Berlijn

Berlijn

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Berlijn

Nauwelijks één andere stad is dermate door de geschiedenis getekend en aan verandering onderhevig als Berlijn. Berlijn, door het noodlot voorbestemd ‘om voortdurend te worden en nooit te zijn’, behoort misschien juist daarom internationaal tot de levendigste, spannendste en meest veelzijdige Europese metropolen. Lifestyle, de unieke sfeer, uitgebreide culturele en recreatievoorzieningen zijn de specifieke kenmerken.

Berlijn

Sinds 3 oktober 1990, de datum van de Duitse hereniging, is Berlijn een volwaardige deelstaat van de Bondsrepubliek. Met bijna 3,6 miljoen inwoners op een oppervlakte van 885 km’ is het veruit de grootste agglomeratie van het land. Op 20 juni 1991 kozen de afgevaardigden in de Bondsdag voor Berlijn als hoofdstad. Deze ‘stadstaat’, die in het van oudsher arme Brandenburg ligt, kende een veelbewogen verleden: in 1685 maakte Berlijn een aanvang met een uiterst doordacht bevolkingsbeleid. Religieuze minderheden die in eigen land vervolgd werden, vonden er een veilig heenkomen. Het ging vooral om Hugenoten die het Frankrijk van Lodewijk XIV ontvluchtten.

Berlijnse muur

Naar aanleiding van de massale uittocht van burgers uit de DDR naar West-Berlijn besloot de communistische regering om de demarcatielijn van de oostelijke bezettingszone in een onoverschrijdbare grens te veranderen. Op 13 augustus 1961 werd met de bouw van een immense betonnen muur van 37 km lang begonnen. De tweedeling van de stad was een voldongen feit toen alle verbindingen per metro en trein afgesneden werden en 193 straten voortaan op de muur doodliepen.

De muur was het toneel van vaak spectaculaire ontsnappingen en talloze tragische doden. De leegloop naar de Bondsrepubliek en de ineenstorting van het Oost-Duitse bewind in de zomer van 1989 ten gevolge van de geleidelijke democratisering in Oost-Europa, dwongen de overheid de grenzen open te stellen. Op 9 november 1989 viel de muur. Het werd een spontane feestdag waarop de Duitsers uit Oost en West elkaar eindelijk weer om de hals konden vallen. In het Haus am Checkpoint Charlie houdt een tentoonstelling de geschiedenis van de muur levend.

IJzeren gordijn

De demarcatielijn die oorspronkelijk de westerse bezettingszones van de sovjetzone scheidde, werd in 1949 de grens tussen de twee Duitslanden. Deze 1375 km lange grens werd vanaf 1952 versterkt met prikkeldraadversperringen, uitkijkposten, mijnenvelden en automatische mitrailleurposten, om iedere vluchtpoging naar de Bondsrepubliek te voorkomen. Tot 1961, het jaar van de bouw van de Berlijnse Muur, trokken 3,5 miljoen Oostduitsers naar het Westen, voornamelijk via de Berlijnse doorgang die in de grens tussen de twee Duitslanden was blijven bestaan.

Bezienswaardigheden

Brandenburger Tor – hét kenmerk van de stad en symbool voor de vroegere deling, televisietoren op de Alexanderplatz – 368 m hoge uitkijktoren met draairestaurant, Gedáchtniskirche op de Kurfürstendamm – gedenkteken voor vrede en verzoening, Gendarmenmarkt – met concertgebouw, Duitse Dom en Franse Dom, een ensemble van architectonische harmonie en schoonheid, koepel van de Rijksdag – voortreffelijk uitzicht over de regeringswijk en de binnenstad van Berlijn, Hackesche Hófe – beroemd om het Berlijnse nachtleven, Potsdamer Platz – talrijke moderne gebouwen, winkelmogelijkheden, cafés en restaurants, theaters, bioscopen en discotheken.

Kunst en cultuur

Van boulevardtheater tot klassieke opera – Berlijn is een Mekka voor liefhebbers van het klassieke genre. Niet alleen acht grote orkesten, waaronder de beroemde Berliner Philharmoniker, drukken hun stempel op het muziekgebeuren in de stad, maar ook een gevarieerd operalandschap dat met drie grote operagebouwen wereldwijd uniek is. De amusementscultuur heeft juist in Berlijn een lange traditie, een traditie die onscheidbaar verbonden is met de mythe van de stad en de ‘Roaring Twenties’. Tegenwoordig vindt in Berlijn weer een opleving van de lichte muze plaats met een onvergelijkelijk gevarieerd amusementsaanbod.

Musea en tentoonstellingen

Berlijn is de stad der musea met schatten van de wereldcultuur: het Pergamonaltaar en Nefertete, de mooiste ‘Berlijnse’, oude en jonge meesters. Hier kunt u de bewogen geschiedenis van een voormalig verdeelde stad beleven. 175 Berlijnse musea behoeden geschiedenis, kunst en kennis en vormen een unieke ervaringswereld. In Berlijn Midden en in de wijk Prenzlauer Berg heeft zich een jonge galeriescene ontwikkeld die internationaal de aandacht trekt. In een tijdsbestek van maar net tien jaar zullen hier tot het jaar 2006 ruim 25 nieuwe musea zijn ontstaan. In 2005 wordt het Bodemuseum op het Museumeiland – Europa’s grootste investeringsproject op cultureel gebied – na een algehele sanering heropend.

Parken en plantsoenen

Behalve grootsteedse dynamiek biedt Berlijn ook ontspannende rust. Uitgestrekte groenvoorzieningen en watervlakten, bossen, parken en idyllische meren geven u volop ruimte om te relaxen te midden van de grote stad. Het grootste park van Berlijn is de Tiergarten, de favoriete plek van de stadsbewoners. Het Grunewald, een bosgebied vlak bij de stad, is vanaf het S-Bahnstation Grunewald eenvoudig bereikbaar.

Shopping

Ruim een tiental shoppingcentra, talrijke winkelstraten zoals de Kurfurstendamm of de Frledrichstrasse en excentrieke buurtwinkels in Kreuzberg, Midden of Prenzlauer Berg verleiden tot rondkijken en winkelen. Het legendarische Kaufhaus des Westens (KaDeWe), het grootste warenhuis op het Europese continent, biedt winkelpret op zes etages. Ook de Galeries Lafayette in de Friedrichstrasse lokken met Franse charme de klanten aan. In de shoppingcentra zoals de Arkaden op de Potsdamer Platz of het Europa Center op de Kurfurstendamm kunt u ook bij slecht weer heerlijk winkelen.

Eten en drinken

Van een snelle snack tot een fijnproeversmenu in een edel gourmet-restaurant – de Berlijnse keuken is zo kleurrijk en veelzijdig als zijn bewoners. In de gezellige ambiance van het restaurant Aigner op de Gendarmenmarkt of het Altes Zollhaus in Midden kunt u van regionale specialiteiten genieten. De typisch Berlijnse keuken is vrij rustiek en stevig. Behalve ‘Eisbein’ (beenham), kerrieworst, Berlijnse ‘Buletten’ (gehaktballen) behoort ook ‘Berliner Weisse’ (witbier) tot de specialiteiten van Berlijn.

Excursietips

De hoofdattractie in de omgeving van Berlijn is natuurlijk Potsdam, hoofdstad van de deelstaat Brandenburg en bijna een must voor elke Berlijnbezoeker. Niet voor niets werd Potsdam door de UNESCO tot cultureel werelderfgoed verklaard. Van Slot Sanssoucci, de zomerresidentie van de Pruisische koningen met de prachtige tuinen, de gerestaureerde binnenstad met haar stadsbeeld uit de 18e eeuw tot aan de ‘Hollandse wijk’.

Overal waar u gaat of staat zult u merken dat de geschiedenis nog steeds voortleeft. De dierentuin in het stadsdeel Friedrichsfelde is een uitgestrekt landschapspark met een groot dierenbestand. De Muggelsee is het grootste meer van Berlijn en ligt aan het einde van een groot recreatiegebied.

Berlijn vanaf het water

Bijna 200 km waterweg doorkruist de Duitse hoofdstad. De hoogtepunten van Berlijn zijn per boot te bezichtigen.
De gezonde Berlijnse lucht is legendarisch, maar in deze Duitse metropool is ook het ritme van de golven voelbaar, zoals je per boot kunt ervaren op bijna 200 kilometer waterweg. Het aantal bruggen overtreft zelfs Venetië. Met een charterjacht, stoomboot of gewone bootdienst kun je dit enorme stadsgebied doorkruisen. Zelfs een catamaran op zonne-energie vaart op de rivier de Spree en in de Neuköllner kanalen.

Laten we aan boord gaan op de oever bij de Rijksdag. De silhouetten van regeringsgebouwen steken indrukwekkend af tegen het blauw van hemel en water. Vrijwel direct daarna, als we onder de Marschallbrug zijn doorgevaren, duikt voor de boeg het markante silhouet van het Bodemuseum op. Dit gebouw, een afgeronde driehoek met een koepel erop, staat op de noordpunt van het door de Unesco tot werelderfgoed verklaarde museumeiland. Hier bevinden zich vijf musea, waaronder de Alte Nationalgalerie en het Pergamonmuseum.

We varen verder naar het Spree-eiland met de televisietoren, ‘de lange Alex’, op het Alexanderplein, de toren van het stadhuis, de koepel van de Berlijnse dom en het DDR-museum aan de overkant. Hierna doemt de Nikolaiwijk op, even verder verschijnt de gevel van de koninklijke stallen en dan schuiven we onder de

Oberbaumbrücke

De brug verbindt de wijken Kreuzberg en Friedrichshain en fungeert tevens als stadspoort op deze waterweg. Parallel met de tot nu toe afgelegde route loopt ca. 2 km zuidelijker het door bomen omzoomde historische

Landwehrkanaal

Aangelegd in de 19e eeuw om bouwmateriaal voor de stadsuitbreiding te transporteren. Aan zijn Tempelhofer Oever ligt het Deutsche Technikmuseum Berlin. Meer dan 25.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte toont hier de ontwikkeling van verkeers-, communicatie-, productie- en energietechnieken. Ten westen van het museumterrein ontdekken we de nieuwe stadswijk Daimler-City, met zijn vele cafés, bioscopen en de winkel passage aan het Potsdamer Plein, en wat verderop de dierentuin en het Schleuseninsel (sluizeneiland). Bij het Spreekreuz komen Landwehrkanal en Charlottenburger Verbindungskanal uit in de rivier de Spree.

Oostwaarts

Voorbij de bochten in de Spree, trekken de terrassen van het bureau van de bondskanselier de aandacht en bij de Humboldthafen de glazen gevels van het nieuwe Berlijnse centraal station. Vanaf dit futuristische spoorwegknooppunt is het niet ver naar een ander hoogtepunt van moderne architectuur: de Friedrichstadt­Passage. Architecten van naam, zoals Oswald Matthias Ungers en Jean Nouvel, hebben dit hoogwaardig winkelparadijs ontworpen. Je vindt er veel winkels, exquise restaurants en het Franse warenhuis Galerie Lafayette.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod  particuliere vakantiehuizen in Duitsland. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Berlijn vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

 

Land Duitsland

Sport en natuur

Het Thüringer Wald wordt ook wel het groene hart van Duitsland genoemd. Eigenlijk gaat het om twee bergketens, het Thüringer Wald en het Thüringer Schiefergebirge, die ongemerkt in elkaar overgaan. Het overgrote deel is bedekt met smaragdgroene bossen, vooral sparren, dennen en beuken. Het hoogste punt is de Großer Beerberg (982 m). Voor veel bezoekers is deze regio met zijn oude, idyllische dorpjes en stadjes te midden van de ongerepte natuur het Duitsland zoals ze zich dat voorgesteld hebben. Bij veel Nederlanders is nog onbekend dat het middelgebergte ook in de winter een attractief gebied is om met of zonder ski’s te ontdekken. Het bekendste skigebied ligt in Oberhof en heeft skischansen die aan de hoogste standaard voldoen. Vooral bij langlaufers is de streek erg in trek.

De Rennsteig: jong gebleven

Een van de bekendste en geliefdste wandelpaden is de Rennsteig. De 160 km lange route verloopt over de kam van het Thüringer Wald en voert over de hoogste bergtoppen, zoals de Große Inselberg (916 m), vanwaar u een fantastisch uitzicht over het hele gebied heeft. Dit pad diende in de Middeleeuwen al als grens- en handelsroute. Het pad begint in Hörschel bij Eisenach en voert dwars door 3 natuurparken naar Blankenstein. Een andere mogelijkheid is de Goethe-Wandelroute in Ilmenau. Goethe was door de Hertog van Saksen-Weimar naar deze stad gestuurd met de opdracht te kijken hoe de bergbouw weer gerevitaliseerd zou kunnen worden. Ilmenau werd een geliefde bestemming voor een uitstapje van de welgestelde inwoners van Weimar. Goethe bezocht deze stad zo’n 28 maal en heeft er zijn sporen duidelijk achtergelaten.

 

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.