Poitou Charentes

Poitou Charentes

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Poitou Charentes

Poitou Charentes kent een prachtige kust met talrijke eilandjes zoals Île de Ré, Île d’Oléron en Île d’Aix. Île de Ré, bijgenaamd Ré La Blanche, omdat alle huizen er wit zijn, is met een brug vanuit La Rochelle bereikbaar. Het is vanwege het klimaat (veel zon), de zandstranden en de vissershaventjes een zeer populair eiland. Ook de badplaatsen aan de Côte de Beauté zijn zomers drukbezocht. Met meer dan 3 miljoen toeristen per jaar behoort La Rochelle tot de meest bezochte kustplaatsen van Frankrijk. Een andere toeristische trekpleister is het amusementspark Futuroscope in Poitiers. In het achterland van Poitou Charentes ligt de vallei van de rivier de Charente en de beroemde cognac-huizen. Door de groei van de kostbare druiven voor de destillatie van cognac zijn er geen vervuilende industrieën. De hoofdstad van deze regio is Poitiers. Het oude centrum ligt op een heuvel, ingeklemd tussen de rivieren de Clain en de Boivre.

De departementen: Charente | Charente-Maritime | Deux Sèvres | Vienne

Charente

Charente is vernoemd naar de gelijknamige rivier, die bij La Rochelle (Charente-Maritime) uitmondt in de Atlantische Oceaan. Het is een gebied met vele riviertjes en meren met zandstrandjes. In het landschap van bossen, akkers en wijngaarden zijn mooie wandelingen te maken. De schilderachtige dorpjes in dit departement stammen veelal uit de Romaanse tijd. Aubeterre-sur-Dronne bijvoorbeeld, verkozen tot één van de plus beaux Villages de France. Een historisch en artistiek dorpje, waarvan de in de berg uitgehakte monolithische kerk uit de zesde eeuw wereldberoemd is. Aubeterre-sur-Dronne ligt op de grens van de Charente en de Dordogne. Een andere bekende plaats is Cognac, gelegen aan de Charente – een tocht langs de wijnkelders is hier onontkoombaar, en met de fiets kunt u ook de Route de Cognac volgen. De hoofdstad is Angoulême. De stad is het centrum van een land- en wijnbouwgebied. Het oude deel van de stad ligt op een rotsplateau en is nog vrijwel geheel ommuurd. De benedenstad strekt zich hier omheen uit.

Charente-Maritime

Charente-Maritime is niet alleen 450 kilometer kust met 150 kilometer zandstranden – de streek Pays de Saintonge bijvoorbeeld kenmerkt zich juist door zonnebloemvelden, wijngaarden, kastelen, abdijen, middeleeuwse kerkjes, Romaanse opgravingen, vermaarde Cognachuizen en de rivier La Charente. De hoofdstad van dit departement is La Rochelle. In het plaatsje Saint Jean D’Angely is er elke woensdag- en zaterdagochtend een grote markt met veel biologische producten en een zeer uitgebreid assortiment schelp- en schaaldieren. Tussen Niort (gelegen in het departement Deux Sèvres) en La Rochelle ligt het moerasgebied Marais Poitevin, een waternetwerk dat in de 13e eeuw door monniken werd aangelegd. Dit gebied, met natte moerassen, kanaaltjes en smalle landstroken waar wilde rozen, irissen, wilgen en populieren groeien, staat ook bekend als Groen Venetië (Venice Verte). Per boot zijn hier mooie tochten te maken, maar ook om te wandelen en te fietsen is dit een mooi gebied.

Deux Sèvres

Deux Sèvres heeft een zeer afwisselend landschap met heuvels, bossen, valleien en weiden. Tussen hoofdstad Niort en La Rochelle (Charente-Maritime) ligt het moerasgebied Marais Poitevin. Dit gebied, met natte moerassen, kanaaltjes en smalle landstroken waar wilde rozen, irissen, wilgen en populieren groeien, staat ook bekend als Groen Venetië (Venice Verte). Een mooi gebied om doorheen te fietsen. Ook langs de rivier de Sèvre is een mooie fietsroute van 45 kilometer aangelegd.

Vienne

Vienne is een afwisselend departement. In de streek Haut-Poitou bijvoorbeeld, het gebied rondom hoofdstad Poitiers, vindt u heuvels, bossen, rivieren, landbouw en wijnbouw. Haut-Poitou is een klein authentiek wijngebied, het zijn veelal kleine wijnboeren die op de wijngaarden van hun landhuizen en kastelen lekkere landwijnen verbouwen van de cabernet-, gamay- en sauvignondruif. Het meest bekende drankje van de Poitou Charentes is echter de Pineau, een aperitief op basis van wijn en cognac. Liefhebbers van golfen kunnen terecht bij de golfbanen van Golf du Haut-Poitou, gelegen aan de glooiende oevers van het Lac Saint Cyr, een mooi recreatiemeer.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod particuliere vakantiehuizen in Frankrijk. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Poitou Charentes vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Frankrijk

Sport en natuur

De Poitou-Charentes is een streek met eindeloze mogelijkheden voor een vakantie die bij je past. De streek is afwisselend. Denk maar eens aan de moeraslanden van het marais poitevin, de caves de Cognac, de mooie kustlijn van de Atlantische oceaan, het attractiepark Futuroscope, de oude haven  van La Rochelle en Royan.

Het lijkt wel een ansichtkaart

Je loopt in de voetsporen van de middeleeuwse veelvraat Gargantua en je ziet dat otters, palingen, reigers en waadvogels nog steeds de moeraslanden van de Charente-Maritime bevolken. Het "het groene Venetië " en de baai van de Aiguillon in het marais poitevin zijn een ontdekking. Het is een natuurgebied dat behoort tot de "Grands sites de France" en het laat zich ontdekken aan boord van een "plate" of een "batais". Als je houdt van wandelen of fietsen, dan zijn er wandelpaden en fietspaden door de hele streek.
Op de eilanden van Ile d'Oléron, Ile de Ré en Ile d’Aix zijn mooie stranden. De eilanden lenen zich voor lange fietstochten. De kuststreek is een
paradijs voor liefhebbers van architectuur. Het is een versterkte kust en er zijn steden met een rijkdom aan erfgoed, zoals Royan, een stad met het label « Ville d’Art et d’Histoire ». Het pittoreske stadje La Rochelle lijkt wel een ansichtkaart met zijn torens en zijn oude haven.

Bijzondere Romaanse kunst

Door de Poitou-Charentes loopt een deel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Langs deze route tref je veel religieuze Romaanse kunst aan zoals de Abbaye de Saint-Savin-sur-Gartempe, de Abbaye aux Dames de Saintes, de Abbaye de Fontdouce, de Eglise Notre-Dame-la-Grande en de Eglise Saint- Pierre d'Aulnay-de-Saintonge.

Culinaire specialiteiten in de Poitou-Charentes

De Atlantische oceaan voorziet de Poitou-Charentes van zeevruchten en schaal- en schelpdieren. Denk maar aan de oesters uit Marennes-Oléron en de moules de bouchot. Houd je van lekker eten, dan kun je je hart ophalen aan gevuld lamsvlees uit de Poitou, meloen uit de Haut Poitou, mojette (witte boontjes) of aardappelgerechten uit Ile-de-Ré. En natuurlijk is dit de streek van heerlijke roomboter uit de Poitou-Charentes. Na de maaltijd is er kaas en proef vooral de chabichou du Poitou. Geniet van desserts als kaastaart, broyé du Poitou, galette charentaise of galette de Niort met de smaak van engelwortel. Er is geen mooiere afsluiting te bedenken van een heerlijke maaltijd!
En om de maaltijden nog beter tot hun  recht te laten komen, worden deze gecombineerd met regionale dranken zoals de Pineau des Charentes Cognac en de wijnen uit de Haut Poitou. Het wijngebied van Cognac is één van de grootste AOC wijnstreken van Frankrijk!

Uitstapjes in de Poitou-Charentes

Het Festival des Nuits Romanes staat helemaal in het teken van het fraaie religieuze erfgoed. Er is veel levendigheid in de straten van La Rochelle en rond de haven tijdens het Festival international du Film en tijdens de Francofolies (een festival rond het Franse chanson). In Angoulême is er veel aandacht voor het stripverhaal. De hele stad wordt Cité Internationale de la Bande dessinée et de l'Image en ook het Festival international de la bande dessinée wordt hier georganiseerd. De maritieme festivals van Grand Pavois en Semaine internationale de la voile geven aan dat er een sterke band bestaat tussen de Poitou-Charentes en de oceaan. Breng eens een bezoek aan de Chantier de l'Hermione waar een fregat uit de 18e eeuw wordt nagebouwd. Bijzonder is ook de vuurtoren van de Phare des baleines. In het Musée des Tumulus de Bougon leer je alles over de oudheid. Meer over de geschiedenis van de Poitou-Charentes vind je in het Musée du Donjon, het Château d'Oiron en het Château de la Rochefoucauld.

Luxe vakantiehuis Domus Arietum in het zonnige Charente

Luxe vakantiehuis Domus Arietum in het zonnige Charente

Les Pinedes maison 5, 16480 Brossac Frankrijk, Poitou Charentes
Luxe vakantiehuis Domus Arietum in het zonnige Charente Het bungalowpark  Etang Vallier waar Domus A - Meer informatie