All for Joomla All for Webmasters

Saksen

Saksen

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Saksen

Dresden en Saksen, rijk aan culturele schatten

Saksen ligt langs de grens met Polen en Tsjechië, en bestaat al sinds de 15de eeuw als apart gebiedsdeel. De rijkdom aan delfstoffen (Ertsgebergte, omgeving van Leipzig) werd er al van oudsher ontgonnen, maar door de doldrieste overexploitatie door de Russen en het Oost-Duitse bewind werd het gehele ecologisch systeem van de regio verwoest. Deze grote deelstaat heeft te kampen met de problemen van economische sanering. Saksen was voorheen het middelpunt van de socialistische arbeidersbeweging, maar kent ook een rijke cultuurtraditie, zoals in Dresden, de barokke hoofdstad, en Leipzig blijkt.
Saksen is in Duitsland synoniem voor levenskunst en niemand blijft ongevoelig voor de charme van deze streek als hij eenmaal kennis heeft gemaakt met de Zwinger van Dresden, de Messe van Leipzig, de wijn van de Elbe-oevers of het porselein van Meissen.

Welke muziekliefhebber kent niet de Dresdner Philharmonie of de Dresdner Staatskapelle?

Muziek is hier een integraal onderdeel van het leven. Richard Strauss bracht er voor het eerst zijn opera’s ten gehore. Dresden kreeg het ‘fraaiste theater van Europa’, zoals men het operagebouw aanduidde dat de architect Semper er tussen 1871 en 1878 realiseerde.

De bakermat van Saksen is Meissen, dat ook porseleinstad is.

De gotische dom, het bisschoppelijke paleis en het kasteel de Albrechtsburg domineren de duizendjarige stad, die de residentie was van de vorsten van Saksen, voordat deze naar Dresden vertrokken. De porseleinfabricage, die in 1710 van de grond kwam, is ook nu nog gebaseerd op de oude productieprocessen. Nog altijd wordt hetzelfde merkteken aangebracht op de achterkant van de producten, die vrijwel overal in Europa te koop zijn.

Het Elbsandsteingebirge, dat wel het ‘Saksische Zwitserland’

Het biedt ongekende vergezichten. De Elbe heeft zich hier een weg gebaand door het gebergte, waarbij de rivier de rotsen diep heeft ingesneden, waardoor een landschap ontstond waarmee talloze legenden zijn verweven.

Saksen is een ideale vakantiebestemming

De ware levensgenieter zal zich hier snel thuis voelen.
De kunstverzamelingen in Dresden, Leipzig en Chemnitz behoren tot de Europese top. Ook muzikaal is het een oorstrelende bestemming. Grote componisten als Bach, Schumann en Wagner werkten hier. Eigentijdse klanken klinken tijdens vele (pop)concerten en festivals.
Architectonisch is er veel te zien. Van kastelen tot moderne creaties, waaronder het grote raadhuis van Leipzig in Renaissancestijl, de Villa Esche door Henry van der Velde in Chemnitz, het Art Nouveau Hertie-warenhuis in Görlitz en de Barokke Frauenkirche in Dresden. Daarnaast is veel industrieel erfgoed bewaard gebleven, zoals zilvermijnen en stoomspoorlijnen. Vakmanschap viert al eeuwen hoogtij.

Actief eldorado

Liever actief ontspannen? Denk aan wandel- of fietstochten in natuurgebieden. Klimmen in het bergland, kanoën op de rivieren of relaxen in een kuuroord. Bovendien is het Saksisch middelgebergte een mooie winterbestemming om te skiën of te langlaufen.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod  particuliere vakantiehuizen in Duitsland. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Saksen vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Duitsland

Sport en natuur

Wintersport in Saksen

Onderverdeeld in streken als het Vogtland, Erzgebirge, Elbsandsteingebirge en het Zittauer gebirge in de Oberlausitz heeft de deelstaat Saksen een omvangrijk scala bestemmingen voor een geslaagde wintervakantie. De meer bekende plaatsen zijn Oberwiesenthal (de hoogst gelegen stad van Duitsland), Altenberg en Klingenthal met wintersportgebieden op circa 700-1100 meter hoogte. In deze beroemde sportplaatsen zijn diverse skipistes, bobsleebanen en skischansen te vinden.

Op de grotere pistes, zoals op de Fichtelberg, wordt sneeuwzekerheid geboden door in weken van matige sneeuwval de laag met sneeuwmachines aan te vullen. Een bijzondere belevenis van diverse Saksische pistes is dat zij in veel gevallen ‘grensoverschrijdend’ zijn. Vaak is de top van de berg de grens met Tsjechië en kan de wintersporter tijdens zijn tocht desgewenst een cateringstop bij de zuiderburen maken.
Dwars door het Vogtland en het Erzgebirge loopt de KAMMtour, een schitterende langlaufroute met een lengte van 220 kilometer. De route is opgedeeld in 12 delen, die elk in een dag goed te doen zijn. De KAMMtour behoort tot de meest sneeuwzekere langlaufroutes van Duitsland en voert door mooie gebieden en langs vele gezellige historische bergstadjes.

Fietsvakanties in Saksen

Fietsen in het middelgebergte? Geen probleem. Niet alleen wandelaars en klimmers, ook fietsers komen in het Elbezandsteengebergte aan hun trekken. In iedere hoek van de regio worden heerlijke tochten georganiseerd.
De Elberadweg biedt de recreatieve fietser een ideale combinatie van een ontspannen fietstocht met indrukwekkende natuur.  Een stukje weg van de Elbe kunnen hoogteliefhebbers intens genieten van het panorama dat het Elbezandsteengebergte biedt. De kwaliteit van de weg vormt soms een uitdaging en af en toe moet er een klimmetje worden gemaakt. Daarna volgt echter een fantastisch uitzicht en een geweldige afdaling als beloning voor alle inspanningen.
De fietspaden door het Nationalpark Sächsische Schweiz worden van harte aanbevolen. Op sommige wandelpaden, die als fietsroutes worden aangegeven (in totaal ca. 50 km) fietst men dwars door de ongerepte natuur. De fiets dient hiervoor wel  geschikt te zijn want de route bevat beklimmingen, steile hellingen, smalle stukken en oneffenheden. Maar dat is nu juist de aantrekkingskracht.

Watersport in Saksen

De keuze uit activiteiten op en aan het water in de Sächsische Schweiz is beperkt maar kwalitatief hoogwaardig te noemen. Langs de Elbe zijn verschillende bootverhuurbedrijven en touroperators gevestigd. Vanaf het water heb je een indrukwekkend uitzicht op de prachtige rotspartijen.

De Elbe op eigen kracht de baas worden is vermoeiend maar de moeite waard. Of je nu krachtig moet peddelen of gemakkelijk met de stroming mee kan drijven, is niet van belang. Een Elbetocht door de Sächsische Schweiz is altijd een belevenis.
Tijdens een vakantie in het Elbezandsteengebergte mag een tocht met de oudste en grootste raderbootvloot ter wereld zeker niet ontbreken. Op geen enkele andere manier kun je zo ontspannen genieten van het voorbijtrekkende landschap als op het zonnedek van zo´n Elbe-schip.

Bij de gespecialiseerde bootverhuurbedrijven in de regio vinden watersporters alles om met plezier het water op te gaan. Zowel individuele roeiers als grote groepen vinden hier een geschikte kajak, kano of rubberboot. Geliefde trajecten zijn Schmilka – Königstein, Königstein – Pirna en Pirna – Dresden. Een hoog plezierfactor en voldoende capaciteit voor grote groepen bieden de begeleide dagtochten op sloepen, vlotten of kano’s. De mooie rotspartijen zijn, samen met de gids in de meevarende motorboot, de constante begeleiders van de tocht. Er kan zelfs een BBQ-stop worden gemaakt om op krachten te komen.

Minder inspannend maar even indrukwekkend, is een reis met een motorboot. Maximaal 26 personen kunnen zich op een zelf te bepalen route tussen Meißen en Decin, in een snelheidsroes laten meenemen en het Elbezandsteengebergte op volle snelheid ervaren.

Naast de Elbe zijn er vele rivieren in de Sächsische Schweiz, die zich perfect lenen voor een andere watersport bijvoorbeeld vissen. In de Sebnitz, Polenz of Kirnitzsch leven forellen, vlagzalmen, beekforellen, koppen en vele jonge zalmen. Naast een visvergunning heb je hiervoor wel een aparte vergunning nodig, die op verschillende verkooppunten verkrijgbaar is.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.