All for Joomla All for Webmasters

Saarland

Saarland

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Saarland

Wij verheugen ons op uw bezoek aan het Saarland! Misschien zijn de gezonde lucht in het Saarland en het plezier beleven aan het buitenhuis samenzijn de redenen waarom zich het grootste gedeelte van het leven in openlucht afspeelt. Vanwege het feit dat deze regio de meeste uren zon in het jaar telt is het niet vreemd dat de Saarlanders zich bij de eerste zonnestralen op het bierterras verzamelen. Let wel, wij hebben het hier over de periode februari maart en niet over bijvoorbeeld de maand juni!

Over één punt zijn wij het eens: toen onze buren ons het plezier van een spelletje jeu de boules leerden kennen, ontdekten wij hier in het Saarland het bierterras. Misschien stamt ook de wens om op zwoele zomeravonden op een bankje voor het woonhuis met de buren te kletsen uit de tijd dat men zelf een Fransman was. Als dit het geval is dan moeten wij vandaag nog dankbaar zijn voor de sporen uit die tijd.

“Saarvoir” vivre – de kunst van het leven!

Men kan zeker stellen dat het Saarland een heel bijzondere magie op zijn inwoners en bezoekers uitoefent. Voor “outsiders” is dit moeilijk te beschrijven, maar toch gemakkelijk om aan te tonen: bijna iedereen keert terug! Want wie het Saarland en zijn inwoners leert kennen, zal altijd opnieuw heimwee hebben naar deze unieke combinatie van gezelligheid en onbezorgdheid. Naast de mentaliteit van “leven en laten leven” kent de regio ook veel attracties.
Want de Kelten en later de Romeinen hebben zich in deze regio thuis gevoeld! Dit blijkt uit het aanbod van bouwwerken met een rijke geschiedenis, historische en heemkundige musea, archeologische plaatsen of moderne galerijen.

Ook voor “coole youngsters” wordt er goed gezorgd.

Net zoals de Saarlandse kids hebben ook zij een “board” of “bike” tot hun beschikking. Het board komt in actie in de halfpipes en de “bike” op mountainbike-, inline-trajecten en BMX-banen waar men als gelijkgezinden onder elkaar plezier kan maken.
Ondanks de verschillende interessegebieden moeten de leden van uw gezin ’s avonds iets gemeenschappelijks delen, het plezier van het lekkere tafelen.Saarland is ver buiten zijn grenzen bekend hiervoor.

Het koele water – bron van Saarlandse levensvreugde.

Zomer, zon, het Saarland: Dan kan het water ook niet ver weg zijn. En van dit heerlijke nat kunnen wij verfrissend veel aanbieden. Hiermee bedoelen wij zowel onze traag stromende Saar alsook de kronkelende Blies, de woelige Nied en de dromerige Ill. Het huren van een boot biedt zich aan voor de grensoverschrijdende verkenning van de grotere wateren. Ook passagiersboten nodigen op de Saar en Moezel uit tot heerlijke panoramische rondvaarten. Surfers en zeilers komen op de Bostalsee of op de Losheimer See volledig aan hun trekken.

Onafhankelijk van het jaargetijde genieten onze kuurgasten van de heilzame en verfrissende krachten van het water. Zo behoren watertherapieën tot het centrale aanbod van de Hochwaldklinieken en het gezondheidscentrum Saarschleife. Dit is misschien minder interessant voor onze jonge gasten. Hun interesse gaat veeleer naar de 50 zwembaden met attracties in het Saarland.

Fietsen en sport voor profs en de hele familie.

Wij hadden het al over uitgestrekte landschappen, over water, natuur en rust en over de sportactiviteit die in het Saarland al ingeburgerd was voor het een modesport werd: fietsen. Waarom onze gasten hier zo graag fietsen, ligt voor de hand: wij kunnen heerlijke routes aanbieden, die langs de wateren of over de heuvels van ons middelgebergte lopen. Het niveau van uw sportieve activiteit bepaalt u zelf.

Een ander bewijs voor de attractiviteit van de fietssportstreek Saarland is het mountainbikecentrum in St. Wendel, dat al jaren bekend staat voor zijn wereldcupevenementen. Hier bevindt zich ook een trainings­circuit voor profs of zij die wel wat aankunnen. Het hele gezin kon in de rivierdalen ontspannen fietsen. Urenlang zonder klimmen, eindeloos langs weilanden en Wereldcultuurerfgoed “Völklinger Hütte“.

Een beetje moeilijker wordt het als u de waterwegen “links laat liggen” en zich landinwaarts begeeft.
Landschappen van middengebergten wisselen de schattige bossen en uitgestrekte weides af.
Ook hier ontdekt u de bijzondere charme van het Saarland. Het uitstapje wordt sportief bij het beklimmen van de hoogtes van de oude bossen. Bijzonder veeleisend wordt het als u de heuvels van het Hochwald wilt beklimmen, maar wel een adembenemend uitzicht als beloning!
Natuurlijk kunnen de sportieve prestaties ook bij “walking” of bij een wandeling geleverd worden, want naast prachtige wandelroutes, kunt u wegen die u met de fiets rijdt, net zo goed en intensief te voet afleggen!

De dobbelstenen zijn geworpen: op naar de Romeinen!

Met de Romeinen hebben wij een bijzondere relatie: zij hebben ons vele goede dingen “gedaan”. Daarom willen wij graag dat u niet enkel ruïnes en restanten terugvindt, maar ook levendige erfenissen van het Romeinse Rijk.
Onze Romeinse voorvaderen speelden destijds in het Saarland niet enkel gezellig met dobbelstenen, zij bouwden ook excellente thermen met een verbazingwekkende techniek en leidden een goed leven. Dat bewijst bijvoorbeeld de Romeinse villa in Borg. Na het bezoek nodigt zij haar gasten uit voor het nuttigen van Romeinse gerechten en dranken in een taverne.

In de directe nabijheid, in Nennig, lieten de Romeinen de mooiste en grootste mozaïekvloer van Noord-Europa achter, samengesteld uit wel drie miljoen steentjes.
Onder grote publieke belangstelling worden midden op de Duits-Franse grens in het Europese cultuurpark Bliesbruck-Reinheim nieuwe schatten uitgegraven. Het cultuurpark herbergt een hele Gallisch-Romeinse provinciestad met ambachtswijken, thermen, villa’s en winkelstraten.

Een bezoek aan het Romeinse openluchtmuseum “Schwarzenacker” bij Homburg is beslist de moeite waard. Te midden van een groots baroktuincomplex stoot u op archeologische zeldzaamheden en een 2000 jaar oude wooncultuur.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod  particuliere vakantiehuizen in Duitsland. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Saarland vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

 

Land Duitsland

Sport en natuur

Watersport in Saarland

Op verschillende manieren geniet je in het Saarland van allerlei arrangementen op, aan en in het water. Huur eens een boot zonder vaarbewijs en geniet van een ontspannen vakantie op de Saar. Een echte aanrader is een rondvaart op één van de meren of in de beroemde bocht van de Saar, de Saarschleife.

Losheimer See ligt in het drielandenpunt, midden in het Natuurpark Saar-Hunsrück, in een aantrekkelijke omgeving. Zeilen, surfen, duiken, zwemmen, waterfietsen en kanovaren behoren tot de actieve sporten van dit stuwmeer, maar vissen blijft de meest geliefde watersport.

Wat er te vissen valt?

Meer- en beekforellen, snoekbaarzen, snoeken en zeelten. Met uitzondering van sluitingsperiodes voor sommige vissoorten kan er het hele jaar gevist worden in de rustige natuur rond de Losheimer See.Het water van de Losheimer See heeft een uitmuntende kwaliteit, waardoor er veilig gezwommen kan worden. Het water wordt regelmatig door een overheidsorgaan gecontroleerd. Het kindvriendelijke strand ligt in een idyllische baai met een grote zonnewei, een waterglijbaan en een duikplatform in het meer.

Fietsvakanties in Saarland

Een absolute topper als we het hebben over fietsmogelijkheden in het Saarland is de Saar-Radweg, de eerste grensoverschrijdende langeafstandsroute die door de ADFC met vier sterren is bekroond.
Met zijn fietsroutes richt het Saarland de focus op fietsplezier en afwisseling. Gezinsvriendelijke trajecten door de rivierdalen, grensoverschrijdende tochten naar Frankrijk en Luxemburg of inspannende stijgingen naar de heuvels van de Hunsrück. Vanuit Saarbrücken leidt de route naar Saargemünd in het naburige Lotharingen, langs de Blies en naar het Ostertal. Bijzonder geschikt voor een pauze is het stuwmeer Bostalsee met zijn recreatiemogelijkheden. Vanaf de top van de Petersberg heb je een wijd uitzicht over de streek. Bij Mettlach kun je de beroemde Saarbocht bewonderen. Het wijngebied rond het drielandenpunt is perfect voor een uitgebreide tussenstop, net als het fruitteeltgebied Saargau. Na een bezoekje aan de stilgelegde staalfabriek Völklinger Hütte keer je terug naar Saarbrücken.
Bijzonder is het 15 km lange pelgrimspad van de 6e eeuwse heilige Wendelinus van Tholey dat via Alsweiler en Winterbach naar St. Wendel loopt.

Wandelvakanties in Saarland

Wat betreft wandelmogelijkheden scoort Saarland, dat zichzelf “de groenste deelstaat” noemt, bijzonder goed. Het heuvelachtige landschap bestaat voor bijna één derde uit bossen.
Wandeltrajecten liggen over het hele grondgebied verspreid, maar toch met de nadruk op het noordelijke deel, grenzend aan Rijnland-Palts.

Mensen die korte wandelafstanden verkiezen, zijn hier ook erg welkom.
De keuze is groot: tal van prachtige en uniform bewegwijzerde trajecten rond zeer uiteenlopende thema’s als sagen, rotsen, water, Keltische sculpturen of bossen nodigen je uit. Vele daarvan horen tot de categorie ‘Prämiumwanderwege’, die aan bijzondere kwaliteitsvoorwaarden voldoen.

Een aparte categorie in het wandelaanbod zijn de Saarland Tafeltouren.
Uit de naam mag je correct afleiden dat het smikkelen achteraf of tussendoor bijna evenveel tijd vraagt als de wandeling zelf. Koksmutsen tonen je de weg naar de smulplaatsen waar van de Saarlandse keuken genoten kan worden. Op het gebied van lange afstandswandelingen is de Saar-Hunsrück Steig ongetwijfeld de topper uit het aanbod. Over een afstand van 171 km leidt dit traject je over kronkelende wegen, langs lieflijke beekjes en door uitgestrekte bossen. Jaarlijks vindt er in april een wandelmarathon plaats op een gedeelte van het traject, voorzien van muzikale en culinaire toetjes.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.