Attica

Attica

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Attica

De regio Attica bestaat uit de stad Athene, de Saronische eilanden Salamina, Aegina, Angistri, Hydra, Poros en Spetses en het vaste land rond Athene. Het vasteland rond Athene is een streek van natuurlijke schoonheid en is sinds de oudheid één van de belangrijkste culturele centra van Griekenland. Allereerst de drie berggebieden met unieke flora en fauna en kloosters. De berg Parnitha, de hoogste berg van Attica met een piek van 1.400 meter ligt op 30 kilometer ten noordwesten van Athene in een nationaal park van meer dan 300 km2. Hier leven 30 soorten zoogdieren als herten en vossen, 120 vogelsoorten en meer dan 800 plantensoorten. Je kunt hier prima wandelen op een van de 100 wandelroutes en vele klimroutes.

Penteli

De Berg Pentali met zijn bronnen is ook zeer bekend om het prachtige witte marmer, waar veel oude gebouwen in de omgeving van gemaakt zijn.Het was een zeer belangrijk exportproduct. Op de top heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Een bezoekje waard zijn het Penteliklooster,één van de grootste van Griekenland, en het paleis van de Hertogin van Plakentia, wat tegenwoordig het Byzantijns en christelijk museum is.

Dan nog de berg Hymettos. Ook hier zijn vele soorten dieren en planten en ook marmer. Je vindt hier veel kloosters zoals Agios Ioannis Kynigos uit de 12e eeuw en dagelijks geopend van 08.00 tot 12.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur, Agios Ioannis Theologou uit de 13e eeuw te bezoeken van 12.00 tot 16.00 uur, Asteriouuit de 5e eeuw en te bezoeke van 08.00 tot 15.00 uur, Kaisariani uit de 11e eeuw met mooie frescos en Agios Ioannis Kareas uit 1550.

Ten zuidoosten van de berg is de Panos Grot met inscripties in de rotsen. Op slechts vijf kilometer van het centrum van Athene zijn de botanische tuinen met drie miljoen pijnbomen, cypressen, duizenden vogels en wilde bloemen. Er zijn picknicktafels en in 20 minuten ben je bij het Kaisarianiklooster. Tot slot ligt op 11 kilometer van Athene het Daphniklooster; het meest belangrijkste Byzantijnse monument in de Atheense regio met prachtige mozaïeken uit de 11e eeuw. Je komt er met bus 812 naar Haidari.

Sounion

Ligt op een uur rijden van het centrum van Athene (68km). Je kunt rijden langs de luchthaven of langs de kust met de toeristenplaatsen Varkiza, Agia Marina, Lagonissi,Saronida en Anavissos. Aan het einde ligt de tempel van Poseidon, beroemd om zijn fraaie zonsondergangen. Uit opgravingen blijkt dat de eerste tempel hier in de 5e eeuw voor Christus is gebouwd. Van de 34 kolonnen staan er nog 15 overeind. 400 meter verder staat de tempel van Athene Sounias. Je vindt hier een grote en een kleine tempel uit 470 voor Christus.

Negen kilometer verderop ligt het plaatsje Lavrion; bekend in de oudheid om zijn zilver en loodmijnen. Een tijd lang lag de exploitatie stil maar in 1864 begon men weer met zink magnesium en lood. In 1970 werden de mijnen definitief gesloten.Je kunt wel het mineralenmuseum bezoeken. Je kunt er met de auto, bus of via een dagexcursie komen.

Eleusis

Ligt 23 kilometer ten westen van Athene en is een industriële stad uit de tweede eeuw voor Christus waar men de godin Demeter godin van de natuur aanbad. Er zijn resten gevonden van verschillende tempels en in het archeologisch museum staan vele oude beelden en vazen.

Megara

21 kilometer ten westen van Eleusis is ook een bijzonder archeologisch museum. Daar kom je met de Megara intercitybus of de suburbantrein. Marathon is één van de mooiste plekken van Attica. Ernaartoe kom je langs wijngaarden, olijfgaarden en het meer Marathon met zijn marmeren damwand en de vele stranden; de mooiste is Schinias. Marathon is bekend van de marathonloop. Een boodschapper Phidipidis rende van Marathon naar Athene om te vertellen dat ze gewonnen hadden van de perzen. Hij bracht nog net uit “we hebben gewonnen” en viel dood neer.

Ramnous

Vlakbij het mooie strand Schinias, staan nog de ruïnes van twee tempels uit de 5e eeuw, een fort, theater en begraafplaats.  Van hier heb je ook een prachtig uitzicht over de Golf van Evoikos. Je kunt met de bus naar het strand van Marathon. Amphairtion, dat diende als orakel en gezondheidsadviescentrum en verscheidene andere gebouwen. Het ligt 48 kilometer van Athene, verborgen in de bergen bij Agios Apostoli en is gebouwd in de 6e eeuw voor Christus.

Laten we de dierentuin van 128.000 m2 groot in Yialou Spata niet vergeten. Het is de enige diergaarde in Griekenland en een hele grote. Er zijn 1.500 vogels van 300 verschillende soorten reptielen, beren, wolven, lynxen en Afrikaanse dieren als de leeuw, zebra, giraf, krokodil, het nijlpaard en apen.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod particuliere vakantiehuizen in Griekenland. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Attica vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Griekenland

Sport en natuur

Griekenland heeft vele gezichten. De meeste mensen kennen Griekenland van de eilanden Kreta, Rhodos, Kos en Corfu. Deze eilanden zijn stuk voor stuk uniek en prachtig, maar Griekenland is meer dan zon, zee en strand. In de wateren rondom Griekenland komt men dolfijnen, haaien, makreel, sardine, tonijn, zwaardvis, octopus, zeekatten, zee-egels en pijlstaartinktvissen tegen.

Kreta heeft een prachtig stuk natuur met de Samaria kloof en een giftige spin die nergens anders voorkomt. Rhodos heeft de vlindervallei, Thassos en Corfu zijn een en al groen en bos. Op Zakynthos vinden we de bekende Caretta Caretta schildpadden. Deze unieke zeeschildpad kan ruim een meter lang worden. Bij Alonissos zwemmen de uiterst zeldzame monniksrobben, waarvan de populatie slechts 25 robben bedraagt en op Kos overwinteren flamingo’s. De mooiste natuur van Griekenland is echter te vinden op het vasteland. De nog ongerepte natuur is mooi, ruw en indrukwekkend.

In Epirus vinden we Zagoria. Een prachtig stuk natuur met wilde rivieren, bossen, meertjes, kleine dorpen, hoge bergen en de diepste kloof ter wereld Vikos. Veel roofvogels komen in dit gebied voor, alsmede linxen, marterachtigen, gekko’s, kameleons, schorpioenen en slangen.

Maar de allermooiste natuur van Griekenland ligt in Thraki, vlakbij Turkije. Een National Park van het Wereld Natuur Fonds beschermt vele unieke wetlands en prachtige bossen. Kroeskoppelikanen, flamingo’s, visarenden, bijeneters, ijsvogels, ibissen, lepelaars, linxen, ooievaars, stokstaartjes (siesels), visotters en vele soorten slangen en roofvogels lopen of vliegen hier vrij rond. Voor natuurvrienden is dit een klein paradijs in Europa.

Bij Metsovo sieren grote naaldbossen de heuvels en bergen. Men beweert dat hier nog wilde wolven, beren, vossen, jakhalzen, vleermuizen, everzwijnen, steenmarters en dassen wonen. ’s Winters ligt hier een dikke laag sneeuw.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.