Brandenburg

Brandenburg

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Brandenburg

De deelstaat Brandenburg met zijn hoofdstad Potsdam ligt in het oosten van Duitsland.

Rondom de bruisende metropool Berlijn. Talloze kristalheldere meren en waterwegen, weidse landschappen, groene lanen, fruitboomgaarden en ongerepte natuur met prachtig flora en fauna drukken hun stempel op dit gebied. In beschouwelijke dorpjes en cultuurplaatsen werd hier geschiedenis geschreven. De voormalige garnizoensstad Potsdam is in de laatste 300 jaar veranderd in een van de mooiste residentiesteden van Europa.

Brandenburg, een van de nieuwe deelstaten van Duitsland

Een met historie beladen gebied. De streek, die wel de ‘zandafgraving’ van Duitsland wordt genoemd, heeft door zijn schraal landschap met uitgestrekte, dikwijls moerassige bossen van beuken, dennen en berken, een sobere charme. Wie zich met Theodor Fontane (1819-1898) overgeeft aan zwerftochten door de mark Brandenburg, zal onder andere Neuruppin ontdekken.

Dit aan een meer gelegen stadje met neoklassieke architectuur, was de geboorteplaats van de vermaarde architect Schinkel. Vervolgens kan men halt houden in Brandenburg, de oude bisschopsstad met zijn fraaie 14de- en 15de-eeuwse patriciërshuizen.

Daarna kan men, beginnend met het klooster van Zinna, een bezoek brengen aan de cisterciënzer abdijen in de zo karakteristieke rode-baksteen­stijl.De cisterciënzer monniken tekenden voor de ontginning van het gebied, die ervoor zorgde dat Brandenburg weer meetelde.

De sfeer in Brandenburg

Bijzonder aangenaam, bijvoorbeeld in Buckow, een plaats waar Brecht graag verpoosde.Of in het Spreewald, waar men zich in een platte schuit door een Sorb in klederdracht kan laten voortbomen. De Sorben, een Slavische minderheid, hebben hun oude tradities weten te bewaren in Ober-en Niederlausitz, met name in de omgeving van Lübbenau, Cottbus en Bautzen.

In de afgelopen 300 jaar

De garnizoensstad Potsdam is uitgegroeid tot een van de mooiste residentiesteden van Europa. Net als zijn voorgangers en opvolgers heeft de Pruisische koning Friedrich II in en om Potsdam tal van barokke bouwwerken en 17 kastelen en paleizen met prachtige landschapsparken gebouwd. Tegenwoordig komen veel mensen naar de hoofdstad Brandenburg om niet alleen de kastelen en de tuinen maar ook het kroondomein Bornstedt of het filmpark Babelsberg te bezichtigen.

Zoals de stad is, is ook het land

De stad Brandenburg aan de Havel heeft de deelstaat zijn naam gegeven. Brandenburg aan de Havel is in meer dan één opzicht uniek: het is de oudste stad in de Mark en ligt prachtig te midden van het rivieren- en merenlandschap van de Havel. De stad is rijk aan bouwmonumenten uit drie historische stadskernen, de Altstadt, de Neustadt en het Dombezirk, maar ook de kerken.Het raadhuis en de poorttorens van de stadsmuur zijn een bezichtiging waard.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod  particuliere vakantiehuizen in Duitsland. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Brandenburg vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Duitsland

Sport en natuur

Brandenburg

wordt ook weleens met Finland vergeleken; in de deelstaat liggen meer dan 3000 meren. Watersporters hebben daardoor volop keus aan meren, kanalen en rivieren. Op de Scharmützelsee kun je heerlijk zeilen en in het Spreewald fantastisch kanoën.
Ongeveer een derde van Brandenburg is beschermd natuurgebied en hieronder vallen een Nationaal Park (Unteres Odertal), drie door UNESCO erkende biossfeerreservaten (Spreewald, Flusslandschaft Elbe-Brandenburg en Schorfheide-Chorin) en elf natuurparken (onder andere Barnim, Hoher Fläming en Westhavelland).

Schwielochsee

ligt ten zuidoosten van Berlijn en is met een oppervlakte van ruim 13 vierkante kilomter het grootste natuurlijke meer in Brandenburg. De Schwielochsee is verbonden met de rivier Spree en is het woongebied van een grote variatie aan (water)vogels, planten en vissen.

Brandenburg is al jaren in trek bij fietsers. In het vlakke landschap van deze Duitse deelstaat ligt ruim 5000 kilomter aan goed onderhouden en prima bewegwijzerde fietspaden. Met 1111 kilometer is de Tour Brandenburg de langste fietsroute van Duitsland; onderweg passeer je kastelen, historische stadjes en prachtige natuurparken.

Andere bekende fietsroutes in Brandenburg zijn onder andere de Berliner Mauer Radweg waar je langs de voormalige (Berlijnse) Muur fietst, de Elbe Radweg, de Oder-Neisse Radweg en de internationale fietsroute Kopenhagen-Berlijn.

 

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.