Bremen

Bremen

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Bremen

Bremen, een grote stad met alle facetten, geschiedenis, traditie, wetenschap en ruimtevaart zijn tot een nieuw, innovatief totaalbeeld verenigd.Van de Wezerpromenade Schlachte en de historische stadskern tot en met het unieke project Universum Science Center.

Het op 80 km van zee aan de monding van de Weser gelegen Bremen vormt,  tezamen met de voorhaven Bremerhaven, de kleinste deelstaat van de Duitse Bondsrepubliek,  404 km2.
In 787 maakte Karel de Grote van Bremen een bisdom, dat later met dat van Hamburg werd gecombineerd. Met de uitbreiding van de handel trad de stad toe tot het Hanzeverbond (in 1284), waarvan Bremen, naast Hamburg en Lübeck, een van de invloedrijkste leden werd. De stad sloot zich daarnaast aan bij de federatie van Nedersaksische steden. In 1525 werd in Bremen de Hervorming ingevoerd.

Tijdens de Franse bezetting maakte Napoleon Bremen tot hoofdstad van het departement Wesermonding. In 1815 werd de stad bij het Congres van Wenen weer een vrijstad. De Zollverein en de industriële bloei zorgden voor een totale verandering in de traditionele basis van de economie en de maatschappij.

De verzanding van de Weser

maakte ingrijpende baggerwerkzaamheden noodzakelijk. De voorhaven Bremerhaven, die verscheidene keren van naam veranderde, werd aan het begin van de 19de eeuw aangelegd. De grote schepen kunnen niet verder komen dan Bremerhaven, dat voor hun afhandeling volledig is uitgerust en ze, bij welke waterhoogte ook, kan ontvangen. Schepen van minder dan 40000 ton kunnen de haven van Bremen wel bereiken. De ligging aan de rivier maakt dat de agglomeratie zich over een veertigtal kilometers langs de Weser uitstrekt.

De oude stad

met zijn bijzonder schilderachtige straatjes en bakstenen huizen, is herbouwd of gerestaureerd. Het Rathaus is een schitterend gebouw met een gotisch gedeelte uit het begin van de 15de, en een deel in renaissancestijl uit de 16de eeuw. Vóór het stadhuis staat het symbool van de stedelijke vrijheid: het Rolandsbeeld, tevens symbool van de keizerlijke bescherming. Het Schütting ertegenover, een 16de-eeuws gildehuis, huisvest tegenwoordig de actieve Kamer van Koophandel en Industrie. Niet ver van hier verheft zich de Sankt Petri-Dom, die de patriciërshuizen aan zijn voet lijkt te beschermen. De Böttchergasse (‘kuiperssteeg’) is in een ‘museumstraat’ veranderd.
De stad beschikt over een internationaal vliegveld. Er zijn talrijke, uiteenlopende industrieën gevestigd: scheepsbouw, luchtvaart, jute en ander textiel, tabak, machines, auto’s (Daimler-Benz), olieraffinage. De voedingsindustrie is flink vertegenwoordigd: oliën, tropische vruchten (conserven), chocolade, bier. De ijzer- en staalindustrie is in het havengebied gevestigd (Kloeckner).

Bremerhaven

is niet alleen maar een voorhaven. Het is van Bremen gescheiden door grondgebied van de deelstaat Nedersaksen en geniet een grote autonomie. Er heerst een druk scheepvaart­verkeer in de grootste passagiershaven van Duitsland, met veerverbindingen met Dover en Helgoland. Verder zijn er 40 visserijbedrijven gevestigd. De stad telt diverse instituten die aan de zeevaart zijn gewijd. Verder heeft Bremerhaven drie theaters en twee musea – het in 1975 geopende Deutsches Schiffahrtsmuseum en een visserij museum. Hoewel Bremerhaven nog een jonge stad is, heeft het al helemaal de dynamische hanzeatische geest ontwikkeld, met een open blik op de wereld.

Bezienswaardigheden

De karakteristieke symbolen van de stad zijn en blijven het schitterende raadhuis in de stijl van de Wezerrenaissance, Schnoor Viertel – de oudste stadswijk van Bremen, de traditierijke Böttcherstrasse, de kathedraal en het standbeeld van Roland op het historische marktplein. En natuurlijk de wereldwijd bekende Bremer stadsmuzikanten uit het sprookje van de gebroeders Grimm.

Marktplatz

In het hart van de oude binnenstad ligt de grote Marktplatz waar de geschiedenis van Bremen monumentaal gestalte krijgt. Naast elkaar staan er de dom en het raadhuis als de fiere representanten van resp. de geestelijke en de wereldlijke macht, de geduchte rivalen uit het verleden van de stad. Op het marktplein, onder een gotisch baldakijn, het gigantische Rolandsbeeld, opgericht in 1404.

Ridder Roland, met in de rechterhand het rechterlijk zwaard, in de linker een schild met de keizerlijke adelaar, is strategisch geplaatst, voor het raadhuis met de blik frontaal – en uitdagend – op de Dom gericht. Het is het oudste en fraaiste van de Rolandsbeelden, die men in Noordduitse steden wel meer aantreft en die, naar men aanneemt, stadsrechten en handelsprivileges symboliseerden. Bij het raadhuis het bronzen monument je van de Bremer Stadtmusikanten (geplaatst in 1951, beeldhouwer G. Marcks).

Dom St. Peter

De dom, met de indrukwekkende westfaçade geflankeerd door twee torens, werd gebouwd vanaf 1042, maar pas in de 13de eeuw voltooid. Aan het zuidelijke zijschip werden in de 14de en 15de eeuw kapellen toegevoegd, het noordelijke zijschip werd in de laatgotische tijd door C. Poppelken verbouwd en verhoogd. Na verwoesting en verval in de 16de en 17de eeuw kreeg de weer opgebouwde noordtoren de huidige barokke bekroning. Van 1880-190 I werd de kerk ingrijpend gerestaureerd en voltooid. Tegenwoordig is de domkerk evangelische hoofdkerk van Bremen.

Kunst en cultuur

De Kunsthalte is het oudste museum van Bremen en behoort tot de vooraanstaande door een stichting opgerichte musea. Het Muziekfeest Bremen garandeert zijn publiek ieder jaar in de herfst prominente kunstenaars, spannende programma’s en buitengewone locaties.

Musea en land

Het Übersee-Museum behoort internationaal tot de vooraanstaande musea voor natuurlijke historie, volkenkunde en handelsgeschiedenis. Als een driedimensionale wereldkaart nodigt de nieuwe permanente expositie u uit voor een reis door de eilandenwereld van Oceanië.

Parken en plantsoenen

Sinds juni 2003 is de reeks van spannende attracties in Bremen nog uitgebreider: in het Rododendronpark heeft het groene Science Center ‘botanika‘ zijn deuren voor het publiek geopend. Interactief, op een speelse en onderhoudende manier die tot dusverre uniek is in Europa, wordt in het attractiecentrum de plantenwereld gepresenteerd.

Shopping

Rondslenteren, rondkijken, shoppen – in Bremen net pure genoegen, want in de binnenstad liggen de winkels lekker dicht bij elkaar. Behalve talloze boetieks, grote mode- en warenhuizen, een keur van eetgelegenheden en heel veel cultuur vinden stadswandelaars hier alles wat het hart begeert: glazen passages, historische plaatsen, aantrekkelijke aanbiedingen en talrijke leuke kleinigheden.

Eten en drinken

In Bremen weet men traditioneel van genieten – met name in de eerbiedwaardige Raadskelder. Hier werden in het jaar 1409 de eerste edele wijnen geschonken. Op de ruim 70 pagina’s tellende wijnkaart kan men kiezen tussen 650 verschillende wijnsoorten.

Excursietips

De Martini-aanlegsteiger aan de Schlachte is net vertrekpunt voor grote of kleine boottochten op de Wezer. Wie het graag iets rustiger aan doet, kan het turfschip ‘Jan von Moor’ charteren en samen met vrienden een gezellig uitstapje naar het kunstenaarsdorp Worpswede ondernemen.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod  particuliere vakantiehuizen in Duitsland. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Bremen vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Duitsland

Sport en natuur

De internationale stad Bremen is trots op haar UNESCO werelderfgoed. Het raadhuis is in de stijl van de Weser renaissance met het eerbiedwaardige standbeeld van Roland op de historische Marktplatz.  Dit ‘Vrijheidsbeeld’ staat al sinds 1404 symbool voor vrijheid en gerechtigheid en is het grootste standbeeld van deze mythische ridder in Duitsland.  Bremen is ook vooral bekend en populair vanwege de sprookjes van gebroeders Grimm

Bremen heeft zowel moderne als traditionele kanten. 1200 jaar van traditie en internationaliteit drukken een stempel op Bremen, de Hanzestad aan de Weser. Er is een ideale verbinding van de luchthaven naar het centrum per tram. Een bezoek aan de historische Marktplatz mag ook zeker tijdens je bezoek niet ontbreken, hier beleef je de geschiedenis nog volop. Dit plein is hét symbool van de trotse traditionele handelsstad Bremen. In de Ratskeller, van het Rathaus, kun je goede en lekkere wijnen drinken. In deze kelder ligt de grootste verzameling Duitse wijnen. Flaneer door de kronkelige steegjes in de oudste wijk van de stad, de Schnoor, of proef de maritieme sfeer aan de oeverpromenade van de Weser, de Schlachte. Daar zijn vele gezellige cafés en goede restaurants te vinden.

Diverse science centers en tentoonstellingen van moderne technologieën in Bremen zorgen ervoor dat met de talrijke projecten in de wetenschap er in Bremen genoeg spannends te beleven is. Het Universum Bremen, het groene science center 'botanika' en het Überseemuseum zorgen ervoor dat je op een interactieve manier in aanraking komt met de wetenschap en technologie. Bij het bekende EADS Astrium kan er een kijkje worden genomen hoe astronauten eten, slapen en douchen in het heelal.

Ook de shopfanaten kunnen in Bremen hun hart ophalen. Er zijn leuke boutiques, winkeltjes, grote modezaken en warenhuizen rond de Marktplatz. Ook zijn er vele overdekte winkelcentra. Lloyd Passage, Domshof Passage en Katharinen Viertel zijn fraaie winkelpassages vol exclusieve producten.

Bremen is echt een stad die bruist! Bremen heeft dan ook: Duitslands oudste volksfeest, de Freimarkt, het muziekfeest, hoogtepunten op het gebied van musical en toneel, belangrijke kunsttentoonstellingen, de traditionele kerstmarkt, de betoverende 'Schlachte-Zauber' en de historische kerstmarkt in maritieme sfeer op de Weserpromenade Schlachte.

Zeestad Bremerhaven

In Bremerhaven mondt de Weser in de Noordzee uit. Het is de grootste stad aan de Duitse Noordzeekust en heeft diverse leuke bezienswaardigheden. Themapark 'Havenwelten Bremerhaven' is zeer interessant om te bezoeken. In het Deutsche Auswandererhaus beleef je de sfeer rondom de emigratie vanuit Duitsland naar Amerika nog immer en in het Klimahaus in Bremerhaven 8° reis je door de klimaatzones van de aarde. In het Duitse Scheepvaartmuseum zijn de oudste kogge van de wereld te vinden en in de plaatselijke dierentuin aan de zee zijn o.a. ijsberen en pinguïns te zien.  Oceaanreuzen zetten koers op de zeestad, museumschepen liggen in de haven voor anker en met behulp van de havenbus krijg je een uitstekende blik op de omslagplaatsen voor auto's en de gigantische containerterminals in de overzeese havens. In het Historisch Museum Bremerhaven zie je de werk- en leefomstandigheden aan de kust van vroegere tijden. Op de winkel- en amusementsboulevard 'Schaufenster Fischereihafen' kom je alles te weten over het onderwerp 'vis en visvangst’ zoals, in het Atlanticum met het zeewateraquarium, in de zeevis-kookstudio en in de diverse aanwezige restaurants.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.