Stiermarken

Stiermarken

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Stiermarken

Stiermarken ( Steiermark) is een veelzijdige regio in het oosten van Oostenrijk. Natuurliefhebbers, actievelingen, families, iedereen voelt zich hier thuis. De natuur in Steiermark bestaat uit hoge bergen, spiegelgladde meren, metershoge watervallen en wijngaarden. Maar een vakantie in Steiermark staat niet alleen voor natuur, ook hoofdstad Graz heeft met zijn historische centrum, moderne architectuur en gezellige pleinen genoeg te bieden.

Natuur in Stiermarken

In Stiermarken liggen maar liefst 7 natuurparken en het nationale park Gesäuse. De natuur is overweldigend door de grote afwisseling. Zo zit je in de bergen, zo bevind je je in een glooiend wijnlandschap. Steiermark staat te boek als ‘het Groene hart van Oostenrijk’ en bestaat voor zo’n 60% uit bos. Het noorden van de regio is bergachtig en heeft als kenmerk de bijna 3.000 meter hoge Dachstein. In het zuiden van Steiermark hebben de bergen plaats gemaakt voor heuvels waar de druiven rijkelijk op groeien. Aan natuur geen gebrek in deze veelzijdige regio, aan wandelpaden evenmin.

Nationaal park Gesäuse

Het Alpenregio nationaal park Gesäuse bevindt zich in het Ennsdal en is het jongste nationaal park van Steiermark en Oostenrijk. Naast een overweldigende natuur met bijzondere dieren en planten vind je hier indrukwekkende kloven. Te midden van dit landschap kan je prachtig wandelen, bergbeklimmen, kajakken en raften. Aanrader voor families is een bezoekje aan het waterspeelpark in St. Gallen. Liefhebbers van cultuur moeten beslist een bezoek brengen aan het beroemde benedictijnenklooster Stift Admont.

Dachstein, ‘hoogtepunt’ van Steiermark

De Dachstein vormt letterlijk en misschien ook wel figuurlijk het hoogtepunt van Steiermark. Het Dachsteinmassief is 2.997 meter hoog en een bijzonder uitstapje voor het hele gezin. Door de sneeuwzekere gletsjer kan je hier grote delen van het jaar skiën, maar ook wanneer je niet op de lange latten staat valt er genoeg te doen. Het Dachstein ijspaleis neemt je mee naar het binnenste van de gletsjer en geeft je een inkijkje in deze bijzondere ijswereld. De Dachstein Sky Walk is een panoramaplatform dat bekend staat als ‘het balkon van de Alpen’. Vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht over het omringende berglandschap.

Graz, hoofdstad van Steiermark

Graz ligt aan de rivier de Mur, is de hoofdstad van Steiermark en is dankzij zijn middeleeuwse binnenstad opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wanneer je op vakantie in Steiermark bent mag je dit bijzondere uitstapje beslist niet links laten liggen. Graz biedt een prachtige mix tussen historische monumenten en moderne bebouwing. Hoogtepunten van de stad zijn de Klokkentoren op de Schlossberg en het Kunsthaus met het bijzondere dak. Graz is een populaire studentenstad wat de sfeer ten goede komt.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod particuliere vakantiehuizen in Oostenrijk. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Stiermarken vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Oostenrijk

Sport en natuur

Wandelen in Steiermark

De regio is een ideale vakantiebestemming in Oostenrijk om te voet te verkennen. Diverse meerdaagse wandelroutes en een legio aan kortere dagtochten en kleine wandelingen liggen verspreid over dit oostelijke deel van Oostenrijk. Vanaf de meeste wandelpaden geniet je van een schitterend uitzicht op de hoge bergtoppen. Wandel de 116 km lange Dachstein Tauern panoramaroute langs de rivier de Enns, de Dachstein wandelrondweg of volg de Via Natura, een natuurroute met NatuurLeesTuinen en NatuurLeesEilanden door het natuurpark Zirbitzkogel-Grebenzen. Zelfs een deel van de Europese wandelklassieker Via Alpina voert door Steiermark. Nieuw is de route "Van gletsjer tot wijn" die dwars door het hele gebied voert. Wil je de ultieme adrenalinekick, wandel dan over de op 2.700 meter hoogte gelegen hangbrug of wandel over een glazen platform op 100 meter hoogte, de "Treppe ins Nichts".

Met kinderen naar Steiermark

Voor kinderen is wandelen in Steiermark ook geweldig. Wandelen is een avontuur en soms net een sprookje! In natuurpark Grebenzen vind je een wandelroutes die geschikt zijn voor families met kinderwagens. Wandelpaden zijn er goed begaanbaar en voor de kinderen zijn er belevenispunten ingebouwd. Kinderen kunnen de route lopen in het spoor van ‘Hans im Glück’ een Oostenrijks sprookje.

Specialiteiten van Steiermark

Aan specialiteiten en lekkernijen geen gebrek in Steiermark. In het zuiden van de regio worden diverse voortreffelijke wijnen geproduceerd, die je kunt proeven op acht wijnroutes. Op de heuvels in deze omgeving vind je ook veel velden waar appels en pompoenen groeien. Wijn, pompoen en appels spelen daarom ook een grote rol in de gerechten en specialiteiten van Steiermark. De pompoenpitolie wordt omschreven als het groene goud en diverse wijnen zijn internationaal onderscheiden.

Wereldcup-nachtslalom

In de winter is het tussen de witte bergen in het noorden en de hete bronnen in het zuiden goed toeven. Rondom de wereldkampioenschapsplaats Schladming, met het jaarlijke evenementen-highlight, de wereldcup-nachtslalom voor heren, vallen er 860 km aan pistes te ontdekken.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.