Wenen

Wenen

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Wenen

Wenen beslaat een oppervlakte van slechts 415 km². Het is daarmee de kleinste deelstaat van Oostenrijk, hoewel het stedelijk gebied ook buiten de stadsgrenzen doorloopt. Wat inwoneraantal betreft staat Wenen met 1.795.000 inwoners juist op de eerste plaats. Verder is het de enige Oostenrijkse deelstaat die niet grenst aan het buitenland, want de stad is volledig omringd door Neder-Oostenrijk.

Wat is er te zien en te doen?

Er is in Wenen ontzettend veel te zien. Goed om in je achterhoofd te houden is dat Wenen vandaag dan wel de hoofdstad van het kleine Oostenrijk mag zijn, maar dat het tot aan de Eerste Wereldoorlog de hoofdstad van het Habsburgse Rijk was dat strekte van de Adriatische Zee tot aan Oekraïne. Wenen was in deze tijd een van de toonaangevende Europese steden. Dit verklaart waarom bijvoorbeeld de paleizen in de stad zich moeiteloos kunnen meten met die van Londen, Parijs en Madrid.

Weense musea en muziek

Behalve de paleizen vind je in Wenen nog veel andere musea. Het Kunsthistorisches Museum is het bekendst. Je kunt hier de enorme collectie Europese schilderkunst van de Habsburgers bekijken. Ook zijn er zalen met beeldhouwkunst en permanente exhibities over de Grieken, Romeinen en Egyptenaren. Een andere aanrader is het MuseumsQuartier. Dit is een complex gebouwd rond de voormalige stallen van de keizers met meerdere moderne musea. Kunst, fotografie, design, mode en literatuur komen hier allemaal aan bod, waardoor je eenvoudig een hele dag in het Museum Quartier door kunt brengen.

Wenen is daarnaast natuurlijk ook de stad van de muziek. Vrijwel alle beroemde klassieke componisten brachten tijd aan het Oostenrijkse hof door. Denk dan bijvoorbeeld aan namen als Mozart, Beethoven, Haydn, Schubert, Brahms, Strauss en Salieri. In de grote, aan het einde van de 19e eeuw verrezen Weense Staatsopera kun je vandaag de dag nog regelmatig werken van deze en vele andere componisten beluisteren.

Wil je in plaats van de drukke toeristische bezienswaardigheden bezoeken wat meer rust? Ga dan naar het Prater. Dit is een groot park dat voortgekomen is uit het jachtgebied van de keizers. Vooral de meer dan 4 kilometer lange laan met kastanjes en het reuzenrad uit 1897 zijn mooi om te zien. Een andere goede tip is Donaustadt, aan de oostelijke oever van de rivier. Het zijn vooral de moderne wolkenkrabbers die hier indruk zullen maken. Vanuit de 252 meter hoge Donauturm heb je bovendien een geweldig uitzicht over de stad.

Lekker eten en drinken

Ook op culinair gebied stelt Wenen niet teleur. Doordat het eeuwenlang de hoofdstad was van het Habsburgse Rijk, vind je in de Weense keuken Duitse, Hongaarse, Tsjechische, Italiaanse en nog talloze andere invloeden terug. Tot de welbekende hoogtepunten behoren Wienerschnitzel en Apfelstrudel, maar ook bijvoorbeeld een Sachertorte mach je niet missen. Dit is een heerlijke chocoladetaart die al generaties lang door het prestigieuze Hotel Sacher op de markt gebracht wordt. Tafelspitz, een heerlijk stuk rundvlees met gebakken aardappelen, en de warme, gevulde deegbollen die bekend staan als Germnködel zijn andere aanraders.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod particuliere vakantiehuizen in Oostenrijk. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Wenen vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Oostenrijk

Sport en natuur

Met de Spaanse Rijschool heeft Wenen een attractie die je werkelijk nergens anders vindt. In een manege in de statige Hofburg, een van de chicste paleizen van de stad, draaien de beroemde Lippizaner paarden hun pirouettes. Ze voeren een ballet uit op muziek, en die traditie is al een paar honderd jaar oud.

wenen-winterschool-1-620-298.jpg

Een bezoek aan de Spaanse Rijschool

Een bezoek aan een gala voorstelling van de Spaanse Rijschool op zondagmiddag is de mooiste manier om met de Lippizaner paarden kennis te maken, maar wel prijzig en je moet vaak lang van tevoren boeken. Er zijn gelukkig nog meer manieren om met de Spaanse Rijschool kennis te maken. Zo kun je de ochtendtrainingen bijwonen of meegaan met een begeleide rondleiding langs de stallen.

De Hofburg

De Spaanse Rijschool is gevestigd in de Hofburg, aan de Michaelerplatz. De Hofburg is zelf ook een van de grote bezienswaardigheden van Wenen - het enorme complex van paleizen en bijgebouwen was tot 1918 het centrum van het Habsburgse rijk. Tegenwoordig herbergen de keizerlijke gebouwen behalve de Spaanse Rijschool onder meer ook het Sisi Museum, het het Filmmuseum en in een aangrenzend paleis het Albertina Museum. Vanaf het plein voor de Hofburg vertrekken de fiakers (historische paardenkoetsjes) voor rondritten door Wenen.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.