Languedoc

Languedoc

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Languedoc

Languedoc en Roussillon. Het is een zeer divers gebied, met de laaggelegen kustgebieden, 200 kilometer aan zandstranden, het middelgebergte in het departement Lozère en de hoge bergtoppen in de Pyreneeën. Ook cultureel gezien heeft Languedoc en Roussillon veel te bieden, van carnavalsfeesten tot stierengevechten.

De streek staat ook bekend om haar wijnen. Het is het meest uitgestrekte wijngebied ter wereld, waar vooral veel rode wijnen vandaan komen. Côteaux de Languedoc is met 50.000 hectare het grootste wijndistrict. De hellingen van Minervois zijn zeer geliefd bij wandelaars. De belangrijke steden van Languedoc Roussillon zijn hoofdstad Montpellier, Béziers, de hoofdstad van de Languedoc wijnen, Nîmes, de stad met de zeven heuvels, Perpignan, een stad waar de Catalaanse cultuur nog sterk aanwezig is, en de middeleeuwse stad Carcassonne.

De departementen: Aude | Gard | Hérault | Lozère | Pyrénées-Orientales

Aude

Het departement Aude, vernoemd naar de gelijknamige rivier die door dit gebied stroomt, ligt tussen de Middellandse Zee en de Pyreneeën. Aude is ook een gebied van tarwe en wijngaarden. De grond is vruchtbaar en groen in de Razès en langs het Canal du Midi, en in het zuiden, in de Corbières en de Minervois, liggen de beroemde wijngaarden. Aude wordt ook wel het Land der Katharen genoemd. In de oude stad Carcassonne, hoofdstad van Aube, is de geschiedenis van de ridders en de inquisitie op meerdere plaatsen terug te vinden. In Carcassonne, de Vesting Saint-Louis en in het Middeleeuwse centrum ondekt u talrijke historische bouwwerken. Aan de andere kant van de rivier Aude ligt de zogenoemde Bastide Saint Louis, die vaak als het moderne Carcassonne wordt beschouwd, maar die uit de 13de eeuw dateert. Minder bekend en minder bezocht door de toeristen, de Bastide is toch een bezoek waard.

Gard

Het landschap van departement Gard wordt grotendeels bepaald door de Cevennes en de rivieren Tarn en Jonte. Het zuiden ligt voor een stukje aan de Middellandse Zee met plaatsen als Aigues-Mortes en Le Grau du Roi. De belangrijkste plaatsen zijn Alès en hoofdstad Nîmes, met als bezienswaardigheid onder andere les Arènes.De arena die werd gebouwd tussen de 1e en 2e eeuw en 131 bij 100 meter groot is. Er waren 125 toegangen en er konden ongeveer 24.000 toeschouwers plaats nemen. Ze zaten op 24 rijen met een verschillend hoogteniveau al naargelang de sociale klasse waartoe ze behoorden. In de 5e eeuw maakte men er een fort van met een vestigingsgracht voor het gebouw. In de middeleeuwen was de arena een toevluchtsoord voor de armen. Ze bouwden er woningen, kerken en winkels in. Tegenwoordig worden er regelmatig Provencaalse stierengevechten gehouden.

Hérault

Hérault kent een afwisselend landschap. Het noorden is bergachtig, het midden glooiend, en het zuiden is vlak. Een departement waar je uitstekend kunt wandelen. Een mooie wandeling is de tocht naar de Moulins de la Foux. Deze route gaat langs de rivier de Vis stroomopwaarts en komt uit bij de twee gerestaureerde molens uit de XIIe eeuw, die vrij te bezichtigen zijn. Bij de molens komt de Vis tevoorschijn uit de rotsen, een waterspektakel dat prachtig is om te zien. Een andere mooie wandeling is de tocht door de Gorge de la Vis vanuit St. Maurice Navacelles naar Navacelles. Bekende badplaatsen in Hérault zijn bijvoorbeeld Cap d’Agde, met 14 kilometer strand, en La Grande Motte, met veel moderne flats. De hoofdstad is Montpellier.

Lozère

Met slechts 14 inwoners per vierkante kilometer is Lozère het meest dunbevolkte departement van Frankrijk. Het landschap is zeer afwisselend. In de Margeride, een groen en weids gebied met beken en rivieren en kleine dorpjes, komen veel wandelaars. Ook de hoogvlakte van Aubrac is een ideaal wandelgebied. Zuidelijker in Lozère liggen de prachtige Gorges du Tarn en Gorges de la Jonte midden in de Causses, de kalkstenen hoogplateaus. Iets oostelijker, tussen Aigoual en Mont Lozère, liggen de Cevennes. De hoofdstad van de Lozère is Mende, met een middeleeuwse kern en een fraaie kathedraal.

Pyrénées-Orientales

Pyrénées-Orientales is een streek met een Catalaanse sfeer. Naast de bergen van de Pyreneeën, de met wijngaarden bezaaide heuvels en de valleien met perzik- en abrikozengaarden, Dit departement heeft een zeer populaire kust met tal van leuke plaatsjes. De hoofdstad is Perpignan, dat vele interessante kerken telt, zoals de Notre Dame Sainte Marie la Réal. Het centrum van de stad wordt gekenmerkt door de Place de la Loge met zijn prachtige oude gebouwen, zoals het oude stadhuis en de oude rechtbank. Aan het Place de Verdun staat Le Castillet uit de 14de eeuw. Dit was het punt in de stadsmuren waar vanaf de stad werd verdedigd. Hierin is tegenwoordig een museum gevestigd. Rondom dit gebouw wordt ieder jaar op 23 juni tijdens het feest van Johannes de Doper het vuurwerk afgestoken. Er worden in Perpignan regelmatig markten gehouden, zoals de zomerse vlooienmarkt op zondagmorgen.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod particuliere vakantiehuizen in Frankrijk. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Languedoc vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Frankrijk

Sport en natuur

Maritieme fauna en flora

Langs de kust zijn veel lagunen en moeraslanden waar struikgewassen, kruiden, biezen, riet en zandhaver groeien.

Rond de meren groeit zeelavendel en zeekraal waar veel vogels en zwemvogels zich ophouden. Zwarte meerkoeten, wilde eenden, watersnipen, blauwe reigers, roze flamingo’s, ooievaars, zilverreigers, koereigers en verschillende soorten meeuwen.

De vegetatie langs de kust en rond de meren bestaat uit tamarisk, rozemarijn, aleppodennen en parasoldennen.

Fauna en flora in het binnenland

Het binnenland heeft een enerzijds een Mediterrane en anderzijds Pyreneeën karakter. De vegetatie bestaat uit sparren (in de Aude) en grasvelden met bloemen (op 2400 meter hoogte). Inheemse bloemsoorten zijn de gele of rode Pyrenese lelie, nachtblauwe riddersporr, Pyrenees vijvingerkruid en vele soorten steenbreek.

In de bossen en op de grasvlakten leven vossen, everzwijnen, herten, gemzen, wilde katten, marmotten en otters. Daarnaast leven hier koningsarenden, valken en korhanen en zelfs enkele beren die hier zijn uitgezet.

Het meer mediterrane landschap herbergt grove dennen, kurkeiken en beuken. Op de hoger gelegen grasvelden groeien gele gentianen, veldkruid en de paarse klokjes van de monnikskap.

Sport en ontspanning in de Languedoc-Roussillon

De Languedoc-Roussillon biedt de sportieve toerist een legio aan activiteiten voor het hele gezin of vrienden. Beginnende en ervaren sportliefhebbers kunnen zich uitleven met een wandeling in de Pyreneeën. Daarnaast worden er trektochten, raften, mountainbiken, abseilen en kanoën excursies georganiseerd. Liefhebbers van de (wilde) natuur kunnen hier genieten van het afwisselende landschap en de fraaie panorama’s in de natuurparken. Langs de kust kunt u duiken, watersporten of uitrusten op het strand. In Languedoc-Roussillon zijn er ook diverse grotten te bezichtigen, zoals Fontrabiouse, Clamouse, Canalettes, Cocalière, Trabuc en de Cabrespine.

Au Mas Les Laupies

Au Mas Les Laupies

Lieu dit Les Laupies 48160 Le Collet-de-Dèze France, Languedoc
Vakantiehuis Au Mas Les Laupies Je bent van harte welkom in Vakantiehuis Au Mas Les Laupies, een uni - Meer informatie
Chambres d'Hôtes La Cerisaie

Chambres d'Hôtes La Cerisaie

1 avenue de Bédarieux, Languedoc
Welkom thuis La Cerisaie wordt ook wel de Parel van de Herault genoemd. Het pand uit 1869 straalt ru - Meer informatie
DOMAINE MAUREL - Gîte A'muse

DOMAINE MAUREL - Gîte A'muse

Maurel (lieu-dit), 11240 Ferran, France, Languedoc
Gîte A’muse biedt plaats aan 2-5 personen.Op het gelijkvloers is er een leefruimte met zithoek - Meer informatie
Exclusieve Villa / Marina - Ile Saint-Martin

Exclusieve Villa / Marina - Ile Saint-Martin

Languedoc
Exclusieve Villa / Marina – Ile Saint-Martin Deze prachtige villa is gelegen op het privaat ei - Meer informatie
Luxe vakantie villa Mas du Temple

Luxe vakantie villa Mas du Temple

avenue du pigeonnier, Languedoc
Luxe vakantie villa Mas du Temple Luxe vakantie villa Mas du Temple die opgetrokken is in warme natu - Meer informatie
Vakantiehuis Mazet-Felicita

Vakantiehuis Mazet-Felicita

Route de Saint Bauzille de Montmel 34270 Vacquieres, France , Languedoc
Vakantiehuis Mazet-Felicita De rust van het Franse “platte land” Stelt u zich voor. U - Meer informatie