Ile de France

Ile de France

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Ile de France

Ile de France is de regio van hoofdstad Parijs. Ile de France betekent letterlijk Eiland van Frankrijk, waarmee het binnenlandse schiereiland, begrenst door de rivieren Oise, Seine, Ourcq en Marne, bedoeld wordt. Ile de France, met 9 koninklijke steden, talloze vaarwegen, vele parken en tuinen en middeleeuwse dorpen, is een streek met een uniek en fascinerend erfgoed. Versailles, Fontainebleau, Provins en de oevers van de rivier de Oise zijn daar mooie voorbeelden van. Ile de France ligt bezaaid met kastelen, tuinen en parken. Het telt meer dan 300 beschermde en tot monument verklaarde tuinen en kastelen. Veel kastelen staan onder beheer staan van de eigenaars, waardoor deze en de bijbehorende tuinen vaak een persoonlijke stempel dragen. De Franse tuin- en landschapsarchitect André Le Nôtre staat aan de oorsprong van talrijke tuinen in Ile de France. De typische Franse tuinstijl is in de 17de eeuw ontwikkeld met als doel de rebelse en wanordelijke natuur aan de wetten van de menselijke geest te onderwerpen. De tuin moet aan strikte regels van geometrie, ordening en maat voldoen. Water speelt een essentiële rol in dit type tuin, met harde en klaterende stralen of vijvers waarin de hemel en planten worden weerspiegeld. Andere trekpleisters van Ile de France zijn Disneyland , Château de Versailles en het plaatsje Milly-la-Forêt, hier kunt Le Cyclop bewonderen.

De departementen Essonne | Paris | Seine-et-Marne | Val-d’Oise | Yvelines

Parijs

Bij Parijs rekenen we hier ook de departementen Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis en Val-de-Marne. Door de groei van Parijs en haar omgeving zijn deze buitenwijken jaren geleden zelfstandige departementen geworden. Parijs, na Londen de grootste stad van West-Europa, wordt verdeeld door de Seine, de linkeroever aan de zuidkant en de rechteroever aan de noordkant. De Seine is het centrale punt in de stad – aan haar oevers of in de nabijheid ervan bevinden zich de belangrijkste gebouwen.

Een aantal bezienswaardigheden

Île de la Cité, het eiland in de Seine waar in de 3e eeuw voor Christus Keltische stammen een nederzetting bouwden, is het hart van Parijs. Île de la Cité is te bereiken via Le Pont Neuf, de oudste brug van Parijs (16e eeuw). Op het eiland staat de kathedraal de Nôtre-Dame, gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw.

De Eiffeltoren.

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Franse Revolutie en als tijdelijk monument voor de Wereldtentoonstelling in 1889 werd in 1887 begonnen met de bouw van de Eiffeltoren, naar een ontwerp van Gustave Eiffel. Met een hoogte van 300 meter was de Eiffeltoren in die tijd het hoogste bouwwerk ter wereld.
Montmartre. Gelegen op een heuvel met een mooi uitzicht over Parijs, ligt de Basilique Sacré-Coeur, gebouwd aan het eind van de 19e eeuw. Vlakbij ligt het Place du Tertre, het schilderspleintje waar bezoekers zich kunnen laten portretteren. Onder aan de heuvel ligt het uitgaanscentrum rondom de beroemde Moulin Rouge.

Place de la Concorde

Het Plein van de Eendracht, met de 23 meter hoge obelisk uit 1250 voor Christus.
Arc de Triomphe, de 50 meter hoge triomfboog die gebouwd werd ter ere van de overwinningen van de legers van Napoléon. De Arc de Triomphe staat midden op het plein waar 12 straten op uitkomen.

Cimetière du Père-Lachaise

Genoemd naar de biechtvader van Lodewijk XIV. Op deze grote begraafplaats liggen vele beroemdheden als Jim Morrisson, Honoré de Balzac, Oscar Wilde, Albert Camus, Edith Piaf, Frederic Chopin, Eugène Delacroix en, sinds 2006, Karel Appel.

Bois de Boulogne

De longen van Parijs, het voormalige jachtgebied van de Franse koningen. Een groot park met kronkelige paadjes en een aantal meertjes, een rosarium en een dierentuin.

Jardin du Luxembourg

Ligt langs de Boulevard Saint Michel, bij het Palais du Luxembourg. Een mooi park met brede lanen, diverse terrassen en bankjes langs het water. Voor kinderen en volwassenen een oase van rust.
Jardin des Tuileries, gelegen tussen het Louvre en het Place de la Concorde. Op de plaats waar ooit het paleis stond liet Napoléon I de Arc de Triomphe de Carrousel, ook wel de Kleine Arc de Triomphe, bouwen.

Quartier Latin

De studentenwijk rondom de universiteit de Sorbonne, gelegen in het 4e en 5e arrondissement. In de wijk zijn vele winkels, boetieks, restaurants, bistro’s en grand cafés te vinden.

Winkelcentrum Les Halles

Gebouwd in 1979 op de plaats van de oude markt. Het ligt voor een groot gedeelte onder de grond, met vele winkels, boetiekjes en horecagelegenheden.

Er zijn in Parijs meer dan 90 markten, waarvan de vogelmarkt op zondag op de Marché de la Cité, de creatieve markten op de Marchés Bastille op zaterdag en zondag de bekendste zijn.

Het Louvre

Het grootste museum ter wereld met ruim 200.000 kunstschatten. Op de Cour Carré, de binnenplaats, vindt men de glazen pyramide en de twee kleinere pyramides, omgeven door zeven vijvers, die de ingang vormen van het museum. Het meest beroemde schilderij in het Louvre is ongetwijfeld de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.

Musée d’Orsay

Gebouwd in de 19e eeuw als spoorwegstation. Kunstwerken vanaf de 19e eeuw, met een grote collectie van het Impressionisme. Musée Picasso, gevestigd in Hôtel Salé, heeft de grootste collectie kunstwerken van Pablo Picasso ter wereld.

Musée Rodin

Toont een uitgebreid overzicht van het leven en het werk van Auguste Rodin. Ook in de tuin staan vele beelden waaronder Le Penseur (De Denker).

Musée Marmottan-Monet

Het museum heeft een grote collectie schilderijen van Claude Monet, waaraan een apart gedeelte van het museum is geweid. Het bekendste schilderij, Impression, soleil levant uit 1874, dat door critici belachelijk werd gemaakt, was de aanleiding tot de naam van de kunststroming het Impressionisme.

Centre Pompidou

Een van de grootst musea voor moderne kunst. Het is een zeer opvallend gebouw, ontworpen door de architecten Richard Rogers uit Groot-Brittannië en Renzo Piano uit Italië. De gevel van het gebouw bestaat uit een wirwar van pijpen en buizen in verschillende kleuren. De kleuren geven de functie van de buizen aan. De bedoeling van de architecten was om het gebouw als het ware binnenstebuiten te keren.

Essonne

Essonne is een klein departement ten zuiden van Parijs. Op nog geen uur rijden van Parijs bevindt zich het plaatsje Milly-la-Forêt. Hier staat, verscholen in de bossen, Le Cyclop, het levenswerk van de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely. Het bouwen is begonnen in 1969, het kunstwerk is aan de staat geschonken in 1987 en is sinds mei 1994 te bezichtigen. Met een aantal vrienden knutselde Tinguely in twintig jaar tijd de meer dan 22 meter hoge constructie in elkaar. Vele bevriende kunstenaars leverden een bijdrage, zoals bijvoorbeeld zijn vrouw Niki de Saint Phalle, Bernhard Luginbühl en Daniel Spoerri. Het platte dak met waterreservoir dat het blauw van de lucht en de toppen van de bomen weerkaatst is een hommage aan kunstenaar Yves Klein. De hoofdstad van Essonne is universiteitsstad Évry.

Seine-et-Marne

Het departement Seine-et-Marne beslaat bijna de helft van de regio Ile de France. Bekend in heel Europa is het attractiepark Disneyland. Maar er is meer te beleven in dit departement, waar vele kastelen staan, zoals bijvoorbeeld het 16e eeuwse Château Fontainebleau. Napoléon Bonaparte liet het kasteel verbouwen en liet de Paus hier logeren die hem tot keizer kroonde. Het kasteel staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Aan de rand van de bossen van Fontainebleau liggen de kunstenaarsdorpen Barbizon en Moret-sur-Loing. Een ander mooi kasteel is het Château de Vaux-le-Vicomte in Mainey, gebouwd in de 17e eeuw in opdracht van Nicolas Fouquet, de Franse minister van financiën onder Lodewijk XIV.  De hoofdstad van Seine-et-Marne is Melun, gelegen vijftig kilometer ten zuidoosten van Parijs en aan de rand van de bossen van Fontainebleau. Melun is gesticht op een eiland in de Seine.

Val-d’Oise

Het departement Val-d’Oise is vernoemd naar de rivier de Oise, die ontspringt in België. Auvers-sur-Oise is een klein dorpje, niet ver van Parijs, dat vooral bekendheid heeft gekregen omdat een groot aantal wereldberoemde kunstenaars er een deel van hun leven hebben doorgebracht. De meest bekende namen zijn Charles-François Daubigny (1817-1878), Paul Cézanne (1839-1906) en Vincent van Gogh (1853-1890). Van Gogh verbleef een korte periode in Auvers, maar was er zeer productief: hij maakte zeventig schilderijen, waarvan sommige tot de belangrijkste van zijn hele oeuvre worden gerekend. Vincent en zijn broer Theo liggen allebei begraven op de begraafplaats van Auvers-sur-Oise; in de Auberge Ravoux is een klein museum ingericht. De hoofdstad van het departement Val-d’Oise is Cergy.

Yvelines

De hoofdstad van Yvelines is Versailles, beroemd vanwege Château de Versailles. Het kasteel werd in 1624 in het gehucht Versailles als jachtslot voor koning Lodewijk XIII opgetrokken. Lodewijks zoon, Lodewijk XIV, zou het uitbreiden tot een enorm kasteel. Het is een van de grootse kastelen van de wereld en het grootste van Europa. De tuinen zijn ontworpen door de Franse tuin- en landschapsarchitect André Le Nôtre (1613-1700) en bestaan uit lanen tussen buxushagen, beelden, fonteinen, vijvers, terrassen en een kanaal. Het kasteel is uiteraard te bezoeken. Iedere kamer en zaal is rijk versierd met marmer, houtsnijwerk, goud, zilver en fluweel. Een van de mooiste zalen is de Spiegelzaal. In deze zeventig meter lange zaal, versierd met vele gouden ornamenten en kristallen kroonluchters, hangen zeventien enorme spiegels tegenover grote boogvormige ramen. In 1919 wordt hier het Verdrag van Versailles getekend, dat het einde van de Eerste Wereldoorlog betekende.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod particuliere vakantiehuizen in Frankrijk. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken. Boek uw vakantiehuis in Ile de France vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Frankrijk

Sport en natuur

In de regio Ile de France zijn diverse avontureparken te vinden, deze pareken worden ook wel boomklimparken, accrobranche of touwparcours genoemd. Hoog tussen de bomen kan je een spannend parcours afleggen over touwen en netten. Voor de kleintjes zijn er vaak eenvoudiger parcours en voor de echte durfals worden de routes steeds uitdagender. Een actief uitje voor jong en oud!

Parijs was altijd een echte autostad maar de afgelopen jaren worden er veel fietspaden aangelegd en zijn de kades van de Seine iedere zomer en op zondag autovrij. Fietsen in Parijs wordt zo steeds makkelijker gemaakt. Overal in stad vind je fietsverhuur punten en worden er fietstochten georganiseerd. Ook in de omringende regio zijn er veel mogelijkheden om de streek per fiets te verkennen.

Rustig een balletje slaan op een golfbaan vlakbij Parijs, dat kan! Je kan de drukte van Parijs ontvluchten en dankzij het goede openbare vervoer. Het verrassend landelijke Ile-de-France telt maar liefst 70 golfbanen.

In de omgeving van Parijs je als liefhebber van paardrijden prima terecht. Er liggen vele kilometers aan ruiterpad en er zijn tientallen maneges van waaruit paardrijdtochten ondernomen worden.

 

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.