Molise

Molise

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Molise

Molise is een van de jongste regioni van Italië. In 1963 was het nog een onderdeel van de Abruzzen. Het is een zeer dunbevolkt gebied. Heel groen, maar in tegenstelling tot de spectaculaire bergtoppen van de buurregio Abruzzo vind je hier vooral hoogvlakten, glooiende valleien en een enkele bergtop.

Landschap van Molise Het landschap maakt van Molise een geïsoleerde streek. Dit heeft als nadeel dat het slecht ontsloten is, weinig industrie heeft en dus weinig economische groei. Veel inwoners zijn hun geluk dan ook gaan beproeven als arbeider in het noorden van Italia.

Aan de andere kant zijn dankzij de geïsoleerde ligging de natuur, de lucht en het water nog heel schoon. Hetzelfde schone water dat Molise’s beroemdste zoon, de rechter Alessandro di Pietro, wellicht inspireerde tot zijn kruistocht tegen de corruptie, mani pulite, in de jaren negentig.

Agriturismo

Molise is hard op weg om de achterstand van de regione om te zetten in een voorsprong. Vanwege de gunstige klimatologische omstandigheden ligt hier de nadruk op de landbouw en meer specifiek op de biologische landbouw.

Als gevolg van de bekende voedselschandalen is er ook in Italia een groeiende interesse in biologische producten. Er wordt voornamelijk pasta, spelt (een typische Italiaanse graansoort), paddenstoelen, honing en allerlei groenten verbouwd. Deze landbouw heeft ook weer zijn weerslag op de groei van het kleinschalige toerisme want in zijn kielzog ontwikkelt zich het agriturismo.

Hoogvlakten

De hoogvlakten zijn een prima plaats voor het hoeden van schapen. Wanneer je in het landschap een veel te brede onverharde weg tegenkomt is dat waarschijnlijk een tratturo, een eeuwenoud schapenpad waarlangs de herders met hun kuddes in het voorjaar de bergen introkken en in het najaar weer terug.

Deze tratturi vormen nu lange wandelpaden door de hoogvlakten waar het heerlijk rustig is en het geurt naar bergtijm. De schapen werden en worden voornamelijk gehouden voor hun wol en voor de melk, waarmee de schapenkazen pecorino en ricotta worden gemaakt.

Sagre

De betekenis van de landbouw uit zich ook in de ongekende hoeveelheid sagre. La sagra is een dorpsfeest waarbij een specifiek product centraal staat; borlotti bonen, spelt, prosciutto, porchetto, funghi en wel nog meer regionale specialiteiten. Ook bruiloften worden hier nog steeds traditioneel en in stijl gevierd.
Volgens oud gebruik brengen de gasten grote manden mee, waarin ze alles wat er niet opgegeten wordt, mee naar huis mogen nemen. Hoe meer er mee naar huis genomen wordt, hoe groter het compliment aan de kok.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod particuliere vakantiehuizen in Italië. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Molise vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Italie

Sport en natuur

Begin uw zon-, zee-, en strandvakantie in stijl door de beste Blauwe Vlag stranden van de regio Molise te bezoeken. Baad in het kristalheldere water van Campomarino, een populair toeristenresort in het zuidoosten van Italië. Achter het gouden zand ligt een klein dorp met dezelfde naam.
Of maak een stop aan het charmante Marina di Petacciato in Molise. Dit pittoreske, grote Blauwe Vlag zandstrand met haven is een perfecte bestemming voor een dagje strand met de familie.
Ga lekker achterover liggen en geniet van de warme zonnestralen alvorens af te koelen in het kristalheldere water.

Van mei tot september vinden de meeste festivals plaats die jaarlijks georganiseerd worden. Bent u in deze maanden in dit mooie deel van Zuid-Italië, dan wordt u extra verwend! Bezoek het bruisende doedelzak festival in juli in Scapoli, of proef van enkele heerlijke gerechten tijdens enkele cuisine festivals, zoals het lamfestival in augustus in Morrone del Sannio, of het Pecorino Kaas festival in Macchia del Sole. Het ‘La Ndocciata’ festival vindt plaats in het Oranje Vlag stadje Agnone in Molise op Kerst avond. Er is een spectaculaire lichtparade die eindigt in een groot vreugdevuur.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.