Hamburg

Hamburg

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Hamburg

De grootste Duitse havenstad, Hamburg, ligt diep in de Elbemonding, 110 km van de zee. Het was ooit de tweede hanzestad en noemt zich nog steeds officieel Freie und Hansestadt Hamburg. De oudste nederzetting werd gesticht op de plaats waar de Alster in de Elbe uitmondde en twee waterbekkens ontstonden: de Binnen Alster en de Aussen (‘Buiten’) Alster. De eerste haven werd langs een zandige landtong aan de Alster aangelegd. Karel de Grote liet er een versterking, de Hammaburg, bouwen, die als Fluchtburg dienstdeed tijdens de oorlogen. De plaats kwam tot bloei nadat Hendrik de Leeuw de rivaal Bardowick had verwoest. Aan het eind van de middeleeuwen telde Hamburg nog steeds niet meer dan 5000 inwoners, maar zijn brouwerijen waren al vermaard en het Hamburgse bier werd zo ongeveer naar heel Europa, tot in Noorwegen toe, geëxporteerd.

De stad sloot zich pas in 1881 aan bij het Duitse tolverbond, de Zollverein, en onderstreepte aldus zijn onafhankelijkheid. Deze late toetreding valt ook te verklaren uit de bevoorrechte relaties met Engeland, waarvan de steenkool voordeliger werd betrokken dan van het Ruhrgebied. Vanaf deze periode groeide de stad in een uitzonderlijk hoog tempo.

Industrie

Hamburg is een industriële, commerciële en culturele metropool. De industriële sector is uiterst gevarieerd: scheepsbouw (waarin op het ogenblik een crisis heerst), elektrotechnische industrie, lucht- en ruim­tevaartindustrie (Airbus, Messerschmitt, Bölkow-Blohm), olieraffinaderijen, verwerking van nonferrometalen, machinebouw, tabaksindustrie en chemische en farmaceutische industrie.
Met een agglomeratie van  is Hamburg de tweede stad van Duitsland. Men kan zich dus, na de eenwording van het land, afvragen of het weer de haven van Berlijn gaat worden en nog grotere proporties zal gaan aannemen.

Culturele hoofdstad

Als onbetwiste culturele hoofdstad van Noord-Duitsland heeft Hamburg geprofiteerd van de tweedeling van Duitsland. Het werd de grote metropool van de Duitse media (met het dagblad Die Zeit en het radio­en televisiestation NDR), maar ook een zeer belangrijke universiteitsstad, met 60000 studenten.
Hamburg dankt zijn aantrekkingskracht aan zijn noordelijke charme en het pittoreske van de oude havenwijken. Het is er uitstekend toeven, want de stad heeft zijn hanzeatische – dynamische en tolerante – geest weten te bewaren.

Bezienswaardigheden

Het stadhuis is tegenwoordig de zetel van de Senaat, de regering van de stadsstaat. De haven is de op één na grootste containeroverslagplaats van Europa en de ‘Havencity’ het grootste stedenbouwkundig project van ons werelddeel. De Alster geldt als watersportgebied in het centrum van Hamburg, en de Elbe is zowel de locatie van de haven alsook de levensader van de stad.

Blankenese lokt als stadswijk met schitterende villa’s, de St.-Michaeliskerk als barok symbool van de stad. De pakhuiswijk ‘Speicherstadt’ is ’s werelds grootste magazijnencomplex – en de uitgaanswijk St.-Pauli ten slotte de ‘rosse buurt’ van Hamburg.

Kunst en cultuur

De Kunsthalle omvat de grootste kunstcollectie van Hamburg. De musicals ‘König der Löwen’ (Leeuwenkoning), ‘Tanz der Vampire’ en ‘MAMMA MIA!’ nodigen net als Schmidt’s TIVOLI (muziek en variété) en het St.-Pauli Theater (comedy en kleinkunst) tot verstrooiing uit. Het opera- en ballettheater Hamburgse Staatsopera geniet wereldfaam, evenals het Deutsche Schauspielhaus en het Thalia-Theater.

Parken en plantsoenen

Het Alsterpark met aanlegsteigers voor rondvaartboten, zeilboten en kano’s, cafés, bistro’s en restaurants is het populairste park van de stad. ‘Planten un Blomen’ is een park tussen de Alster en St.-Pauli met botanische tuin, tropenhuis en de grootste Japanse tuin van Europa. Het stadspark wordt beschouwd als de grootste ‘speelweide’ met openluchtpodium en een belangrijk planetarium. Langs de oever van de Elbe kunt u mooie wandelingen ondernemen.

Shopping

Hamburg is met zijn talrijke historische gebouwen, voetgangerszones en traditierijke handelshuizen een winkelparadijs met een heel speciale ambiance. In de passages tussen Colonnaden en Neuer Wall liggen luxueuze winkelgalerijen als parels aaneengeregen en de grote winkelstraten laten geen wens onvervuld. Perfect shoppen kunt u ook in de 12 winkelgalerijen op de Neuer Wall en in de Monckebergstrasse.

Eten en drinken

Van ontdekkingstochten krijg je honger en dorst – met zijn restaurants en bars is Hamburg een Mekka voor liefhebbers van culinaire lekkernijen. Natuurlijk staat u in Hamburg de allerverste vis te wachten. In het restaurant ‘Warsteiner Elbspeicher’ kunt u behalve van moderne hanzeatische keuken ook genieten van dagverse visspecialiteiten en vleesgerechten. Het restaurant ‘Flectenkieker’ offreert rijk genuanceerde Hamburgse lekkernijen in historische ambiance.

Excursietips

Met de catamaran over de Elbe en de Noordzee naar het eiland Helgoland op open zee. Het eiland Sylt lokt met zand, zon, party’s en de stille Waddenzee. St. Peter-Ording is beroemd om zijn 12 km lange en 2 km brede zandstrand. Het ‘Alte Land’ aan de andere kant van de Elbe is het grootste fruitteeltgebied van Europa. Te midden van de Luneburger Heide ligt het middeleeuwse Luneburg. Lubeck met de stadspoort Holstentor en de door water omsloten historische stadskern.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod  particuliere vakantiehuizen in Duitsland. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Hamburg vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Duitsland

Sport en natuur

Het noorden van Duitsland is bijzonder veelzijdig. De Noordzee- en Oostzeekust met hun vele eilanden oefenen een grote aantrekkingskracht uit op liefhebbers van strandvakanties. Het achterland is overwegend vlak en dus uitermate geschikt voor een fietsvakantie. Het enige middelgebergte vindt u in de Harz. Een paradijs voor de watersporter en de rustzoeker is het merengebied van Mecklenburg-Vorpommern.

Stranden van gras op het vasteland

Aan de kust van het vasteland zijn geen zandstranden, maar wel ‘groene stranden’ met gras. Bij Südwesthorn bijvoorbeeld en bij Schlüttsiel en het prachtige Hamburger Hallig waar de Waddenzee op z’n mooist is. Achter de dijken ligt een prachtig groen fietsgebied met leuke, kleine dorpjes. St. Peter-Ording heeft een fijn zandstrand van wel 12 kilometer lang en 2 km breed en is daarmee uniek in Europa.

Helemaal in het noorden ligt het havenstadje Husum met een gezellige oude markt, maar met vooral een hele leuke havenboulevard met restaurants en cafés. Husum is een perfecte uitvalsbasis voor tochtjes over land als op zee. Het is leuk om in de Husumer Bucht, het gebied rond Husum, van dorpje naar dorpje te fietsen, van het moeras Hattstedtermarsch naar de groene weiden van Mildstedt. Met de Waddenzee voor de deur, bestaat een dagje water uit zwemmen, zonnebaden, schelpen zoeken, wadlopen of met een boot de zee op.
Het kustgebied van Schleswig-Holstein en de eilanden trekken al eeuwenlang kunstenaars en schrijvers aan. Overal zijn musea en galerieën die het gemaakte werk tentoonstellen.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.