Lorraine

Lorraine

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Lorraine

De licht heuvelachtige regio Lorraine (Lotharingen) ligt in het noordoosten van Frankrijk. Aan de westkant wordt het begrensd door de Schelde, aan de oostkant door de bovenloop van de Maas, de Moezel en de Saar. Het watertoerisme is dan ook een belangrijke trekpleister van dit gebied. In het departement Vosges (Vogezen) ligt het Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges. Een mooi wandelgebied met een afwisselende natuur van bossen, meren, rivieren, veengebieden, steile rotsen en kalksteenheuvels.

In de winter is de Vosges een prima wintersportgebied. Het beschikt over zeven moderne wintersportcentra, waarvan Gérardmer en La Bresse de belangrijkste zijn. De verscheidenheid van de cultuur in Lorraine is groot. Het heeft invloeden van zowel Frankrijk als van België en Duitsland, met bezienswaardigheden als het kristal van Baccarat, de vioolbouwers en het aardewerk. In de hoofdstad Metz, gelegen aan de Moezel, staat de Saint-Étienne kathedraal, met onder andere de gebrandschilderde ramen van Marc Chagall. Andere bekende steden in het departement Lorraine zijn Verdun en universiteitsstad Nancy.

De departementen Meurthe-et-Moselle | Meuse | Moselle| Vosges

Meurthe-et-Moselle

Het departement Meurthe-et-Moselle ontleent haar naam aan de rivieren de Meurthe en de Moezel. Niet ver van hoofdstad Nancy komen deze twee samen. Nancy is een van de belangrijkste centra van de Art Nouveau in Frankrijk. Kunstnijverheid, vooral keramiek en glaswerk, was het sterke punt van de École de Nancy.Belangrijke kunstenaars als Émile Gallé, Antonin Daum en Eugène Vallin. Hoogtepunten uit deze periode zijn nog volop herkenbaar aanwezig in de stad. Ook de moeite waard is het Musée des Beaux-Arts, direct aan het Place Stanislas. Het autovrije plein vormt het hart van de stad en is omgeven door barokke gebouwen die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Meuse

Het departement Meuse grenst in het noorden aan België en vormt het groene hart van Lorraine. Een streek met dichtgegroeide bossen, rivieren en rustige paden en weggetjes. Het Lac de Madine is een mooie plek om te vissen, zeilen, golfen, zwemmen en te wandelen. In de bossen van het Massif d’Argonne en in de Saulxvallei zijn verschillende gemarkeerde paden te vinden voor mountainbikers, en voor paardrijtochten en wandeltochten. In deze streek zijn verschillende beeldhouwwerken van de kunstenaar Ligier Richier te bewonderen, onder andere in zijn geboorteplaats Saint-Mihiel en in hoofdstad Bar-le-Duc.

Moselle

Het departement Moselle is een mooie wandelstreek. Het heeft meer dan 5.000 km aan wandeltochten, mooie tuinen, bloemrijke steden en dorpen en twee natuurparken. Het is de streek van het Middeleeuwse kasteel van Malbrouk, de bouwwerken van de Maginot-linie met onderaardse forten en de kunst en tradities op het gebied van kristal en aardewerk. Hoofdstad Metz wordt ook wel Frankrijk’s tweede lichtstad genoemd. Een van de meest bekende bezienswaardigheden in Metz is de imposante gotische kathedraal Saint-Étienne, met zijn vele kleurrijke glas-in-loodramen.

Vosges

In het departement Vosges (Vogezen) ligt het Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges, een mooi wandelgebied met een afwisselende natuur van bossen, meren, rivieren, veengebieden, steile rotsen en kalksteenheuvels. De Vogezen zijn ook bekend om de vele kuuroorden, waarvan Vittel wellicht de meest gerenommeerde is. Andere kuuroorden in de Vogezen met eigen thermale bronnen zijn Contrexéville, Bains-les-Bains en Plombières-les-Bains. Deze zijn minder bekend en daardoor iets rustiger. In de winter zijn in het zuiden van de Vogezen prima wintersportgebieden te vinden. De streek beschikt over zeven moderne wintersportcentra, waarvan Gérardmer en La Bresse de bekendste zijn.
De hoofdstad is Épinal, maar Domrémy-la-Pucelle, met rond de 200 inwoners, is waarschijnlijk het meest bekende dorp van de Vogezen. Hier werd in 1412 Jeanne d’Arc geboren. Haar geboortehuis bestaat nog steeds en is tegenwoordig een museum. Iets ten ten zuiden van het dorp, op een heuvel bij het Bois Chenu, staat de basiliek Sainte-Jeanne-d’Arc. De basiliek staat op de plek waar Jeanne de stemmen van heiligen hoorde, die haar opriepen Frankrijk te bevrijden van de Engelsen.

Land Frankrijk

Sport en natuur

In de Lorraine liggen verborgen wandelroutes die soms al jaren niet meer zijn bewandeld door de mens. Ontdek deze schitterende plekjes midden in de bossen en voel je één met de natuur. De Vogezen zijn een prima bestemming voor een uitdagende wandelvakantie met honderden kilometers aan bewegwijzerde wandelpaden.

Ontdek de regio Lorraine te fiets! De streek kent kilometers fietsroutes. Fietsen in de bergen van de Vogezen, waar ook kilometers mountainbike trails liggen tot rustige fietstochten door het glooiende landschap van de Maas. Alles kan, van een dagtocht tot een complete fietsvakantie!

Hoewel Lorraine niet aan de kust ligt, zijn er vele mogelijkheden voor watersport. De regio is rijk aan meren waar je kan surfen, zeilen, waterskiën, wakeboarden en natuurlijk zwemmen. De rivieren en stroompjes lenen zich goed om te kanoën en kajakken.

Zwevend, in alle rust en stilte vrij als een vogel, hoog in de lucht. Bewonder de schitterende regio vanuit de lucht; in een luchtballon, paragliden en de echte avonturiers kunnen gaan parachutespringen.

Lekker klimmen en klauteren hoog tussen de bomen. Een avonturenpark, ook wel bekend als boomklimpark of touwparcours is een leuk en actief uitje voor jong en oud. In de bossen van Lorraine kunt u terecht bij meerdere avonturenparken.

Zorg dat je geniet !

Zorg dat je geniet !

44, Rue Raymond Poincaré, 55270 - Montfaucon d'Argonne, Lorraine
Chambres d’Hôtes Arara – een sfeervolle (en rolstoelvriendelijke) B&B op het plattel - Meer informatie