Burgenland

Burgenland

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Burgenland

Burgenland is de meest oostelijk gelegen deelstaat van Oostenrijk en grenst aan de landen Slovenië en Hongarije. De hoofdstad van deze deelstaat is Eisenstadt. Deze provincie grenst aan de andere deelstaten Neder-Oostenrijk en Stiermarken.

Ideale bestemming voor wandelaars

De deelstaat heeft een mild klimaat, met gemiddeld 300 zondagen per jaar. Het is de minst drukbevolkte provincie, er wonen nog geen 300.000 mensen op een oppervlakte van 3.966km². In de hoofdstad, Eisenstadt, wonen de meeste mensen. Deze provincie staat bekend om de vele kastelen en burchten die in het landschap te vinden zijn. Vooral in het midden en zuiden van Burgenland zijn veel van dit soort imposante bouwwerken te vinden. Voor wandelaars is Burgenland een ideale bestemming. Het landschap is rijk aan groen en de mooie heuvels zorgen voor een gevarieerde wandelroutes. Burgenland kent uitgestrekte, vruchtbare vlakten en heeft dan ook de naam als een van de beste wijnstreken van Europa. Het overwegend Duitstalige Burgenland behoorde tot 1920/1921 tot Hongarije.

Tot 1921 behoorde Burgenland tot Hongarije en was de regio bekend onder de naam West- Hongarije. De naam Burgenland is ontstaan vanuit de naam “”Burchtenland”. Het gebied heeft de meeste burchten en kastelen per vierkante kilometer van de hele wereld. De deelstaat is onderverdeeld in 2 zelfstandige steden (Rust en Eisenstadt) en 7 districten (Gussling, Jennersdorf, Mattersburg, Neusiedl am See, Oberpullendorf, Oberwart en Eisenstadt Umgebung).

Vierburgenland

Na jarenlange strijd en onderhandelingen na de Eerste Wereldoorlog kwam het gebied conform het Verdrag van Saint-Germain en het Verdrag van Trianon grotendeels aan Oostenrijk. Hongaars protest leidde in Sopron (Ödenburg) tot een omstreden referendum met als uitkomst dat de stad Hongaars bleef. De hoofdstad was tot 1925 Bad Sauerbrunn, sindsdien Eisenstadt. De naam Burgenland (‘burchtenland’) dateert pas van na de Eerste Wereldoorlog. Het grensgebied stond daarvoor wel bekend als Duits-West-Hongarije. Aanvankelijk werd in Oostenrijk de naam Vierburgenland voorgesteld, naar de vier historische comitaten in het gebied: Presburg (Duits: Pressburg; Hongaars: Poszony; tegenwoordig Slowaaks: Bratislava), Wieselburg (Hongaars: Moson), Ödenburg (Hongaars: Sopron) en Eisenburg (Hongaars: Vas). Toen uiteindelijk slechts Wieselburg en een deel van Eisenburg Oostenrijks werden, liet men het vier in de naam vallen. De – weinig gebruikelijke – Hongaarse naam van de deelstaat is Várvidék, een vertaling van de Duitse naam.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod particuliere vakantiehuizen in Oostenrijk. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Burgenland vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Oostenrijk

Sport en natuur

In het zonnige Burgenland hoeft u zich het hele jaar door geen moment te vervelen!

Voor de liefhebbers van buitensporten is het in Burgenland zowel in de winter als in de zomer goed toeven. Er zijn prachtige wandelroutes van verschillende afstanden die u langs de meest mooie en interessante plekjes voeren. Met meer dan 2.500 km aan fietspaden leent dit zich gebied zich uitermate goed voor fietsers, nordic walkers en inline skaters, maar ook paardrijden , raften en bergbeklimmen behoort tot de mogelijkheden. Het Neusiedler See is het paradijs voor de watersporter. Oostenrijk staat bekend om zijn kindvriendelijkheid. Overal worden speciale kinderactiviteiten georganiseerd en zijn speciale voorzieningen aanwezig zoals kinderfietsen en aangepaste routes.

Burgenland heeft 2 kleine skigebieden. Zowel het Schnizentrum Rettenbach als het skigebied gelegen aan de Kurkmirn Zellenberg zijn ideaal geschikt voor kinderen, beginners en mensen die puur recreatief op de latten willen staan. Uiteraard brengt de sleeplift ook ervaren snowboarders naar boven en is er een rodelbaan. En natuurlijk is ook aan het typisch Oostenrijkse après-ski gedacht.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.