Ligurië

Ligurië

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Ligurië

Ligurië is een aan de kust gelegen regio in het noordwesten van Italië, de op twee na kleinste van de Italiaanse regio’s. Het grenst in het westen aan Frankrijk, aan Piëmont in het noorden en in het oosten aan Emilia-Romagna en Toscane.

Italiaanse rivièra

Italiaanse rivièra blijft beperkt tot de smalle kuststrook langs de Golf van Genua. Beschermd door de uitlopers van Alpen en Apennijnen geniet het een aangenaam klimaat, waardoor het de meest toeristische provincie van Italië is.

De Riviera di Ponente, ten westen van Genua, bekend door de licht oplopende stranden zoals die van Bordighera en San Remo. De steilere rotskust van de Riviera di Levante is zeer geschikt voor de sportvisserij met een harpoengeweer.

Portofino

Portofino is beroemd vanwege de vriendelijke jachthaven, maar men vindt er ook stranden zoals dat van Santa Margerita Rapallo. Naast de bloementeelt is de Ligurische economie, dankzij de grote bedrijvigheid van Genua, voornamelijk industrieel en commercieel.

Geschiedenis

Ook de geschiedenis van Ligurië is vanaf haar oorsprong verweven met die van Genua en de bedrijvigheid in de haven. Door de overwinning in 1284 op Pisa bevestigde Genua zijn suprematie in de Middellandse Zee. In de 14de eeuw beleefde de republiek Genua haar hoogtepunt en de bevolkingsdichtheid schijnt in die tijd de grootste van Europa te zijn geweest. Ze bezat in die tijd Corsica, Sardinië en talrijke handelsposten.

Terwijl de ‘Laterna’, 1543, de oudste vuurtoren van Genua, nog steeds bestaat, is de haven tegenwoordig een van de belangrijkste en modernste van de Middellandse Zee. Ze beslaat een wateroppervlak van 380 ha, meer dan 200 ha aan installaties aan land, en de 24 km aan kaden worden doorkruist door 132 km spoorrails.

Vanaf de zee tot aan de heuvels opent de stad zich als een waaier en ze zet zich voort in eindeloze voorsteden. Ze biedt dan ook een uiteenlopende aanblik. Van de drukbevolkte straten van de oude haven tot de elegante lanen in de zakenwijk, waar zich de banken bevinden en de kantoren van de reders.

Via Garibaldi

De paleizen hieraan getuigen van de intense artistieke bedrijvigheid die de stad in de 16de en 17de eeuw kende. Van de schitterende collectie Vlaamse schilderkunst in het Palazzo Bianco herinnert de Venus en Mars van Rubens aan diens verblijf in de stad van de Doria. Hij beïnvloedde met name het werk van Bernardo Strozzi, bij wie men sporen terugvindt van het Vlaamse realisme.

Niet ver weg in het Palazzo Rosso kan men naast de Italiaanse collecties genieten van een aantal opmerkelijke schilderijen van Van Dyck, die talrijke portretten maakte van de Genuese aristocratie. Ten slotte mogen de liefhebbers van de schilderkunst een bezoek aan het Palazzo Spinola niet overslaan. Dit is een fraai voorbeeld van een patriciërswoning, waarvan de inrichting de laatste drie eeuwen niet is gewijzigd.

Genua

Genua bezit nog talrijke andere kunstschatten, waaronder het middeleeuwse Piazza San Matteo, waar zich de voormalige huizen van de Doria bevinden, evenals de San Lorenzokathedraal.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod particuliere vakantiehuizen in Italië. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Ligurië vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Italie

Sport en natuur

Cinque Terre is zeer toeristisch in de zomer, maar de authentieke charme blijft bewaard. Het is vrij eenvoudig om je vakantie bij de Cinque Terre of aan de Ligurische kust zelf samen te stellen, vervoer kan je zelf regelen en ook met de eigen auto is het niet al te ver.

Bezienswaardigheden rond de Cinque Terre

De dorpen op zich zijn een bezienswaardigheid, maar ook de natuur in Cinque Terre is prachtig. Wat zijn de mooiste plekken om te zien?

Wandelpaden

Deze kan je makkelijk te voet verkennen: tal van wandelpaden doorkruisen het gebied. Omdat het een druk en heet gebied is, raden wij aan wandelingen langs de Ligurische kust in de vroege ochtenduren te maken en zwemkleding mee te nemen om 's middags lekker te zwemmen in het water van de Middellandse Zee. De vergezichten over de zee en de natuur zijn op alle wandelpaden langs de Ligurische kust oogstrelend: rust uit terwijl je je vergaapt aan het mooie landschap.

Zee

De zee voor de Cinque Terre is een marien reservaat, met veel bontgekleurde hoornkoralen of gorgonen en zeldzame koralen. Nabij Deiva Marina kan je naar hartelust snorkelen, duiken en vissen. Daarnaast kan je tijdens een vakantie bij de Cinque Terre ook windsurfen, mountainbiken in de groene omgeving en kanoën of kajakken.

Eilanden

Breng ook een bezoek aan de eilanden die zich op een paar honderd meter van de kust bij Porto Venere bevinden: de eilanden Palmaria en Tinetto. Een derde eiland, Tino, is een legerbasis en is zelden geopend voor het publiek.

Je merkt het, er is genoeg te doen tijdens een vakantie bij de Cinque Terre. Hoe je een vakantie ook indeelt, iedereen zal smelten voor de charmes van deze kleurrijke dorpen in het noordwesten van Italie.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.