenland te leren kennen. En je moet het zeker niet snel willen doen, want haast hoort in Frankenland niet thuis!

De middeleeuwse burcht in Coburg is de ‘parel van Frankenland’.

ln een ander Coburgs kasteel, het Stadtschloss, zijn vele koninklijke huwelijken gesloten, waardoor het kleine hertogdom banden kreeg met vele Europese vorstenhuizen.
Jaarlijks komen er op de tweede vrijdag in juli honderdduizenden mensen naar het Coburg Sambafestival. Op alle pleinen en in alle straatjes klinken dan de aanstekelijke sambaklanken.

Eind juli verandert het anders zo ingetogen Bayreuth

Dit gebeurt tijdens de Bayreuther Festspiele. Het operahuis ‘Wagners Festspielhaus’ op de Grüne Hügel is dan volledig uitverkocht. Geen enkele componist wordt zo aanbeden als Wagner, maar geen enkele componist ondervond tegelijk zo veel tegenwerking als hij. Wagner bracht revolutionaire veranderingen aan in het operahuis van Bayreuth: om het publiek zo veel mogelijk bij de gebeurtenissen op het toneel te betrekken, liet hij de dirigent en het orkest verdwijnen onder een ‘deksel’ op de orkestbak.

In plaats van kussens en tapijten gebruikte hij hout in de zaal, wat een prachtige akoestiek oplevert.

Een heel bekende beeldhouwer was Tilman Riemensermeider

die lange tijd in Würzburg woonde en er zelfs raadsheer en burgemeester werd. Zijn kracht lag in de compositie van de beeldengroepen die hij maakte, in de vele sierlijke details (zoals de plooien in gewaden) en in de handen en gezichten van zijn houten beelden. Hij veranderde niets aan de natuurlijke kleur van het hout. Zo kwamen de gezichtsuitdrukkingen, door de werking van licht en schaduw, het best tot hun recht.

Avondmaal.

Geen enkele andere Frankische stad ligt zo schilderachtig in een rivierdal als Rothenburg ob der Tauber. Toch wil Rothenburg, met zijn stadspoorten, torens, steegjes, geveltjes en marktkraampjes bij het stadhuis, niet alleen maar openluchtmuseum zijn.

Hier werken kunstenaars, worden orgelconcerten qeqeven en congressen qeorqaniseerd. Het poppen- en speelgoedmuseum biedt vermaak voor kinderen, en voor volwassenen is er het spannende Kriminalmuseum.

Spectaculair is ook een bezoekje aan een van de honderden grotten in Frankenland.

De Teufelshöhle in Weihersbachtal, ten zuidoosten van Pottenstein, is de grootste grot die je kunt bezoeken. Anderhalve kilometer lang wandel je door een wonderbaarlijke ondergrondse wereld waar je onder meer door de Kaarsenzaal, de Barbarossazaal en de Kristalgrot komt.

Aan de oever van de Main, in Staffelstein, prijkt de bedevaartskerk Vierzehnheiligen.

Door de slanke torens die in de wijde omgeving te zien zijn, raak je meteen al onder de indruk van dit meest imposante kerkgebouw uit de Frankische barok – en dan ben je nog niet eens binnen geweest… Daar maakte bouwmeester Balthasar Neumann een aaneenschakeling van ovale ruimten die prachtig in elkaar overvloeien.De kerk is bezield, doorstroomd met licht en versierd met rococostucwerk. ‘Bouwen is een lust’ was dan ook het motto van de Frankische prinsbisschoppen.

Landshut

Beiers volksfeest ter herdenking van het in 1475 gesloten huwelijk tussen de zoon van de hertog van Beieren en de dochter van de koning van Polen. Een van de festiviteiten is een optocht in middeleeuwse klederdracht.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod  particuliere vakantiehuizen in Duitsland. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Beieren vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Duitsland

Sport en natuur

Beieren grenst in het zuiden aan Oostenrijk en de Alpen beginnen al voor de grensovergang. Het Berchtesgadener Land, het gebied rond de Zugspitze en de Chiemgau hebben de wintersporter veel te bieden. Van kilometerslange loipes tot de skischansen bij Garmisch-Partenkirchen. In de zomer verdwijnt niet alle sneeuw. Bij Marktschellenberg ligt de Schellenberger ijsgrot al eeuwenlang onder een 30 m dikke laag ijs.

Een paradijs voor wandelaars en klimmers

Maar waar de sneeuw wel smelt is het gebied in de zomer een paradijs voor wandelaars en klimmers. Kabelbanen brengen de vakantiegangers naar de bergrestaurants op de bergtoppen. Door bloeiende alpenweiden en groene bossen wandelen ze weer naar beneden om te zwemmen in de Chiemsee of Königsee. De kans is groot dat ze onderweg stoppen voor een goed glas bier met brood en zelfgemaakte kaas of een andere locale specialiteit: Weißwurst.

Fietsen langs de rivier

De Main en de Donau zijn de twee grote rivieren die door Beieren lopen. Hoog op de oevers staan burchten en kastelen, over het water varen niet alleen de grote, vaak Nederlandse binnenvaartschepen, maar ook veel cruiseschepen. Talloze kleinere rivieren en beken voeden de twee grote rivieren. Juist in de dalen van die kleinere rivieren liggen de mooiste fietspaden, door de bossen, langs kastelen en watermolens. Op die rivieren kan men vaak kanoën of met vlotten varen.

Verdwalen in de bossen

Door de bossen en over de bergen lopen duizenden kilometers aan wandelpaden. Langeafstandspaden worden afgewisseld met korte 'Erlebnispfaden', educatieve paden, die vooral voor kinderen erg interessant zijn.  In Beieren is het wandelen en fietsen door het ene natuurpark na het andere. Sommige zijn al zolang beschermd gebied dat het bos bijna een oerwoud is. Tussen de bergen en de bossen in liggen talloze meren en bergmeertjes om af te koelen in het heldere water. De grote meren zoals de Ammersee bij München en de toeristische trekpleister Chiemsee zijn ideaal voor surfers en zeilers.
Bed & Breakfast Vitoase

Bed & Breakfast Vitoase

Perlesoed 51, Beieren
Bed & Breakfast Vitoase een oase van rust! Bed & Breakfast “Vitoase” uw ontspanningsoord in - Meer informatie
Vrijstaande vakantiewoning Holland Bayern Haus

Vrijstaande vakantiewoning Holland Bayern Haus

Lackenhauser 145 Neureichenau, Beieren
Vakantiewoning Holland Bayern Haus Aan het einde van de openbare weg, boven aan de berg, ligt vakant - Meer informatie