Emilia-Romagna

Emilia-Romagna

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Emilia­-Romagna

Emilia­-Romagna bevindt zich in de uitgestrekte driehoek tussen de Adriatische kust. Tussen de Povlakte in het noorden en de Apennijnen in het zuiden, heeft de laagvlakte van Emilia-Romagna zich kunnen ontwikkelen tot een welvarend landbouwgebied. De industrie is er vaak gelieerd aan de levensmiddelen productie, maar beslaat ook tal van andere gebieden.

Stranden

De stranden die grote menigten vakantiegangers naar de kust lokken, resulteren in een bloeiend badplaatstoerisme waaraan de talrijke kunststeden in het gewest nog een culturele attractie toevoegen.

Culturele tradities en gastronomie

Emilia-Romagna is trots op de terechte erkenning de belangrijkste gastronomische regione van Italië te zijn. De ham uit Parma, de lasagna’s, tortellini en tagliatelle ‘a la Bolognese’, evenals de parmezaanse kaas.Verantwoordelijk voor de reputatie van de Italiaanse keuken en de regionale wijnen, lambrusco, trebbiano, malvasia, zijn waardige begeleiders.

Bologna

De hoofdstad van Emilia­-Romagna is Bologna Beroemd vanwege de kilometerslange straten met arcaden, de traditioneel vooruitstrevende ideeën van de inwoners en de universiteit die, de oudste van Europa zou zijn. Het onderwijs, dat aanvankelijk beperkt bleef tot het Romeinse recht, richtte zich op de geneeskunst en vanaf de 14de eeuw beoefende men er sectie tijdens de colleges anatomie. Van oudsher werden vrouwen er toegelaten als docent. Men vertelt dat de zeer schone Novella d’Andrea zich achter een gordijn verschool. Dit om haar leergierige toehoorders niet af te leiden, wat aangeeft dat het liberalisme toch zijn grenzen kende!

Piazza Maggiore

Het historische stadscentrum wordt gevormd door de Piazza Maggiore, dat wordt gedomineerd door de indrukwekkende San Petronio, waarvan de bas-reliëfs in het portaal werden vervaardigd door Jacopo della Quercia. Eveneens beroemd is de Neptunusfontein van Giambologna.

Rimini

De haven van Rimini is in grootte inmiddels de derde aan de Adriatische Zee en de stad is een belangrijk industriecentrum. Hoewel de golven niet meer de naam van Malatesta fluisteren, bewaart de tempel die door Sigismondo I werd opgericht ter ere van zijn vierde vrouw Isotta, nog steeds de herinnering aan dit machtige geslacht.

Parma

Parma bezit een verleidelijke zachtheid, die met name van oudsher de Fransen aantrekt. Na het geslacht Farnese maakte dat van Bourbon het in de 18de eeuw tot een belangrijk artistiek centrum. De voormalige keizerin Marie­Louise regeerde er vanaf 1815. Met Correggio en Parmigianino bloeide er een schitterende schilderschool, die zich onderscheidde door een sensueel maniërisme dat men zelfs in religieuze taferelen terugvindt. De monumenten van Parma, de dom, S. Giovanni Evangelista, Madonna della Steccata, bevatten, evenals de pinacotheek. Indrukwekkende getuigenissen van deze geraffineerde kunst.

Parma houdt een mooie plaats in de harten van gastronomen, maar de geboortegrond van Verdi en Toscanini is ook beroemd door de hoge eisen die het publiek er op muzikaal gebied stelt. Een optreden in het Teatro Regio is voor musici dan ook vaak een geduchte beproeving.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod particuliere vakantiehuizen in Italië. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Emilia­-Romagna vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Italie

Sport en natuur

In het zuiden, op de grens van Emilia Romagna en Le Marche, ligt het boeiende ministaatje San Marino. Bij Nederlanders vooral bekend als voetbaldwerg en natuurlijk om het wereldberoemde Formule 1 circuit van Imola.

Rimini, Riccione, Cattolica en nog veel meer stranden

Van Comacchio tot aan de grens met de regione Marche liggen een stuk of dertig beroemde en drukke badplaatsen. De stranden van Emilia Romagna hebben altijd al een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op zowel Italianen als Nederlanders en Duitsers. Milano Marittima, Cervia, Cesenatico, Bellaria, Rimini, Riccione, Cattolica, Lidi Ferraresi en Ravennati zijn hiervan de meest bekende. In 3 jachthavens en 16 stranden aan de kust wappert de Bandiera Blu: een internationaal kwaliteitspredikaat voor schoon water en schone stranden. De lange brede zandstranden zijn door de langzaam aflopende kust ook prima geschikt voor gezinnen met kinderen. Je vindt hier dan ook veel kleine en middelgrote familiehotels met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Gezinnen met pubers en jongeren komen ook aan hun trekken in het bruisende strand- en nachtlevenleven: vele discotheken, night-clubs, barretjes en restaurants. In het hoogseizoen worden er ook vele strandfeesten en activiteiten georganiseerd. Hier hoef je je niet te vervelen.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.