All for Joomla All for Webmasters

Sleeswijk-Holstein

Sleeswijk-Holstein

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Sleeswijk-Holstein

Sleeswijk-Holstein. kom op de mooiste dagen van het jaar genieten in het hoge noorden. Hier schijnt de zon langer dan elders, hartje zomer wel 17 uur per dag! De Duitse noorderlingen laten zich niet opjagen. Theetijd is hier heilig, en bij de thee wordt ‘klönschnack’ gehouden. Zo noemt men kletsen hier. Glücksburg en Glücksstadt bestaan hier echt. ‘Gott gebe Glück mit Frieden’ (God geve ons geluk en vrede), staat er boven het portaal van het prachtige waterslot ‘Glücksburg’. In Glücksstadt houdt men enorm van zoute haring. Onlangs zaten hier 6000 visliefhebbers samen aan een drie kilometer lange tafel, een wereldrecord. Ieder jaar in juni, tijdens de haring­weken, vind je hier haringspecialiteiten in allerlei variaties.

Het vlakke land langs de Noordzeekust.

De polders en de kwelders, zijn door de eeuwen heen op de zee veroverd. Boven de gele koolzaadvelden draaien de wieken van een windmolen, op de groene zoutweiden grazen schapen en koeien. De fietsroutes op de zeedijk leiden je vaak naar een van de vele roomwit gestreepte vuurtorens. Dit noordelijkste stukje Duitsland wordt doorkruist door meer dan 15.000 Kilometer gemarkeerd fietspad. In de late Middeleeuwen was de huidige ‘Ochsenweg’ (ossenweg) de belangrijkste verkeersader tussen Denemarken en Hamburg. Als er grote veemarkten gehouden werden, trokken hier in een paar weken wel zo’n 50.000 ossen door het land.

Historische route

Als je de historische route volgt van Wedel naar Uetersen, kom je hier bij een splitsing. Vanaf hier fiets je weg van het lawaai van de moderne tijd. Neem je de westelijke richting, dan kom je bij veen, moeras en bij de beboste heuvels rond de Hohen Geest. De oostelijke weg voert je langs akkers en door de heide.

Bij Rendsburg komen de beide wegen weer samen en zie je de indrukwekkende binnenduinen voor je opdoemen. Veel geschiedenisliefhebbers bezoeken hier de overblijfselen van verdedigingswal ‘Danewerk’ uit de Deense tijd en het vroegere Vikingdorp Haithabu. Vlak daarna komt de stad Sleeswijk in zicht.

Paardenliefhebbers

Uit de hele wereld is men onder de indruk van de prestaties van het uit deze regio afkomstige Holsteiner paard. Bij veel internationale wedstrijden eindigen deze sierlijke paarden op de hoogste plaatsen. In de heuvels van het Naturpark Holsteinische Schweiz vind je prachtige ruiterpaden en maneges, heerlijk in de schaduw van grote bomen. In juli worden hier wedstrijden ringsteken gehouden. De ruiter die een twee centimeter kleine ring in galop aan zijn lans kan steken, wordt ‘koning’. Tussen Plön en Eutin glinsteren prachtige meren in de zon. Zeilers en kanovaarders kunnen hier overnachten in hotels en pensions, of op een van de vele mooie campings.

De Schlei is een 40 kilometer lange zijarm van de Oostzee.

Een ideale plek om te roeien, want de zee ziet er hier uit als een prachtige rivier.  

Vis genoeg: Het haringfeest ‘Matjeswochen’ in de binnenstad van Glückstadt: een groots feest ter ere van de kleine vis.
Petri Heil: Je kunt ook meevaren op een vissersboot en zelf vissen, bijvoorbeeld op de Oostzee vanuit de havens van Heiligenhafen of Laboe.

Fietsroute in het hoge noorden

De fietsroute ‘Ochsenweg’ voert je door prachtige landschappen tussen Wedel en Flensburg.

Wadlopen

Als bij eb de zeebodem droogvalt, kun je met ervaren gidsen de wondere wereld van het wad ontdekken.

Buitenrit op het strand

Ruiters kunnen te paard de vrijheid beleven of toekijken bij de ruiterevenementen.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod  particuliere vakantiehuizen in Duitsland. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Sleeswijk-Holstein vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Duitsland

Sport en natuur

Watersport in Sleeswijk-Holstein

Schleeswijk-Holstein biedt optimale omstandigheden voor zeilers en surfers. Het paradijs voor zeilers is 637 km lang en beschikt over 120 havens en jachthavens. Aan de Oostzeekust van Schleswig-Holstein vieren jollenschippers met evenveel plezier een sportieve-ontspannen vakantie als klipper- en jachteigenaren. Tussen de elegante witte zeilen zijn bij gunstige wind ook honderden gekleurde te vinden. De kite- en windsurfers hebben de kusten van de Noord- en Oostzee allang ontdekt als een windrijk eldorado voor hun sport.

Wie met een jacht over de Oostzee zeilt, treft in de jachthavens tussen Flensburg en Travemünde een hoge standaard aan.

Voor kleine tochten is er een zeilgebied in het binnenland. De grote Plöner See in het hart van de Holsteinische Schweiz is een 30 vierkante km groot gebied dat bijvoorbeeld geschikt is voor een zeil- en cultuurtrip. Langs de stranden van de Noord- en Oostzee rijgen zich ook de surfspots aaneen. Ze bieden optimale condities, zowel voor beginners en gevorderden als voor professionals. Het belangrijkste centrum voor surfers is het eiland Fehmarn. Omdat de Oostzee geen getij kent, kunnen daar bij gunstige wind op elk moment zeilen en vliegers worden opgelaten.

Aan het brede Noordzeestrand van St. Peter-Ording is voor surfers een modern, 400 vierkante meter groot platform met douches en toiletten gecreëerd. En zelfs in het binnenland, aan de Oostzeefjord Schlei, vinden surfers goede windcondities.

De Schwentine is de langste rivier in het natuurpark 'Holsteinische Schweiz'. Hij ontspringt bij de Bungsberg en kronkelt over een lengte van 63 km door het landschap naar Kiel. Vanaf Eutin kun je met een kano over de rivier varen. Je vaart dan door rivieren en meren die als parels aan een ketting op elkaar volgen. Zo kom je ook langs Plön en Eutin met hun prachtige residentiesloten.

Noord zee - vrijheid en ruimte voor iedereen

De Duitse Noordzeekust is vooral bekend om de Oost- en Noord-Friese eilanden, de badplaats St. Peter-Ording en het Nationaal park Nedersaksische Waddenzee. Het weer aan de Noordzeekust kan onstuimig zijn, maar de harde wind en de hoge golven zijn zeer geliefd bij surfers en zeilers. Ook zijn er volop fiets- en wandelmogelijkheden. De Duitse Noordzeekust ligt in de Duitse deelstaten Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein. Kenmerkend voor de Duitse Noordzee-eilanden zijn de eindeloze stranden en de unieke natuur. De schitterende accommodaties, eersteklas restaurants en grote sportevenementen maken elk verblijf tot een bijzondere ervaring.

Fietsvakanties in Sleeswijk-Holstein

Uitgestrekt vlak land, 13 uitgebreide fietsroutes, bijna 50 regionale tochten en veel wind mee. Schleswig-Holstein is een paradijs voor fietsers. Op de dijken van de Noordzeekust met uitzicht op de Waddenzee op de trappers gaan staan, je blik over de steile kusten van de Oostzee laten dwalen, met GPS op snipperjacht gaan of een pauze inlassen in schaduwrijke bossen. In het land tussen de zeeën valt er voor kleine en grote fietsers veel te ontdekken.
Zij aan zij fietsen met droomschepen, trekken in het spoor van de eerste christenen of de avontuurlijke wegen van de Vikingen volgen, op de fietsroutes in Schleswig-Holstein kunnen vakantiegangers op de fiets veel beleven. Door het land tussen de zeeën lopen 7 optimaal aangelegde fietsroutes: de Mönchsweg, de Wikinger-Friesen-Weg, de Ochsenweg, de NOK-Route, de Grenzroute, de Eider-Treene-Sorge-Radweg en de Elberadweg.

In het vlakke land zijn heel veel fietsroutes uitgezet, zowel routes voor een middagje fietsen als meerdaagse fietstochten. In de regio Herzogtum Lauenburg, bijvoorbeeld, is de Eiszeittour 39 km lang en voert door bossen en langs meren. In dezelfde regio loopt ook de historische route van Lübeck naar Lüneburg. Deze fietsroute is 100 km lang en volgt de oude zoutroute tussen de twee middeleeuwse Hanzesteden. Prachtig is ook de route door het biosferenreservaat Schaalsee. Door dit glooiende heuvellandschap loopt 150 km aan fiets- en voetpaden. Wie moe is van het fietsen kan overal heerlijk eten, met gerechten gemaakt van verse regionale producten die vers van het land komen en waar het nauwelijks mogelijk is slechts één van de zelfgebakken taarten en koeken te kiezen.

Voor gezinnen biedt het land tussen de zeeën ongewone programma's voor vermaak. Zo kun je bijvoorbeeld met de fietslorrie door het idyllische moeras- en geestlandschap tussen de Noordzee en het Noord-Oostzeekanaal rijden. Als er een frisse bries staat, heb je geluk en hoef je niet te trappen. Of je volgt één van de vele regionale tochten met spannende belevenissen en avonturen. Waarom is de Rote Haubarg bijvoorbeeld wit? Hoeveel treden moet je tellen om de vuurtoren te beklimmen? Deze en vele andere vragen worden tijdens diverse dagtochten voor jonge fietsers beantwoord. Ieder kind kent de roodwitte 'Ringelwurm', Duitslands beroemdste vuurtoren van Westerhever. Op de 'Tour d'Eiderstedt' kun je één keer vuurtorenwachter spelen en boven genieten van het prachtige uitzicht. Ook St. Peter-Ording heeft zijn eigen vuurtoren, het roodbruine handelsmerk in de wijk Böhl staat direct aan de dijk. Daar vind je 800 dieren in het dierenpark en kun je in het Westküstenpark en het Robbarium aanschouwen hoe de zeehonden vechten om de visrijke lunch. Met een beetje geluk voert de fietstrek onderweg langs een schat. Het Barnsteenmuseum onthult alle geheimen rondom het 'goud van het noorden'.
Fietsen langs de Flensburger Förde is ook voor kinderen ongehoord spannend: een bezoek aan experimenteermuseum Phänomenta is een must, geen route gaat voorbij aan Duitslands grootste minigolfbaan en een kleine afsteker naar Kruså brengt je bij een oeroude kopermolen uit de 17e eeuw.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.