Valle d'Aosta

Valle d'Aosta

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Valle d’Aosta

Valle d’Aosta is de kleinste regio in de Italiaanse Republiek en met uitzondering van het cultureel interessante Aosta bestaat het voornamelijk uit landelijk, ruig gebied. De regio ligt in het uiterste noordwesten van Italië tegen de grens met Frankrijk aan.

De eerste indruk van Valle d’Aosta lijkt wat grimmig, maar de term indrukwekkende ruigheid is hier meer op zijn plaats. Majestueuze bergen, grijze rotsen, loodrechte afgronden en ongerepte valleien. De tientallen kastelen en burchten bewaken het dal vanaf de middelhoge bergen. Toerisme is hier de belangrijkste bron van inkomsten.

De regio kent 2 officiële talen; het Italiaans en het Frans, die een gelijkwaardige status hebben. De locale bevolking spreekt doorgaans het ‘Patois’, een Frans-Provençaals dialect. In de Lys vallei wordt ook het Walser gesproken, een Duits dialect.

Fontina

De weiden van Valle d’Aosta zijn uitermate geschikt voor de melkveehouderij. Logisch dat volle melk, geurige boter, volvette room en natuurlijk de daarvan gemaakte kaas een belangrijke rol spelen in de eetgewoonten van de bevolking.

De beroemdste kaassoort, de fontina, wordt gemaakt van koemelk. Het gaat om een grote, ronde kaas (met DOP-predikaat!) die wel achttien kilo kan wegen en tot honderd dagen ligt te rijpen. De kaas die in de zomer gemaakt wordt, als de koeien grazen op de bergweiden, heeft een heerlijk aroma en is dan ook geliefder dan de kaas die in de winter gemaakt wordt, als de koeien ruwvoer krijgen in de stal.

De fontina wordt veel in de keuken toegepast en wordt gebruikt in de beroemde fonduta, een soort kaasfondue en specialiteit van Valle d’Aosta. Ook bij andere gerechten zie je de populaire kaas terugkomen, zoals bij Costolette alla valdostana.

Tomini, niet te verwarren met Toma, is een andere bekende kaassoort uit Valle d’Aosta. Bij Tomini wordt geiten- of schapenmelk toegevoegd, en bovendien betreft het hier kleine kaasjes, zoals de naam eigenlijk al aangeeft.

De kaas is niet veel groter dan 10 centimeter in de doorsnee, en heeft een hoogte van slechts 2 cm. Het is een zachte, romige kaas zonder korst die jong, vaak al 24 uur na productie, wordt gegeten. De zachte smaak past goed bij de wijze waarop deze wordt geconserveerd: in olijfolie met knoflook, azijn, zout en pepertje.

Roggebrood

Het traditionele roggebrood uit het Aosta-dal kan op zichzelf al een specialiteit genoemd worden. Het is heerlijk geurig en heeft een ietwat zoetige smaak. Besmeerd met een dun laagje boter past het goed bij een plaatselijk wijntje.

Vroeger beschikte ieder dorp over een gemeenschappelijk bakhuisje waar de mensen een paar keer per jaar bij elkaar kwamen om brood te bakken. Alleen…welk brood was nu van wie? Om ruzies hierover te voorkomen, kerfde elke dorpeling een eigen merkteken of initialen in zijn stuk deeg.

Het bijna uitsluitend van roggemeel gebakken brood bleef maar liefst een jaar lang goed, maar werd ondertussen natuurlijk wel steeds harder. De copapan, ‘broodbreker’ of ‘broodmoordenaar’, bood hiervoor de oplossing. Tegenwoordig worden de broden, door de toevoeging van meer tarwemeel minder hard, dit heeft echter als nadeel dat ze korter houdbaar zijn.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod particuliere vakantiehuizen in Italië. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Valle d’Aosta vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Italie

Sport en natuur

De natuur wordt hier goed beschermd. Het ongerepte Parco Nazionale del Gran Paradiso is een absolute aanrader. De unieke flora en fauna nodigt in de zomer uit tot bergwandelingen over de vele gemarkeerde paden. Ook voor de gevorderde bergsporter is de beklimming van de Gran Sasso een uitdaging. Op de top zie je om je heen namelijk ook de andere karakteristieke 4.000 meter toppen zoals de Matterhorn op de Zwitserse grens en de Mont Blanc op de grens met Frankrijk. In de winter zijn er veel wintersportmogelijkheden geconcentreerd in de gebieden van Breuil-Cervina, Châtillon en in Valtournenche. Alle skipistes zijn modern en goed uitgerust.


Gran Paradiso

Je hebt een keuze uit dorpjes met een rustige, intieme sfeer en dorpen met het intense leven van de moderne apres-ski. Je kunt ook de grens tussen ltalië en Zwitserland passeren op de ski. Tevens zijn er mogelijkheden voor de liefhebber van het ski alpinisme. Op de Grande haute Route Valdôtaine kun je via een parcours van 400 km het hele dal doorkruisen. Hiervoor moet je wel goed uit de voeten kunnen op de lange latten. Vanwege de hoge pistes zijn hier ook in de zomer mogelijkheden tot skieën.

Door de combinatie van natuur en cultuur is Val d'Aosta zeker een bezoek waard. Het ligt relatief dicht bij huis (900 km), is goed te bereiken en je struikelt er nog niet over de toeristen zodat je op een prettige manier in contact kunt komen met de bevolking.

 

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.