Franche-Comté

Franche-Comté

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Franche-Comté

Franche-Comté ligt tegen de Zwitserse grens aan, tussen de Vogezen en de Jura. Het is een streek van dennenbossen, sparrenbossen, hoge watervallen en meren en rivieren vol met forel, snoek en zander. De rivier de Hérisson heeft een aantal indrukwekkende watervallen in haar loop, de waterval van Eventail is 65 meter hoog en die van Grand Saut 60 meter. Een mooi dorp om te bezoeken is Baume-les-Messieurs, gebouwd rond een klooster in een zogenaamde reculée (wat ‘afgelegen’ betekent), een diep, smal dal aan de westkant van het Juraplateau. In de grotten van Baume les Messieurs aan het einde van de vallei ontspringt de Dard. Deze rivier stroomt over vulkanisch sedimentgesteente en eindigt als een prachtige waterval. In duizenden jaren heeft het water het sediment afgesleten en is een reeks onregelmatige trappen en kanalen ontstaan, waar het water nu doorheen stroomt.

Bijna de helft van Franche-Comté bestaat uit bossen. Je vindt er ongerepte natuurgebieden zoals de natuurparken van de Haut Jura en de bergen van de Vogezen. Franche-Comté is een gebied waar veel wandelaars en mountainbikers graag terugkeren. In Franche Comté kan ook prima geskied en gelanglauft worden. De hoogste top is de Crêt de la Neige (1718 meter).

De departementen Doubs | Jura | Haute-Sâone | Territoire de Belfort

Doubs

In het departement Doubs bepalen de vele meren, watervallen en de rivieren (de Doubs, de Loue, de Lison) het landschap. Maar niet alleen het water heerst in Doubs: het wordt wel de groenste streek van Frankrijk genoemd. Ook vindt u hier talloze grotten, zoals bijvoorbeeld de Grotte d’Osselle

. De grot werd in de 18de eeuw ontdekt en wordt beschouwd als één van de interessantste van Europa. De vijftien zalen hebben uiteenlopende afmetingen en vormen, met uitzonderlijke natuurlijke kleurschakeringen variërend van blauw tot doorschijnend oranje. De hoofdstad van Doubs is het veelzijdige Besançon.

Jura

De hoofdstad van de Jura is Lons-le-Saunier. Het departement heeft bekende wijngebieden als Vignoble en Revermont. De Jurawijnroute is bijna 80 km lang en loopt van Salins-les-Bains naar Saint-Amour, via Arbois, Poligny, Château-Chalon, Voiteur, l’Étoile, Lons-le-Saunier en Beaufort. In de stadjes en dorpen van de Jura waar de grote Jurawijnen tot stand komen, proeft u niet alleen de vin de jaune en de vin de paille, waaraan de streek haar reputatie te danken heeft, maar ook minder bekende wijnen als de rode en witte Jurawijnen, de Crémantwijnen of een Macvin. De route voert langs talrijke kastelen, abdijen en kerken.  ‘s Winters kunt u in de Jura overigens prima skiën en langlaufen.

Haute-Saône

Het departement Haute-Saône ligt tussen de Autoroute du Soleil en het Zwitsers hooggebergte. Het is een vriendelijke en rustige gebied met een heuvelachtig landschap. Aan de voet van de Vogezen, het dal van de Saône en de vallei van de Ognon wordt veel gefietst en gewandeld. Een van de mooiste delen van het departement is de hoogvlakte met het recreatiegebied. De 1000 meren, bekend door hun aantal en de fraaie kleurschakeringen die hier het landschap bepalen. In Haute-Saône staat ook de wereldberoemde kapel van Ronchamp, ontworpen door architect Le Corbusier. De hoofdstad van Haute-Saône is Vesoul.

Territoire de Belfort

Territoire de Belfort is het kleinste departement van Frankrijk. Hoofdstad Belfort ligt ingeklemd tussen twee bergwanden, met een indrukwekkende citadel in het midden. Vanaf de citadel heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving: het nabij gelegen Duitsland, in het noorden het massief van de Vogezen en in het zuiden het Jura-gebergte.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod particuliere vakantiehuizen in Frankrijk. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in  Franche-Comté vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!
Land Frankrijk

Sport en natuur

In de Franche-Comté zijn diverse avontureparken te vinden, deze parken worden ook wel boomklimparken, accrobranche of touwparcours genoemd. Hoog tussen de bomen kan je een spannend parcours afleggen over touwen en netten. Voor de kleintjes zijn er vaak eenvoudiger parcours en voor de echte durfals worden de routes steeds uitdagender.

Deze regio is een geweldig gevarieerde bestemming voor een uitdagende fietsvakantie, maar ook minder evaren fietsers kunnen hier tijdens hun vakantie prima een fietstocht maken. De Eurovéloroute, van Nantes naar Boedapest (2400 km), loopt dwars door de regio. In het Jura gebergte kan je naar hartenlust mountainbiken, de uitlopers van de Alpen zijn een paradijs voor iedereen die van fietsen houdt.

Hoewel de regio Franche-Comté niet aan zee ligt, is er volop water te vinden en het is een ideale vakantiebestemming voor watersporters. De Jura wordt gekenmerkt door haar vele meren waar je kan zeilen, surfen, waterfietsen, kite-surfen, waterskiën en wakeboarden. In het departement Doubs geeft de rivier de Doubs mogelijkheden tot raften, kanoën, kajakken en boottochten. Beoefenaars van watersport komen hier aan hun trekken.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.