All for Joomla All for Webmasters

Thüringen

Thüringen

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Thüringen

Bergen, bossen, vlakten en vruchtbare dalen kenmerken het landschap van Thüringen. De rivieren Unstrut, Saaie, Werra en Gera bevloeien dit ‘groene hart van Duitsland’. De natuur neemt een belangrijke plaats in deze nieuwe deelstaat van de Duitse Bondsrepubliek in. Waar nog korhoenders, slechtvalken en ijsvogels voorkomen in een vegetatie die talrijke zeldzame planten en boomsoorten omvat. Het Thüringer Wald is een bosrijke, smalle bergketen, met over de kam de vermaarde, 168 km lange Rennsteig, de oude grensweg tussen Thüringen en Franken.

Niet alleen wandelaars kunnen hier genieten, maar ook skiërs, zodra er sneeuw is gevallen. Thüringen is dus een uitstekende vakantiebestemming, maar dit groene gebied is ook op cultureel gebied van grote betekenis.

Erfurt

Erfurt is, een fraaie koopmansstad, met zijn 14de-eeuwse, met huizen bebouwde Krämerbrücke en zijn patriciërshuizen. Weimar is de trots van de Thüringers. Deze stad van grote denkers kende in de 18de en 19de eeuw een ongeëvenaarde intellectuele bloeiperiode. Groothertog Karl August van Saksen-Weimar, die in 1755 de jonge Goethe naar zijn hof riep, maakte van Weimar een stad van internationale allure.
In de 19de eeuw werd Weimar muziekstad door de aanwezigheid van Franz Liszt, die talrijke musici aantrok en er de werken van Berlioz, Schumann en Saint-Saëns uitvoerde.

Ideale vakantiebestemming

Thüringen is de ideale bestemming voor wandelaars en actieve vakantiegangers: een afwisselend landschap met bergen van bijna 1.000 m hoog, eindeloze bossen, romantische, ongerepte rivierdalen en veel nationale parken en natuurparken, waaronder het Thüringer Wald.

Wandelaars hebben hier de beschikking over meer dan 16.000 km gemarkeerde routes

Waaronder maar liefst negen ‘kwaliteitsroutes’, meer dan alle andere Duitse deelstaten. De topper onder de wandelroutes is de hoog gelegen Rennsteig, 168,3 km lang en de bekendste route van Duitsland. Heel bijzonder is het ‘boomkronenpad’ in nationaal park Hainich, een 310 m lang pad tussen de boomkronen, tot wel 40 m hoog en met uniek uitzicht. Verder zijn er bijvoorbeeld in de Rhön, de zuidelijke Harz, het Kyffhäusergebergte en het Vogtland talloze wandelroutes.

Maar er is nog veel meer te doen

Nordic walking, vaartochten, paardrijden, mountainbiken, watersporten, vliegen, motorrijden. En in de winter wordt er 1.800 km langlaufroute uitgezet en zijn er 38 skiliften in bedrijf. In totaal heeft Thüringen 1.700 km aan langeafstandsfietsroutes, variërend van gezinsroutes tot uitdagende routes voor getrainde fietsers. Veel van deze routes leiden langs mooie rivieren, zoals de Saalefietsroute, de Werratalfietsroute en de IImtalfietsroute. En overal zijn kastelen, paleizen, pittoreske stadjes en andere bezienswaardigheden.

De Thüringer ‘Städteketten-fietsroute’ vormt een geslaagde combinatie van natuur en cultuur.

De route begint in de stad van Bach, Eisenach, en gaat via Gotha, Erfurt, Weimar, Jena en Gera naar Altenburg. In Eisenach zijn het huis van Bach en kasteel de Wartburg (UNESCO-Werelderfgoed) de grootste bezienswaardigheden; in Gotha is dat Schloss Friedenstein, met het oudste bewaard gebleven baroktheater ter wereld.

Vakantietip

De kruidige Thüringer Rostbratwurst (grilworst) is in heel Duitsland bekend en zeer gewild. De worst smaakt het beste als hij boven open vuur is gegrild, bijvoorbeeld na een wandeltocht.

Kersttradities

hebben hun oorsprong in Thüringen: een prinses uit Meining maakte de kerstboom wereldberoemd en ook de bekende glazen versieringen zoals de kerstbal is een Thüringse uitvinding. Deze tradities leven voort tijdens de vele kerstevenementen. Op concerten, markten of tentoonstellingen, Thüringen heeft in dit feestelijke jaargetijde veel te bieden. Tot één van de hoogtepunten behoren de kerstmarkten.

De grootste kerstmarkt vindt u in de hoofdstad Erfurt. De imposante Dom en Severikirche vormen hier het decor van de feestelijke kerstmarkt die haar gasten verwelkomt.

Steeds geliefder zijn de historische kerstmarkten

Zoals de middeleeuwse kerstmarkt op de Wartburg in Eisenach  en de Barokke kerstmarkt op Schloss Heidecksburg in Rudolstadt.
De geboortestad van de glazen kerstversiering, Lauscha in het Thüringer Wald, viert  haar 17e Originaler Lauschaer Kugelmarkt, waar alles draait om deze kleine glazen kostbaarheden.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod  particuliere vakantiehuizen in Duitsland. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in  Thüringen vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Duitsland

Sport en natuur

Wintersport in Thüringen

De winter in het Thüringer Wald, Leisteengebergte en Rhön is bijna een sprookje. Het Thüringer Wald nodigt je uit op honderden kilometers langlauf loipen en meer dan 30 skiliften en pistes. Je vindt er alles van skispringschansen, bobslee banen, sneeuwschoenwandelen tot en met arrenslede tochten en sledehonden tochten en wedstrijden.

Bij talrijke plaatsen zijn skipistes te vinden, die bij uitstek geschikt zijn voor gezinnen en beginners. Gemiddeld ligt er negentig dagen per jaar voldoende sneeuw op het Thüringer Wald om te kunnen wintersporten. Dit is op het westelijke Thüringer Wald wat minder dan verder oostwaarts. De langlaufski is het traditionele winterse vervoermiddel van de Thüringer Walder. De Rennsteig wandelweg wordt grotendeels als dubbele loipe gespoord. Het wintersportcentrum Oberhof met zijn Rennsteig-arena, biatlonstadion, wedstrijd rodelbaan en skispringschansen, was al in de DDR-tijd het "mekka van de biatlon sport" en is dat nog steeds. Ook gasten kunnen hier bobsleeritten meemaken en rodelen.

Wandelaars kunnen genieten van het sprookjesachtige winterlandschap op geprepareerde wandelpaden, bijvoorbeeld rond Masserberg. Of met sneeuwschoenen in de stilte van de ongerepte natuur genieten, daar waar de andere wintersporters niet meer komen. Er worden ook sneeuwschoen wandelintroducties en tochten met gids vanuit Langenbach georganiseerd.

Op de rodelbanen en pistes kun je 's avonds bij floodlight naar beneden suizen. Natuurrodelbanen, snow-tubingpistes en wedstrijden sneeuwfiguren maken zijn niet alleen bij de kids in trek.

Watersport in Thüringen

De twee grote stuwmeren aan de Saale Hohenwarte en Bleiloch worden ook wel liefkozend de 'Thüringer Zee' genoemd. De 'Zee van Thüringen' maakt indruk met zijn symbiose van water en woud en nodigt uit tot actieve recreatie. Een bijzonder mooie blik over de 'Thüringer Zee' heb je vanuit het kasteel Burgkraus.

Op nog geen zes kilometer van Langenbach, Bergmeer Ratscher, vind je strandplezier en watersport. Hier kun je zonnen en zwemmen, roeiboten en waterfietsen huren en je kunt hier windsurfen en zeilen. Wie het rustiger aan wil doen, kan een Hohenwarte boottocht ondernemen of met een Saale boottocht vanaf Saalburg het Bleichloch stuwmeer bevaren.

Fietsvakanties in Thüringen

1700 km aan fietspaden in Thüringen wachten erop om door jou ontdekt te worden. Verheug je op een afwisselende fietstocht langs de rivieren Werra, Ilm, Unstrut, Gera, Saale en Elster of door het Thüringer Wald. Van gezinsvriendelijke routes tot aan de meer sportieve ambitieuze routes. Thüringen kan aan elke fietsverwachting voldoen.

Via 13 goed aangelegde en aangegeven lange afstand routes kun je heel Thüringen doorkruisen. Naast deze routes zijn de lokale en regionale fietspaden ook goed begaanbaar en is de bewegwijzering makkelijk te volgen. De deelstaat staat hoog in de top 10 van meest geliefde fietsgebieden van Duitsland maar de nummer 1 plaats is hun doel.
Fietsen in Thüringen betekent fietsen langs rivierdalen, stuwmeren, bergen, steden en dorpjes. De Ilmtal fietsroute (122 km) van Allzunah tot Bad Sulza en de Thüringer-steden-fietsroute (225) van Eisenach tot Altenburg zijn de meest populaire routes in de regio.
Een echte beleving en ook informatief zijn de stadsrondleidingen per fiets.

De fietsroute ‘Thüringer Städtekette’ verbindt zeven steden tussen Eisenach en Altenburg. Fietstoeristen maken hier kennis met de aantrekkelijke natuur en de bewogen geschiedenis van de bosrijke deelstaat Thüringen.

Wandelen in Thüringen

Thüringen laat wandelharten sneller kloppen met 23 gecertificeerde wandelpaden en vele themawandelingen. Thüringen is goed op weg om het grootste en bekendste wandelgebied van Duitsland te worden met een netwerk van maar liefst 16.000 km aan wandelroutes door een afwisselend landschap. Afwisselende landschappen, adembenemende vergezichten en goed aangelegde wandelpaden maken Thüringen tot een paradijs voor wandelaars. Niet alleen vanwege de bekende wandeling op de Rennsteig in het Thüringer Wald. Denk ook eens aan een natuur- of themawandeling en treed in de voetsporen van bekende persoonlijkheden als Goethe en Schiller. Dit maakt wandelen in Thüringen een onvergetelijke en bijzondere belevenis.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.