Limousin

Limousin

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Limousin

De Limousin is een ongerept gebied aan de westkant van het Centraal Massief. Door de vele rivieren (de Vézère, de Vienne, de Dordogne) en meren is het een uitstekend gebied voor watersporten als kanovaren, windsurfen en zeilen. Vooral het Lac de Vassivière, gelegen op het Plateau de Millevaches, is zeer populair. Limousin is ook een streek van kastelen en prachtige middeleeuwse dorpen als Collonges-la-Rouge (ook wel de robijn van Frankrijk genoemd), Curemont, Turenne en Mortemart, die het label “plus beaux villages de France” hebben gekregen.De hoofdstad van Limousin is Limoges, gelegen aan de rivier de Vienne.Limoges is de bakermat van het gelijknamige porselein: in het Musée National Adrien-Dubouch zijn zo’n 10.000 keramische werken te bewonderen.

De departementen Corrèze | Creuse | Haute-Viene

Corrèze

Corrèze, met de hoofdstad Tulle, is een heuvelachtig en bosrijk gebied. Het departement wordt doorkruist door rivieren als de Vézère, de Corrèze en de Dordogne. Het is een streek met meren, parken, weilanden, appelboomgaarden en notenbomen. Het wandelgebied in het zuidwesten van Corrèze heet L’Yssandonnais. Het wordt wel de zuidelijke poort naar de Périgord en de Aquitaine genoemd. Het is een gebied met heuvels van witte kalksteen, wijngaarden, boomgaarden en riviertjes.De Corrèze heeft meerdere interessante grotten en is bezaaid met schilderachtige middeleeuwse stadjes als bijvoorbeeld Argentat, Uzerche, Turenne en Collonges-la-Rouge, een van de mooiste en schilderachtigste dorpjes van Frankrijk. Alle huizen zijn in rode bakstenen gebouwd en stralen een gezellige sfeer uit. Er zijn nauwe straatjes met veel leuke winkeltjes.

Creuse

Het departement Creuse, met de hoofdstad Gueret, is een rustig, ruim en waterrijk gebied. Een ideale streek voor wandelaars, fietsers en vissers. De naam Creuse komt van het Franse woord creux, hetgeen hol of diepliggend betekent. Dit verwijst naar de rivier de Creuse, die ontspringt op het Plateau de Millevaches en door een reeks rotsachtige kloven slingert, waarna hij na 240 km uitmondt in de Vienne. Het kunstenaarsdorpje Fresselines is zeker een bezoek waard. Het werd in het midden van de 19e eeuw ontdekt door de schilders uit Parijs. Ze verlieten hun atelier om de natuur te ontdekken en kwamen graag naar de vallei van de Creuse. Onder hen was de Franse impressionist Claude Monet.

Haute-Viene

Haute-Vienne is een streek van landbouw en veeteelt, afgewisseld met kastanjebossen en glooiende heuvels en weilanden met de beroemde Limousin koeien. In een van de vele meertjes die dit gebied rijk is, kunt u zwemmen, watersporten en vissen. En wandel- en fietsroutes zijn er in overvloed. De regio staat ook bekend om zijn kastelen en historische monumenten, zoals grotten met prehistorische schilderingen.
De hoofdstad van Haute-Vienne is Limoges, de bakermat van het gelijknamige porselein. Limoges is ook de geboortestad van kunstenaar Pierre-Auguste Renoir (1841-1919), na Claude Monet wellicht de bekendste impressionist.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod particuliere vakantiehuizen in Frankrijk. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Limousin vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Frankrijk

Sport en natuur

De Limousin is een echt wandelgebied. Door de hele regio vindt u korte en lange afstandswandelingen die meestal uitstekend zijn uitgezet zodat u niet kunt verdwalen. U kunt natuurlijk ook op eigen houtje wandelen. Neem dan wel een gedetailleerde kaart mee.
U kunt zich voor lokale wandelingen altijd richten tot het plaatselijke toeristenkantoor. De meeste campings, hotels en gîtes kunnen u ook meestal prima informeren.
Naast gewone wandelpaden kent de Limousin ook interactieve paden, lange afstandspaden van 'la Grande Randonnée' en er loopt één van de wegen naar Santiago de Compostella.

Zowel de sportieve fietser als de gelegenheidsfietser kan hier genieten.
De rivierdalen lenen zich goed voor personen die niet goed kunnen of willen klimmen. Rond het lac de Vassivière zijn de paden ook behoorlijk vlak. Elders in de Limousin zijn ook gebieden te vinden die redelijk vlak zijn, maar toch moet hier af en toe een hellinkje 'worden gepakt'. Een e-bike is hier ideaal!

Bij vakantie hoort waterpret.
In het water, of er op.
Het natuur water in de Limousin behoort tot de schoonste van heel Frankrijk.
Het water komt hier rechtstreeks uit de aarde en is geen vervuilende industrie in de buurt.

Profiteer er van door een frisse duik te nemen in het heldere water.

Of een tocht te maken in een kano, raften in een stroomversnelling,
een tochtje maken in een boot...

Er is ook een aantal waterparken met speeltoestellen en zwembaden met een binnenbad waar u ook bij minder mooi weer terecht kunt.

In de Limousin kan iedereen kiezen voor zijn of haar eigen waterpret.
Wat een luxe!

De Waard Vergrote Zilvermeeuw huurtent op Domaine la Valade

De Waard Vergrote Zilvermeeuw huurtent op Domaine la Valade

La Valade 17, 19410 Vigeois, Limousin
De Waard Vergrote Zilvermeeuw huurtent op Domaine la Valade Comfortabel kamperen in onze Vergrote zi - Meer informatie
Gîte La Fermette Domaine La Valade

Gîte La Fermette Domaine La Valade

La Valade 17, 19410 Vigeois France, Limousin
 La Fermette is de “oude” boerderij woning van het Domaine. De natuurstenen, vrijstaande - Meer informatie
luxe safaritent met eigen badkamer Domaine la Valade

luxe safaritent met eigen badkamer Domaine la Valade

La Valade 19410 Vigeois, Limousin
Deze prachtige tent in de vorm van een authentieke bedoeïnentent, is met zijn uiterlijk een blikvang - Meer informatie
safaritent op Domaine la Valade

safaritent op Domaine la Valade

La Valade 17, 19410 Vogeois, Limousin
Onze extra grote luxe safaritent op onze camping à la ferme staat op een mooie plaats met uitzicht o - Meer informatie
Vakantiehuis Le Feydel Bas

Vakantiehuis Le Feydel Bas

Le Feydel, 19160 Palisse, France, Limousin
Vakantiehuis Le Feydel Bas Vakantiehuis Le Feydel Bas, gelegen midden in de natuur en zijn bewoners - Meer informatie
Vakantiehuis Les Vieilles Poutres op Domaine la Valade

Vakantiehuis Les Vieilles Poutres op Domaine la Valade

La Valade 19410 Vigeois France, Limousin10 / 10
Vakantiehuis Les Vieilles Poutres Daar waar vroeger de varkens en later onze kippen en schapen bivak - Meer informatie