Bács-Kiskun

Bács-Kiskun

Dingen te doen - algemeen

Bács-Kiskun

De Provincie  Bács-Kiskun ligt ten oosten van de Donau, in Centraal-Hongarije.

Met een oppervlakte van 8420 km2 is het de grootste provincie van Hongarije. Doordat er ‘slechts’ 535.000 mensen wonen is het een van de dunstbevolkste streken van het land.

De provincie Bács-Kiskun is in 1950 ontstaan, toen het zuidelijke deel van de gigantische provincie Pest-Pilis-Solt-Kiskun werd samengevoegd met het in 1920 deels aan Joegoslavië toebedeelde komitaat Bács.

De hoofdstad van Bács-Kiskun is Kecskemét. De tweede stad van de provincie Bács-Kiskun is Baja.

Andere bezienswaardige plaatsen zijn de kleinere regionale verzorgingssteden Kalocsa, Kiskunhalas en Kiskunfélegyháza (beide ca. 25.000 inwoners inwoners).

Kenmerkend voor deze streek zijn de uitgestrekte poesta’s en de steppes met zandduinen. De bekendste is die van Bugac, waar ook een bezoekerscentrum gevestigd is en er veel op het gebied van paardendressuur en -rijden gedaan wordt.

De poesta’s zijn erg weids en leeg; tussen Kecskemét en Solt bijvoorbeeld, een afstand van ruim 40 kilometer, komt U nauwelijks bebouwing tegen.

De bekendste stad die in dit deel van de poesta ligt is Kecskemét. De stad is met name bekend vanwege de vele boomgaarden met abrikozen. Van deze abrikozen wordt ook Palinka gemaakt.

Bezienswaardigheden

Het centrum van de stad toont een willekeur aan bouwstijlen die door elkaar zijn geplaatst. Ondanks dit vormen de openbare gebouwen rondom de marktplaats één geheel. Het klokkenspel op de gevel van het gemeentehuis (Jugendstil) is één van de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Andere bezienswaardigheden zijn de verschillende musea, muziekcentra en kerken, die verspreid staan door de stad.

MUSEUM IN IZSÁK 

Wetenswaardigheden omtrent sterke dranken. Het Pálinka Muzeum Izsák bevat meer dan 1000 historische museumstukken die als het ware een document van de traditie van het op ambachtelijke wijze vervaardigen van spiritualiën in Hongarije vormen. Naast een branderij uit 1922 , bieden het daaraan gekoppelde museum en een proeflokaal met een tuinterras de gelegenheid, meer over de hoogprocentige “ambassadeur” , de Pálinka, van Hongarije te leren. Izsák ligt in de nabijheid van Kecskemét.

Land Hongarije

Sport en natuur

Het nationale park Kiskunság beslaat een oppervlakte van circa 48.000 hectare (32.000 vierkante kilometers). Daarvan is Bugac puszta, ten zuiden van Kecskemét een prima keus om op een relaxte manier deze unieke flora en fauna te leren kennen. Hier kan de bezoeker kennis maken met een onaangeroerd en beschermd stukje Hongarije. Kiskunság, het op één na grootste natuurpark van Hongarije, is bovendien een thuishaven van tal van inheemse vis- en vogelsoorten. Vanuit Kecskemét vertrekt een smalspoor stoomtrein naar Bugac, waar u te voet of met paard en wagen een tocht kunt maken. Ter plaatse is er een klein museum waar als hoofdthema de vroegere levenswijze van de Hongaren van de regio is, en waar u ook zeldzame oerhuisdieren kunt zien, zoals de grijze rund, oervarken (mangalica), oerschaap (racka). En voor de lekkere trek is hier ook een restaurantje met heerlijke goelasj, en andere gerechten.

Dogsholiday Hongarije Fülöpjakab.

Dogsholiday Hongarije Fülöpjakab.

Fülöpjakab , Bács-Kiskun9 / 10
Dogsholiday Hongarije Fülöpjakab. Luxe vakantiehuis met alles erop en eraan  voor mensen en voor die - Meer informatie