Zuid Tirol

Zuid Tirol

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Zuid Tirol (Südtirol)

Zuid-Tirol, ook bekend onder de Duitse naam Südtirol, de Italiaanse naam Alto Adige (gebied boven de rivier Adige) of kortweg Bolzano, naar de hoofdstad van de regio. Zuid Tirol is een van de mooiste en best uitgeruste wandelgebieden in Italië.

Wat zijn de mooiste plekken in Zuid Tirol? Waar kan je mooi wandelen en waar verblijven? Het immense Stelvio Nationaal Park bevindt zich deels in Südtirol. Veel toeristen, zowel Italianen als buitenlanders, zoeken de natuur hier op om te wandelen. Verder is Zuid Tirol een populair gebied voor skiërs, mountainbikers en bergbeklimmers. Ook de gastronomie en goede wijnen trekken toeristen van over heel Europa.

Bergen in Zuid Tirol

Zuid Tirol ligt in een van de mooiste regio’s van de Italiaanse Alpen. In het gebied bevinden zich meerdere gebergtes en bergmassieven, waaronder de prachtige Dolomieten (met de Drei Zinnen), Het Ortlermassief (de Ortler is met 3905 meter de hoogste berg in Südtirol). Ook populair bij toeristen is het Rosengartenmassief, een schitterend berggebied. Enkele passen maken het mogelijk om tot diep in de bergen door te dringen met de auto. De Stelviopas en Gaviapas liggen boven de 2500 meter en zijn hiermee twee van de hoogste bergpassen in Europa. Daarnaast zijn er ook vele mooie bergdalen, die een mooie afwisseling vormen op het wandelen in de bergen: Val d’Ega, Valle Isarco, Val Gardena, Val Pusteria, Val Badia en Val Venosta.

Rosengarten

Rosengarten is een bergmassief in de Dolomieten, dat wordt omsloten door het Eggental en het Tierser Tal. In het zuiden ligt de Costalungapas. De bijzondere vormen en kleuren van het Rosengarten gebergte maken het tot een van de mooiste plekken in Zuid Tirol, rond zonsondergang kleuren de rotsen vaak in een dieprood licht. Een van de mooiste formaties in de Rosengarten zijn de spitse Torri del Vajolet, die lijken te waken over de berghut en prachtig weerspiegelen in een meertje. De Kesselkogel is de enige berg die de 3000 meter overschrijdt.

Stelvio Nationaal Park

Stelvio Nationaal Park is een van de grootste, maar ook oudste nationale parken in Europa. Het is een enorm uitgestrekt beschermd natuurgebied, met bergen tot bijna 4.000 meter hoog. Het noorden van de Stelvio ligt in Südtirol. Het zuidelijke deel van de Stelvio ligt in Trentino. Omdat dit gebied niet geschikt is voor skivakantiegangers is het een stuk betaalbaarder dan andere regio’s in de Dolomieten.

Vanwege het ongerepte karakter en de mooie natuur is Stelvio vooral populair om te wandelen in Südtirol. 1000 km aan gemarkeerde wandelroutes en tal van goed uitgeruste berghutten maken het tot een paradijs voor wandelaars: van een dagtocht tot meerdaagse huttentocht. Tijdens het wandelen maak je kans op het zien van dieren als gemzen, vossen, alpenmarmotten, steenbokken en reeën.

Land Italie

Sport en natuur

Mooie meren in Südtirol

Naast hoge bergpaden met mooie wandelpaden vind je in Alto Adige ook prachtige meren. Het bekendste meer is de Reschensee, waar een gebied kunstmatig onder water is gezet. Het oude dorp Graun is toen onder water gelopen, nu is nog alleen de kerktoren zichtbaar: deze steekt boven het water uit. De Bödenseen zijn wellicht de meest gefotografeerde meertjes: dit zijn drie meertjes bij de Drei Zinnen. De Karersee, aan het einde van het Eggental, is een van de mooiste meren: helder groen water, omgeven door dichte naaldbossen, met daarachter de bergtoppen van de Latemar.

Bolzano en omgeving

Het centrale deel van Zuid-Tirol is de regio van de stad Bolzano en omgeving. Zowel met de auto als de trein is de regio makkelijk bereikbaar en een goede uitvalsbasis om de Italiaanse Alpen te verkennen. Fietsen en wandelen in de omgeving van Eppan of genieten van een glas wijn in de wijngemeente Kaltern an der Weinstrasse, de mogelijkheden in de natuur bij Bolzano zijn eindeloos.

Wandelen in Südtirol

Italianen uit de drukke steden in Noord-Italië (lees Venetië, Milaan, Turijn) trekken in de vakantie graag de natuur in. Zowel in de winter als de zomer zoeken ze de bergen van Südtirol, Trentino en Lombardije op. De Italianen zelf willen dus dat alles hier prima geregeld is en men zet dus alles in het werk om te zorgen voor goede infrastructuur, comfortabele overnachtingen (ook op grote hoogte) en goed gemarkeerde wandelpaden. Er zijn tal van mooie wandelroutes aangelegd, zoals de Dolomietenweg, die vanuit het Eggental naar Cortina d'Ampezzo voert. De Alta Via 1 is een van de mooiste en bekendste wandelroutes in Südtirol. Het 150 kilometer lange pad voert door de oostelijke Dolomieten.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.