Umbrië

Umbrië

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Umbrië

Umbrië, de enige regio van Italië zonder toegang naar zee. Het gematigd geaccentueerde reliëf van de Centrale Apennijnen voegt zich harmonieus in een glooiend heuvellandschap waarin bronnen, rivieren en meren het groene gewest vruchtbaar houden.

Landbouw is dan ook de belangrijkste economische activiteit in Umbria, waar wijnstokken, olijven, graan en groente nog ambachtelijk worden geteeld. Het rendement van de landbouw is vrij matig, evenals dat van de levensmiddelen-, chemische- en textielindustrie en de waterkrachtcentrales.

Ondanks de artistieke rijkdom van de regione blijft het toerisme beperkt.

Na een Etruskische bezetting en de Romeinse periode volgden de invallen van de Barbaren. De rivaliserende gemeenschappen, bevochten elkaar gedurende de middeleeuwen. In de 16de eeuw voegde het pausdom, dat er al sinds de 8ste eeuw een grote invloed had, Umbria bij de kerkelijke staat.

Perugia

Gelegen op een heuvel boven de Tiber, was een van de machtigste Etruskische steden maar herkreeg haar uitstraling pas in de middeleeuwen. Uit die periode bewaart de stad het middeleeuwse karakter van de wijken met kronkelende straatjes, zoals de Via Maestà delle Volte. Openbare gebouwen, zoals het Palazzo dei Priori, de Fontana Maggiore en de domkerk aan de Piazza IV Novembre.

Het werk van Perugino, in de pinacotheek en in het Collegio del Cambio, is een schitterende weergave van het Umbrische landschap.

Tegenwoordig maakt een universiteit voor buitenlandse studenten van Perugia een jeugdige, gastvrije stad,
die overigens zeer bedrijvig is dankzij de textiel- en chocoladeindustrie. Bekend zijn de ‘baei’ (kusjes), verpakt in tedere boodschappen!

De meeste Umbrische steden, gelegen op de flanken of toppen van de heuvels, hebben een opmerkelijk middeleeuws karakter behouden en hun okergele en roze straatjes nodigen uit tot flaneren.

Orvieto

Beroemd om de witte wijn, is midden op de vlakte gebouwd op een sokkel van tufsteen. Iedere zaterdag wordt er een aardewerkmarkt gehouden op de Piazza del Popoio, niet ver van de romaansgotische domkerk, die een reeks fresco’s van Luca Signorelli bevat, met name van het Laatste oordeel, dat enkele jaren later werd uitgebeeld door Michelangelo.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod particuliere vakantiehuizen in Italië. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Umbrië vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Italie

Sport en natuur

Een rondreis in Umbrië biedt tal van mogelijkheden. Er zijn veel natuurparken te bezoeken en tal van kathedralen en musea, zoals die in Assisi en Perugia, die tot de mooiste in Italië horen. De Umbrische keuken wordt door velen als de beste van Italië beschouwd. Liefhebbers van wandel- en fietsvakanties moeten echt naar deze regio, wandelen en fietsen in Umbrië wint steeds meer aan populariteit. Qua natuur scoort de Italiaanse regio zeer hoog. Het  is groen, bosrijk, heeft veel bergen, meren en rivieren. Umbrië heeft ook één van de mooiste nationale parken van Italië: de Monti dei Sibillini. Aan de ene kant van de bergkam ligt dit park in Umbrië aan de andere kant in de Marche in Italië.

De Monti Sibillini bergketen in het hart van Italië is onderdeel van de zuidelijke Apennijnen en heeft als hoogste top de Monte Vettore (2.476 m). Je kunt er prachtige wandelingen maken. Naar de top wandelen kan natuurlijk, maar hoeft niet. Ook op de hellingen en de vlaktes is het genieten. De wandelpaden zijn hier goed begaanbaar, al is het soms opletten bij een afdaling over losliggende stenen. Boven de 1.500 meter groeien niet veel bomen. Voordat dit gebied een Nationaal Park werd in 1993 werden er veel bomen gekapt om weidegebied voor de schapen te creëren. De flora hoger op de hellingen is een alpine flora. De wolf, de lynx, de Apennijnse gems, de steenarend en de slechtvalk zijn hier te vinden. Het meest bijzondere deel van het park is de Piano Grande, de vlakte rond het arendsnest Castelluccio di Norcia. Wanneer die in mei, juni tot begin juli in volle bloei staat, is dat niets minder dan een natuurwonder. Rode klaprozen, paarse en gele bloemen maken het tot een kleurrijk bloementapijt. Voeg dat bij de charme van de abdijen en het middeleeuwse Norcia en Preci aan de voet van de bergen en je hebt een heel fraaie bestemming voor een vakantie in Midden-Italië.

Parco del Monte Cucco

De Monte Cucco (1.566 m), in de "schoot van de Apennijnen", op de grens met de Marche, overheerst het noorden van Umbrië. In dit geologisch interessante gebied vind je erts en mineralen die elders weinig voorkomen, grottencomplexen en minerale bronnen. Het park is rijk aan fossielen. De grot van Monte Cucco is wereldberoemd, in ieder geval onder speleologen. De gangen beslaan in totaal meer dan 30 km en de grotten zijn meer dan 900 meter diep. De voorjaarsflora rond de top is prachtig.

Maar de Monte Cucco is vooral de berg van de bergsporter: speleologie, paragliden, cross country skiing, mountainbiken en wandelen zijn populaire sporten.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.