Abruzzi

Abruzzi

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Abruzzi

In hoofdzaak bestaat Abruzzi uit mesozoïsche kalkgesteenten, geplooid en verbroken tijdens het Tertiair, vertonen twee hoofdketens. Een oostelijke keten die door de Pescara wordt verdeeld in twee massieven. Gran Sasso d’Italia, met als hoogste punt de Corno Grande. La Majella, met de Monte Amaro, en een westelijke keten die in de Monte Velino zijn hoogste punt bereikt. Talrijke dwarsdalen doorsnijden het verkarste hoogland, bijzonder imposant is het dal van de Sagittario.

In het centrale deel bevindt zich het nationale park van de Abruzzen, waar beukenbossen bewaard zijn gebleven. Het grootste deel van de Abruzzen is vrijwel ontbost. De bruine beer en de wolf komen nog voor.
Het klimaat is ruw. Op de hellingen liggen bergweiden, waar veeteelt en kaasbereiding, scamorza, plaatsvinden. In de dalen en in het bekken van het drooggelegde Lago Fucino vindt landbouw plaats, o.m. teelt van druiven, olijven, vijgen en citroenen.

Hier en in de kuststreek liggen de grotere steden, waar de weinige industrie geconcentreerd is. De bevolking vindt in toenemende mate een inkomen in het winter- en zomertoerisme.

Chieti

Is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, regione Abruzzo, in het dal van de Pescara.
Het is een agrarisch handelscentrum, tafeldruiven en eenhandelscentrum van traditioneel handwerk zoals ijzersmeedwerk, keramiek en kant.
In Chieti is het rectoraat gevestigd van de streekuniversiteit Gabriele D’Annunzio, andere vestigingen zijn er in Pescara en Teramo.
Van de musea is het belangrijkst het Museo nazionale di antichità degli Abruzzi e Molise met de in 1935 ontdekte Strijder van Capestrano, 6de eeuw v.C..
Er zijn ruïnes van drie kleine Romeinse tempels. In de 19de-eeuwse dom herinneren alleen het grondplan en de crypte aan de 11de-eeuwse oorsprong. Klokkentoren uit de 13de eeuw.
Chieti werd in de 1ste eeuw n.C. een Romeins municipium met de naam Teatium Marrucinorum. Hieraan ontleende de in 1524 gestichte orde der theatijnen haar naam.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod particuliere vakantiehuizen in Italië. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Abruzzi vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Italie

Sport en natuur

Ten oosten van Rome liggen in totaal vier grote natuurparken, waarvan 3 nationale parken: het Abruzzo Nationaal Park, het Gran Sasso- en het Nationaal Park Majello.

Mooiste plekken in de Abruzzen

De natuur in het grootste deel van het Abruzzo NP, in het bijzonder het Villetta Barrea dal, kenmerkt zich door donkere bossen van zwarte dennen. In het Cervaradal groeien dan weer beukenbossen. De hele regio staat bekend om de wijnen, waarvan de Montepulciano de bekendste is. Combineer dus natuur en wijn in een zonvakantie in Italië, terwijl je geniet van mediterraanse rust, dit alles tijdens een rondreis in Abruzzo.

Bruine beren en wolven

In de 3 nationale parken van Abruzzo komt de eens met uitsterven bedreigde bruine beer weer in het wild voor. Men schat dat er momenteel bijna 100 bruine beren in het park leven, andere bronnen zeggen dat het er nog maar 50 zijn. Daarnaast hebben ook de Apennijnse wolven en gemzen er weer weten te overleven. Wandelaars moeten zich niet te veel zorgen maken om een bruine beer te zien, want ze zijn zeer schuw. Vanuit de auto is het echter niet ongewoon om regelmatig een beer te zien oversteken. Meer kans heb je op het zien van andere dieren, zoals wilde zwijnen, reeën, herten, otters, stekelvarkens en adelaars. Wie zeker wel beren wil zien kan deelnemen aan speciaal georganiseerde berenreizen naar Abruzzo.

Planten en bloemen

De hele regio van Abruzzo kent een weelderige planten- en bloemengroei; ruim 200 plantensoorten en een grote diversiteit aan bloemen verlenen het landschap een bijzondere kleurenpracht. Een van de meest bijzondere bloemen die hier groeit is het venusschoentje, een Italiaanse orchidee die slechts om de 2 jaar bloeit.

Wandelgebieden

Overal in Abruzzo zijn er mooie wandelingen te maken. Voor prachtige vergezichten over de Pescasseroli vallei volg je wandelroute BN1; een middelzware wandeling van 50 minuten met vertrek vanuit Pescasseroli, door dennenbossen en langs het Mancino kasteel. Naast wandelroutes in het Villetta Barrea en het Cervaradal, raden wij wandelingen of fietstochten door het Sangro-rivierdal aan. Dit dal wordt omringd met meer dan 2000 meter hoge bergwanden: laat je verwonderen door de diepe kloven en de middeleeuwse dorpen en uiteraard ook hier weer een flinke dosis natuur in Abruzzo.

Fietsroutes

Abruzzo is ook een schitterend gebied om te fietsen.

Bezienswaardigheden

In de Abruzzen in Italië ligt ook de 2914 meter hoge Gran Corno, de hoogste berg van de Apennijnen. In het meest zuidelijke deel van het Abruzzo Nationaal Park slingert de SR83 langs het helderblauwe Lago Montagne Spaccata. Bezoek ook het stuwmeer van Barrea en het Vivo meer.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.