Opper-Oostenrijk

Opper-Oostenrijk

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Opper-Oostenrijk

Het aan Duitsland en Tsjechië grenzende Opper-Oostenrijk strekt van het nostalgische Bohemer Woud tot aan het Alpenlandschap van de Salzkammergut. Tussen beide gebergtes in vind je de vallei van de Donau met schilderachtige middeleeuwse steden. Wil je een veelzijdige Oostenrijkse vakantie, dan is deze deelstaat dus een aanrader.

Wat is er te zien en te doen?

Opper-Oostenrijk bestaat net als Neder-Oostenrijk uit kwartieren, maar in tegenstelling tot de oostelijker gelegen deelstaat hebben de kwartieren van Opper-Oostenrijk geen afzonderlijke landschappen. Een uitzondering wordt gevormd door het Mühlviertel dat ten noorden van de Donau ligt. Het Traunviertel, het Hausruckviertel en het Innviertel lopen alle drie van de Donau tot aan de Alpen en kennen vergelijkbare landschappen.

Het Mühlviertel, het Oostenrijkse deel van het Boheemse Woud

Het Mühlviertel is het Oostenrijkse deel van het Boheemse Woud dat doorloopt in Tsjechië en in Duitsland, waar het bekend staat als het Beierse Woud. Je vindt er een mooi, rustig landschap met dennenbossen, weilanden en oude boerderijen. Het Boheemse Massief is verder een typisch middelgebergte dat bekend staat om de vele granieten rotsen. De hoogste piek, de 1378 meter hoge Plöckenstein, is beduidend lager en ook minder grillig dan de Alpen. De naam van het kwartier is overigens misleidend. Je zult in het Mühlviertel niet veel molens aantreffen, maar wel de rivieren de Große Mühl en de Kleine Mühl.

Afgezien van de buitenwijken van Linz ten noorden van de Donau, zijn er in dit deel van Opper-Oostenrijk geen grote steden. In plaats daarvan zijn het boerendorpen en kleine middeleeuwse stadjes die het landschap onderbreken. Een van de bekendste hiervan is Freistadt met een kasteel en een groot aantal in uitstekende staat bewaard gebleven oude gebouwen. In dezelfde omgeving vind je tevens een aantal historische hoven die vandaag de dag dienst doen als toeristische attractie, zoals de bijna 400 jaar oude Großdöllnerhof.

Desondanks is het Mühlviertel geen drukbezocht toeristisch gebied. De meeste inwoners zijn in Linz werkzaam, terwijl landbouw en bierbrouwerij de belangrijkste economische activiteiten in de streek zelf zijn. Dit maakt het een rustiger alternatief op bijvoorbeeld het Beierse Woud net over de Duitse grens. De laatste jaren zijn een aantal toeristische projecten opgezet, waaronder het Naturpark Mühlviertel met veel leuke wandelwegen en fietsroutes.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod particuliere vakantiehuizen in Oostenrijk. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Opper-Oostenrijk vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Oostenrijk

Sport en natuur

De vallei van de Donau

Ten zuiden van de Donau tot aan de besneeuwde bergpieken van de Alpen vind je wat in het Duits het Alpenvorland genoemd wordt. Dit is een heuvelachtig deel van Opper-Oostenrijk met veel graslanden en akkers. Het Kobernaußerwald en de Hausruck met zeer dichte bossen vormen uitzonderingen.

De Alpen van Opper-Oostenrijk

Hoewel het Mühlviertel en de vallei van de Donau bijzonder mooi zijn, is het toch het zuiden van Opper-Oostenrijk waar de meeste andere toeristen tegen zult komen. Dit is niet zonder reden. Hier vind je namelijk het prachtige, op de UNESCO Werelderfgoedlijst vermeld staande landschap van de Salzkammergut. Grote bergmeren zoals de Attersee en de Traunsee, maar ook tientallen kleinere meren garanderen hier samen met de duizenden meters hoge bergpieken het Oostenrijk dat je kent van de ansichtkaarten.

Activiteiten in de zomer

Voor een actieve vakantie zit je in Opper-Oostenrijk goed! Vooral in de Alpen zijn er talloze zomerse activiteiten te doen zoals wandelen, bergklimmen en grotten en kloven verkennen, terwijl de vele meren juist goed zijn om te zwemmen of te zeilen. Wil je meer dan enkel wat het landschap te bieden heeft, dan kun je ook in dit deel van de deelstaat terecht om bijvoorbeeld te golfen of een van de typisch Oostenrijkse overdekte zwembaden te bezoeken.

Mountain-biken rond de meren of in de dalen is een andere populaire activiteit. Zo is er de 345 kilometer Salzkammergutradweg waarmee je de meeste toeristische bestemmingen zult zien. Wel kan het door de steile hellingen soms enerverend zijn dus een goede conditie is belangrijk. Houd je juist van een rustigere fietstocht? Bekijk dan de Donauradweg. Deze volgt de rivier van het Duitse Passau tot de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Het deel van deze fietsroute dat in Opper-Oostenrijk ligt is relatief vlak en daardoor minder inspannend.

Activiteiten in de winter

Wat wintersport betreft spreekt het voor zich dat je ook weer in de Alpen van Opper-Oostenrijk moet zijn. Hoewel niet zo omvangrijk als bijvoorbeeld in Tirol, vind je in deze deelstaat toch erg veel uitstekende skigebieden. Zo is er Dachstein-West met maar liefst 72 skiliften en meer dan 130 kilometer aan pistes. Zowel beginners, gevorderden en professionele skiërs en snowboarders kunnen hier terecht. Verder worden er ook talloze andere activiteiten georganiseerd die het toch een complete en gezellige wintersportvakantie maken.

Een ander groot skigebied is Hinterstoder-Höss dat wat verder naar het oosten ligt. Daarnaast zijn er nog Kasberg, Wurzeralm, de Freesports Arena Dachstein en nog tientallen kleinere plekken met een flink aantal pistes. Keuze genoeg dus, waarbij opgemerkt moet worden dat de skigebieden in Opper-Oostenrijk vooral geschikt zijn voor families die op zoek zijn naar niet al te drukke pistes met goede voorzieningen. Ook in het Mühlviertel ten noorden van de Donau vind je tenslotte een aantal skipistes. Deze zijn echter klein van opzet. Hierdoor zijn ze meer op locale bewoners gericht en minder op internationale bezoekers.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.