Calabrie

Calabrie

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Calabrie

Calabrie, de neus van de laars.
Als armste regione van Italië vertoont het bergachtige Calábria of Calabrie, in de neus van de Italiaanse laars, het hoogste emigratiepercentage: 20% van de Italiaanse emigranten komt hier vandaan. Door het droge klimaat en geaccidenteerde reliëf is het gewest nauwelijks geschikt voor de landbouw, die desondanks de belangrijkste activiteit blijft en 40% van de beroepsbevolking aan het werk houdt. Ze wordt vooral beoefend op de kuststroken langs de Ionische en Tyrrheense Zee: citrusfruit, olijven, druiven, graan en groente. Behalve door de droogte werd de ontwikkeling van Calabrië sterk geremd door de slechte verbindingen met de rest van Italië, het grootgrondbezit dat verlammend werkte op de productiviteit, en de ontbossing.

De kusten

De verrassende schoonheid van de kust wordt tegenwoordig geëxploiteerd door een bloeiend badplaatstoerisme. De Costa Viola, ‘Violette Kust’, aan de Tyrrheense kant is het best uitgerust, met plaatsen als Praia Mare, Marina di Belvedere, Cetaro enz.; de Costa dei Gelsomini, ‘Jasmijnkust’,  aan de Golf van Táranto blijft ongerepter, maar bezit niettemin ook beroemde badplaatsen, zoals Tubisacce.

Sila-massief

Het toerisme ontwikkelt zich eveneens in het Sila-massief, een verrassend alpenlandschap in het hart van Calábria dat sinds kort wordt geëxploiteerd met chaletdorpen, hotels en wintersportaccommodaties… Bergsport wordt eveneens beoefend in de Aspromonte, een bergmassief in de uiterste zuid­punt van de Apennijnen, met een hoogste top van 1955 m. Het harde leven van de herders, zoals dat wordt beschreven in de romans van Corrado Alvaro, is veranderd: door de toeristische en industriële ontwikkeling veranderen de zeden maar ook het berglandschap, dat wordt herbebost.

Steden

De meeste Calabrische steden hebben geleden onder de regelmatige aardbevingen en industrialiseren zich snel. Terwijl sommige, zoals de regionale hoofdstad Catanzaro, een steeds moderner uiterlijk krijgen. Tonen andere, bijvoorbeeld Cosenza, heel duidelijk de Calabrische dualiteit van de oeroude en verstilde stad in contrast met de drukte op de Corso Mazzini. Waar auto’s en scooters tegenwoordig worden bereden door jonge vrouwen in jeans, in schrille tegenstelling tot hun vaak nog in het zwart geklede moeders en grootmoeders.

De grootste stad van de regione, Réggio di Calábria, tegenover de Straat van Messina, is altijd een doorgangsplaats geweest tussen de oostelijke en westelijke Middellandse Zee en blijft haar traditionele commerciële activiteiten beoefenen. Deze hoofdstad van de bergamotcitroen, kent niet de industriële ontwikkeling van de naburige steden. Dagelijks steken velen de zeestraat over om in Messina te gaan werken.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod particuliere vakantiehuizen in Italië. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Calabrie vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Italie

Sport en natuur

Calabria of Calabrië is het gebied ten zuiden van Campanië, in de punt van de laars. Het wordt slechts van Sicilië gescheiden door de Straat van Messina. De streek waar Pythagoras leefde heeft een rijke culturele geschiedenis, maar ook op gebied van natuur heeft de regio veel te bieden: het is een vulkanisch actief gebied, met veel groen. Wie wil zwemmen is hier op de goede plek: de zee in Calabrië heeft het helderste water van Italië.

De hiel van de Italiaanse laars bestaat uit het steeds populairder wordende gebieden Campania en Puglia, het bijzonder mooie Calabrië en het voor veel toeristen nog onbekende Basilicata. Mooie natuurgebieden, ruige kusten, authentieke dorpjes en veel zon en lekker eten. Dat zijn de ingrediënten van een vakantie in Zuid-Italië.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.