Centre

Centre

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Centre

Uw vakantie in Centre wordt gekenmerkt door de rivier de Loire, met een lengte van 1020 kilometer de langste rivier van Frankrijk. De Loire stroomt door vier van de zes departementen, met aan haar oevers prachtige kastelen, hoogtepunten van de Franse architectuur uit de 16de en 17de eeuw, zoals Amboise, Chambord, Chenonceau en Azay le Rideau. Deze streek, waar volgens menigeen het meest zuivere Frans wordt gesproken, wordt ook wel de ziel van Frankrijk genoemd. Hoofdstad Orléans, gelegen aan de Loire, telt ongeveer 115.000 inwoners en is een van de belangrijkste steden van deze streek. Orléans was de eerste stad die door Jeanne d’Arc veroverd werd in haar strijd om de koning op de troon te krijgen. In het centrum van de stad, op het Place du Général de Gaulle, staat het Maison Jeanne d’Arc, waar zij na de overwinning in Orléans gedurende tien dagen verbleef.

De departementen: Cher | Eure-et-Loire | Indre | Indre-et-Loire | Loir-et-Cher | Loiret

Cher

Departement Cher grenst aan het Centraal Massief. Een streek rijk aan wijngebieden, waar hoofdzakelijk witte wijnen vandaan komen, zoals de bekende Sancerre, Menetou Salon en Pouilly-fumé. Er loopt door deze streek een mooie kastelenroute langs achttien kastelen, genaamd La Route Jacques Coeur. Ook liggen er in Cher verschillende mooie tuinen, onder andere het in engelse stijl aangelegde bloemenpark van Apremont-sur-Allier en de rozentuin van Ainay le Vieil. Doordat de wegen zeer rustig zijn en niet al te heuvelachtig, is Cher een prima fietsgebied. De hoofdstad is Bourges.

Eure-et-Loire

Ten zuidwesten van Parijs, tussen Normandië en de Val de Loire, ligt het departement Eure-et-Loire. Het wordt ook wel de graanschuur van Frankrijk genoemd. Naast graanvelden heeft Eure-et-Loire een zeer afwisselend landschap: het Euredal, het bovendal van de Loir, de Beauce, de Perche en Chartres. Hoofdstad is Chartres, gelegen aan de rivier de Eure. De kathedraal van Chartres is een van de mooiste gotische kathedralen van Frankrijk.

Indre

Het departement Indre is een haast ongeschonden streek met golvende landschappen en weilanden. De vele meren in het natuurpark La Brenne zijn zeer geliefd. La Brenne is in totaal 160.000 hectare groot met zeldzame flora en fauna en veel wild en roofvogels. Een eldorado voor de natuurliefhebber, wandelaar, fietser, paardrijder en visser. In het noordelijk deel van Indre liggen de wijngaarden, in de vallei van de Cher. De hoofdstad is Châteauroux. Een mooi plaatsje is Gargilesse, gelegen in de historische provincie Berry, de landbouwstreek van Frankrijk. Het dorp staat bekend als een kunstenaarsdorp.

Indre-et-Loire

Hoofdstad van Indre-et-Loire is Tours. Het gebied rond de hoofdstad wordt Touraine genoemd. Deze landstreek is het hart van het Loire-dal en wordt gekenmerkt door de rivierdalen van de Loire, Vienne, Creuse en de Indre. Het Loire-dal is bekend om zijn prachtige landschap met wijngaarden en tuinen, zijn aangename klimaat en zijn zachte, warme licht. De streek is rijk aan cultuur en geschiedenis. Dichters en schrijvers hebben haar schoonheid veelvuldig beschreven en vorsten bouwden er de prachtigste kastelen. Het bekendste kasteel is ongetwijfeld kasteel Chenonceau bij het plaatsje Chenonceaux. Het is gebouwd in het water van de rivier de Cher. Indre-et-Loire is ook een streek van de akkerbouw en op de hoger gelegen plateaus, wijnbouw en veeteelt. Het departement wordt ook wel de tuin van Frankrijk genoemd.

Loir-et-Cher

Ook het departement Centre is een streek met rivieren en kastelen. Het kasteel van Chambord is het grootste kasteel aan de Loire. Het is 156 meter lang en 117 meter breed met 440 vertrekken. Een van de opvallendste onderdelen van het kasteel, dat werd gebouwd in de 16e eeuw, is de dubbele wenteltrap, ontworpen door niemand minder dan Leonardo da Vinci. De hoofdstad is Blois, een mooie stad met kleine, kronkelige straatjes aan de oever van de Loire.

Loiret

Het departement Loiret is vernoemd naar de gelijknamige rivier. Het is een streek met een mooie omgeving voor wandelingen, zoals het Pont-Canal over de Loire en de uitgestrekte vloedbossen op de oever. En in de nabije omgeving de wijngaarden van Pouilly sur Loire en Sancerre voor een bezoek aan de caves. Het stadje Briare staat bekend als de mozaïekstad van Frankrijk. Het heeft een museum en er is een mozaïekwandelroute door de stad. Hoofdstad Orléans, gelegen aan de Loire, ligt 130 kilometer ten zuiden van Parijs en is een van de belangrijkste steden van deze streek.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod  particuliere vakantiehuizen in Frankrijk. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Centre vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Frankrijk

Sport en natuur

Avonturenparken, boomklimparken of acrobranche; hier kunnen uw kinderen zich heerlijk uitleven hoog tussen de bomen, maar ook voor volwassen zijn er uitdagende parcours te vinden. Een ideaal uitstapje tijdens een gezinsvakantie in midden Frankrijk!

In het Loiredal zijn er vele kilometers fietsroute te vinden. De route 'Loire en Velo' is maar liefst 800 km lang en er zijn 300 rustplaatsen voor fietsers langs de fietspaden te vinden. Kortom, Centre is een prima deel van Frankijk om ontspannen te fietsen en leent zich uitstekend voor een fietsvakantie.

De regio Centre in het hart van Frankrijk telt vele kilometers wandelpaden. U kunt hier gevarieerde korte wandelingen maken, kiezen voor een langere wandeltocht of wandelen met een ezeltje.

Ontdek de schitterende landschappen van de regio Centre te paard. Rijd langs de oevers van de Loire, doorkruis de bossen in draf of galop. Je kan ook paarrijdtochten maken langs de kastelen.

De rivier de Loire kronkelt als een lint door de regio Centre en vormt een uitstekende basis voor diverse watersporten; kanoen, kajakken en surfen behoren tot de mogelijkheden. Of maak eens een tocht in een traditionele boot ('gabares' of 'toues' genaamd) en bewonder de kastelen vanaf het water.

Fermette L'Abeille

Fermette L'Abeille

Le Breuil 2 36270 Bazaiges, Centre
Fermette L’Abeille Fermette L’Abeille (honingbij) is een karakteristiek oud onderkomen e - Meer informatie
Vakantiehuis 'Le Charme du Cher'.

Vakantiehuis 'Le Charme du Cher'.

les Bourets-Village, 18140 Herry , Centre
Vakantiehuis ‘Le Charme du Cher’ Midden in het hart van Frankrijk, in het Centre aan de - Meer informatie