Alsace

Alsace

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Alsace

De Elzas, in het Frans “L’Alsace”, is een streek in het noordoosten van Frankrijk, tegen de grens met Duitsland. De meeste toeristen komen op vakantie naar Alsace om te genieten van gezellige kerstmarkten, een hoogstaande gastronomie en heerlijke wijnen. Wij geven je graag tips over de Vogezen en de natuur in de Elzas.

Bezienswaardigheden Elzas

Wat zijn de mooiste plekjes in de Elzas en wat mag je zeker niet missen tijdens een vakantie vanuit een vast verblijf? Of loont het meer de moeite om een rondreis in de Elzas te maken? Wie alle bezienswaardigheden van de Elzas wil zien kan wellicht best een rondreis plannen, want het aantal mooie plekken is groot.

Mooiste plaatsjes in de Elzas

Wie een vakantie in de Elzas in Frankrijk doorbrengt kan zich verwachten aan een gevarieerd verblijf. Talrijke charmante dorpjes liggen verspreid over het hele gebied en het ene dorp is nog idyllischer dan het andere. De plaatsjes staan vooral bekend om de mooie vakwerkhuizen; die vind je bijna nergens zo mooi als in de Elzas. Hoogtepunt is Colmar, een stadje met mooie kleurrijke huisjes. Sélestat heeft een zeer beroemde bibliotheek. Ook Straatsburg is een mooie stad: de Grande île staat op de Werelderfgoedlijst. Tijdens een rondreis in de Elzas mag je echter zeker de kleinere plaatsjes niet overslaan. Hunspach in het noorden staat op de lijst van Les Plus Beaux Villages de France: het hele dorp bestaat uit witte vakwerkhuisjes, een zeer bijzonder plaatsje in de Elzas, dat je prima kan combineren met Wissembourg. Verder naar het zuiden zijn er talrijke middeleeuwse dorpen.

Natuur in Alsace

Valleien, hoge heuvels, meertjes en bossen, het landschap van de Alsace is sprookjesachtig. De Elzas is een langgerekt gebied. Het hele westen wordt gevormd door de Vogezen. Het oosten van de Elzas wordt gevormd door de laagvlakte van het Rijndal. Hier vind je vele mooie dorpen. Tussen de bergen en het lager gelegen gebied ligt de bekende wijnroute: uitgestrekte wijngaarden en tal van wijnboeren waar je altijd welkom bent voor een wijndegustatie. Tot slot is er de Kleine Camargue van de Elzas, een ongerept natuurgebied in het zuidoosten van de Elzas. Er komen zeer veel dieren in het wild voor.

Vogezen

Het noordelijke deel van de Elzas, het Regionaal Natuurpark van de Noordelijke Vogezen, is glooiend, met vele mooie bossen om te wandelen. Het gebied werd door de UNESCO bekroond als biosfeerreservaat. Zuidelijker ligt het Regionaal Natuurpark van de Ballons des Vosges, een zeer uitgestrekt natuurgebied met hogere bergen en vele activiteiten en routes om te fietsen of te wandelen.

Burchten en ruïnes

Een uitstekende uitvalsbasis voor de natuur in de Elzas zijn de vele burchten en ruïnes, die als adelaarsnesten op de flanken van de Vogezen liggen. Vanaf de parkeerplaatsen kan je mooie wandelingen langs de mooiste plekken in de Elzas maken. De bekendste burcht is Haut-Koenigsbourg, waarvandaan je een prachtig zicht hebt over de Vogezen. Een beetje verder naar het zuiden ligt de grootste ruïne van de Vogezen: de Hohlandsbourg. In het noorden kan je een wandeling maken langs 4 kastelen, waaronder de prachtige 12de eeuwse ruïne van Fleckenstein, die bovenop een rots over het landschap waakt.

Wijnen van de Elzas

Van het noorden naar het zuiden wordt de Elzas doorkruist door een van de bekendste wijnroutes van Frankrijk: de 170 km lange wijnroute van de Elzas voert van Marlenheim in het noorden naar Thann in het zuiden. Bezoek de vele pittoreske dorpjes, geniet van een degustatie en dineer in een van de vele hoogstaande restaurants voor elk budget. De belangrijkste wijnen van de Elzas zijn Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Sylvaner, Gewurztraminer en Muscat.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod  particuliere vakantiehuizen in Frankrijk. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Alsace vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Frankrijk

Sport en natuur

Wandelen in de Elzas

Wie wil wandelen in de Vogezen of andere mooie gebieden in de Elzas kan zich richten tot een van de vele toeristische kantoortjes, waar je informatie over ruim 17.000 km aan uitgezette wandelroutes kan verkrijgen. Ook kan je kiezen voor een georganiseerde wandelvakantie in de Elzas. Wil je gewoon af en toe een eindje wandelen, zonder dat het een verzorgde wandelreis is, bezoek dan een van de vele burchten of ruïnes. In de omgeving zijn altijd veel wandelroutes uitgezet. Wie wil wandelen in de Noordelijke Vogezen kan ook Saverne als uitvalsbasis nemen, hiervandaan kan je de streek goed te voet verkennen. Naast de vele dagwandelingen is ook een meerdaagse wandelvakantie in de Elzas mogelijk. De bekende GR 53-5 voert door de Vogezen.

Fietsen in de Elzas

Het fietsnetwerk in de Elzas heeft de hoogste concentratie fietsroutes van heel Frankrijk. Zowel wielrenners als mountainbikers of dagfietsers genieten op de vele fietspaden. De meest volhardende mountainbikers nemen de Traversée du Massif des Vosges, een 420 km lange route van Wissembourg naar Thann.

Paardrijden in de Elzas

Met ruim 1000 kilometer aan ruiterpaden is de Elzas een ideaal gebied om te paardrijden. Verken mystieke wouden en rijd langs wijngaarden zover het oog reikt.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.