Basilicata

Basilicata

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Basilicata

Basilicata is een stille en eenzame regio.
Bezoekers verdwalen hoogst zelden in het zon doorgloeide, ontoegankelijke, maar fascinerende gebied tussen hak en zool van de Italiaanse laars. Nog zeldzamer zijn bezoekers die vanwege de keuken het gebied bezoeken, hoewel Basilicata beslist een paar specialiteiten te bieden heeft. Al in de Oudheid, toen de streek nog Lucania heette, prezen Romeinse schrijvers als Cicero, Martialis en Horatius de plaatselijke worstsoorten en fijnproever Apicius leverde zelfs de eerste beschrijving van de lucania, een lekker, vers varkensworstje dat de Lucanische slaven op de tafel van hun Romeinse heren plachten te zetten. Nu nog speelt varkensvlees een belangrijke rol in de keuken van Basilicata.

Varkens

Bijna iedere familie fokt haar eigen varkens en de slacht is een groot feest.
Wanneer het vlees niet tot de traditionele worstsoorten als luciana, pezzenta en cotechinata wordt verwerkt, wordt het aan een spies geroosterd – een bereidingswijze die ook bij voorkeur voor schapen- en lamsvlees wordt gebruikt. Een andere zuil van de regionale keuken is de pasta. Zelfgemaakte pasta bestaat hier -net als in de zuidelijke buurgebieden- uit harde tarwe en water. Het eenvoudige, maar gezonde gerecht wordt door lekkere sauzen en ragouts een geweldige culinaire belevenis. Op feestdagen geurt het in de keuken naar de ragu della mamma, een geheim recept, waarvan we slechts weten dat het van stevige stukken vlees gemaakt wordt.

Peperoncini

De markantste kenmerken van Basilicata zijn echter de peperoncini.
Dit knalrode, holle en scherpe gewas wordt in bijna alle gerechten gebruikt. In mooie vlechten worden ze op de markt aangeboden en ook de milde varianten, de paprika’s, gelden in dit gebied al eeuwen als gezond voedingsmiddel. Varkensvlees, worst, pasta en pepers – dat klinkt naar een voedzame keuken, niet als een geëigend terrein voor desserts. Het tegendeel is echter waar: in Basilicata wordt een maaltijd afgesloten met pittige kaas, bijvoorbeeld een provolone die boven de kachel is gerijpt, of met zoetigheid, gebakken met veel honing.
Na een overvloedig Lucanisch feestmaal wordt er graag op een beproefd middel voor de spijsvertering teruggegrepen, de bitter amaro lucano, ook nu nog in heel Italië gewaardeerd.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod particuliere vakantiehuizen in Italië. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Basilicata vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Italie

Sport en natuur

Tussen Calabrië, Campanië en Apulië ingeklemd ligt de regio Basilicata of Lucanië, met slechts een kleine kuststrook. Dit is het minst bekende, maar ook minstbevolkte gebied van Italië. En voor de natuurreiziger zeer interessant. De zuidelijke Apennijnen reiken hier tot een hoogte boven de 2.000 meter. In het gebergte van de Pollino en in de Lucanische Dolomieten kan je prachtig wandelen. Op de hellingen van de bergen wordt veel aan veeteelt gedaan, terwijl in de lagere gebieden fruitteelt en graanbouw sterk vertegenwoordigd zijn. Wie cultuur wil snuiven moet zeker een bezoek brengen aan Matera met haar Sassi, een uit de rotsen gehouwen wijk met 155 rotskerken. Bij de Ionische Kust liggen ruïnes van een Griekse tempel in het Metaponto park en ook de vele authentieke dorpjes in Basilicata zijn een bezoek waard.

Sicilië

Sinds decennia een populaire vakantiebestemming in Zuid-Italië. Minder bekend en nog steeds authentiek is de hiel van de laars.

De hiel van de Italiaanse laars bestaat uit het steeds populairder wordende gebieden Campania en Puglia, het bijzonder mooie Calabrië en het voor veel toeristen nog onbekende Basilicata. Mooie natuurgebieden, ruige kusten, authentieke dorpjes en veel zon en lekker eten. Dat zijn de ingrediënten van een vakantie in Zuid-Italië.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.