Friesland

Friesland

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Friesland

Friesland mag dan zijn eigen taal hebben,

voor mensen die de taal niet spreken houdt het zijn grenzen wijd open. Dat toeristen er welkom zijn blijkt ook wel uit het feit dat er een paspoort voor Friesland bestaat. Een idee van de directeur van de VVV Friesland-Leeuwarden, zo maar een aardigheidje, een leuke manier om mensen die Friesland beter willen leren kennen tegemoet te komen.

Friesland is een unieke provincie.

De Friese meren zijn sterk bepalend voor het landschap. De elf oude stadjes en de talrijke terpdorpjes niet minder. De kerkjes, de bijzondere klokkenstoelen, al die schilderachtige boerderijen, de oude stinsen – versterkte herenhuizen – en dan als decor de weidse weilanden, die in de verte vaak overgaan in blauwgrijs water.

Dit alles maakt het gezicht uit van een provincie bedekt met grote bossen.
Praalbossen, zoals bij Heerenveen en Beesterzwaag. Ook in het Gaasterland is heel wat bos te vinden. Verder dat weidse landschap, waar je zo ver kunt kijken. Weids is overigens in Friesland niet hetzelfde als onbegroeid.
De flora is er rijk. Zoals er ook veel verschillende diersoorten voorkomen.

Een provincie waar veel is te zien.

Romantische stadjes en mooie plaatsjes, zoals dat heel kleine Sloten, of Workum, dat eigenlijk veel te onbekend is. Echt unieke bezienswaardigheden, zoals in Wieuwerd, waar onder de kerk een aantal mummies bewaard is gebleven. Bijzonder is de zogenoemde “Aldfaers Erfroute”. Deze loopt langs zoveel historische bezienswaardigheden dat het traject zelf in feite één groot levend museum lijkt.

Akkrum

Akkrum is een van 21 dorpen in de gemeente Heerenveen in de provincie Fryslân. Het ligt naast het dorpje Nes, waardoor er ook gesproken wordt van Akkrum-Nes. Het dorp is gelegen aan het riviertje de Boorne met het Leppa Akwadukt. Tot Akkrum behoort ook de buurtschap Oude Schouw. Sinds de opheffing van Boarnsterhim in 2014 maakt Akkrum deel uit van de gemeente Heerenveen.

Over Akkrum

In het midden is een mooi plein te vinden, waar 2 keer per week markt is. Er is een wandelpromenade, evenwijdig aan de Boarn. De Boarn en de oude Boarn maken van Akkrum het kleine Venetië. Het is vanuit Akkrum mogelijk om 4 richtingen op te gaan met de boot. Richting Aldeboarn en dan de Turfroute, richting Grou en zo naar de Alde Feanen inEernewoude, naar Terhorne en dan het Snekermeer en de verschillende prachtige poelen, naar Irnsum en zo naar de Zwette en Leeuwarden.

Het wandelnetwerk is bijna klaar en er komt een bord bij het station van alle punten in deze omgeving. Dan kun je lopen binnendoor naar Grou, naar het natuurgebied de Deelen, naar het Snekermeer enz.

De fietsknooppunten komen ook samen in Akkrum en kun je via pontjes veel routes uitkiezen. Akkrum is erg goed bereikbaar, zowel met de auto, trein of boot. Er is een haven waar ongeveer 400 boten liggen. Ook is er een trailerhelling en een passantenhaven met sanitair.

Het leven in Akkrum

Akkrum ligt, tussen Heerenveen en Leeuwarden, direct aan het spoor en aan de autosnelweg A32. Nergens wordt het uitzicht verstoord door industrie of stedelijke drukte. In plaats daarvan uitgestrekte weilanden, bloeiende bermen, karakteristieke boerderijen en prachtige natuurgebieden. Akkrum is een gezellig en levendig dorp in midden Friesland. Akkrum ligt aan het begin van de Turfroute en heeft voor de watersporter ideale watersport mogelijkheden. In Akkrum zijn er ook gezellige bars, restaurants, leuke winkeltjes en prachtige gebouwen en Akkrum heeft een bloeiend verenigingsleven.

West-Terschelling.

Hoofdplaats van het eiland en aankomsthaven van de veerboot. Dit fraaie plaatsje is een aantal huizen met gevels uit de tweede helft van de 17de eeuw rijk, vooral aan de Commandeursstraat. Voor de ingangen hier en daar nog zgn. stoeppalen. De vuurtoren Brandaris uit 1594 is een van de oudste en hoogste vuurtorens in Nederland; tot 1920 werd er met echt vuur gewerkt. Bij helder weer is het licht tot op 40 km afstand zichtbaar. Het cultuurhistorisch Museum “t Behouden Huys’ (Commandeursstraat 32) is gevestigd in een huizenrijtje uit 1668.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod particuliere vakantiehuizen in Nederland. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Friesland vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Nederland

Sport en natuur

Voor een vakantie vol waterpret ga je naar Friesland! Veel vakantiehuizen in deze provincie zijn gelegen aan of vlakbij het water. De vele meren, de uitstekende faciliteiten en de havendorpen maken Friesland de ideale bestemming voor een watersportvakantie. Huur een sloep, motorboot, zeilboot of catamaran en beleef Fryslân vanaf het water! Verschillende prachtige vaarroutes voeren je langs de mooiste plekjes van de regio. Wil je ongestoord kunnen genieten van de weidse blikken en de horizon? Laat je dan varen door een expert! Zo heb je alle tijd om te genieten van de omgeving.

Wandelen en fietsen tijdens je vakantie in Friesland

Je vakantiehuis in Friesland is het ideale vertrekput voor een stevige wandeling of fietstocht. Friesland is namelijk niet alleen op het water leuk, ook het vasteland is prachtig en interessant om op een actieve manier te ontdekken! In het noorden en westen wandel je door het rustige terpenland, kleigronden waar rust en ruimte samen komen. In het oosten en zuidoosten geniet je van de Friese wouden. Natuurlijk heb je ook de mogelijkheid om te wadlopen tijdens je vakantie in Friesland. Vanuit verschillende kustplaatsen heb je de mogelijkheid een wadtocht te ondernemen. Via het knooppuntennetwerk kun je prachtige fietstochten maken vanuit je vakantiehuis in Friesland. Onderweg kun je een hapje of drankje doen in één van de elf Friese steden. Na een actief dagje door de regio is het heerlijk bijkomen in je vakantiehuis in Friesland!

Vakantieboerderij Rintjeshoek

Vakantieboerderij Rintjeshoek

Wester Nieuwkruisland 15 9293 LW Kollumerpomp, Friesland
Vakantieboerderij Rintjeshoek Aan de voet van het Nationaal Park Lauwersmeer in Friesland ligt een k - Meer informatie