Alentejo

Alentejo

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Alentejo

De eindeloze vlakten beginnen bij de Taag. Meer naar het noorden is het landschap groener, terwijl het zuiden wordt gekenmerkt door de zon, de hitte en een langzaam levensritme. Dat is de Alentejo.

In het noorden, de weiden van de “lezíria”; in het binnenland een oneindige vlakte met in de wind golvende gouden graanvelden; aan de kust wilde, ongerepte stranden met een ruwe schoonheid.

Landschap

De onmetelijkheid van het landschap wordt slechts onderbroken door kurkeiken en olijfbomen die de tand des tijds hebben doorstaan. Santarém is een natuurlijke uitkijkpost op de immense Taag. Hier en daar ziet men ommuurde stadjes in het landschap, zoals Marvão en Monsaraz, of een dolmen die aan de magie van lang vervlogen tijden herinnert. Op de heuvels staan gelijkvloerse, witte huizen. De kastelen herinneren aan gevechten en veroveringen en in de binnenplaatsen en tuinen bespeurt men Moorse invloeden die de bevolking en de natuur gevormd hebben.

In de Alentejo dicteert de kracht van het land het verstrijken van de tijd. Steden zoals Elvas en Évora, die door Unesco zijn uitgeroepen als werelderfgoed, getuigen van het doorzettingsvermogen van de bewoners. Misschien is dat wel de reden waarom cultuur en spiritualiteit hier zo´n uitgesproken karakter hebben. Getuigenissen uit het verleden zijn ook te vinden in andere steden zoals Santarém, Portalegre en Beja of in de oude jodenwijken van bijvoorbeeld Castelo de Vide.

Wandeltochten

Dankzij het vlakke landschap is deze streek ideaal om te wandelen, te fietsen of tochten te paard te maken. U kunt dit combineren met vogels spotten of met een verblijf aan één van de stuwmeren zoals dat van Alqueva, waar u kunt genieten van het rustige water of de sterrenhemel kunt bewonderen.

Kust

Maar vergeet vooral de kustlijn van de Alentejo niet. Daar bestaat het landschap uit hoge rotsachtige kliffen die kleine stranden beschutten, waarvan vele ideaal zijn om te surfen. Hier treft u ook de zoete aroma´s van de velden, de heerlijke kruidige geuren waarmee vis, zeevruchten en andere regionale gerechten bereid worden, geserveerd met een uitstekende wijn uit de streek. Want het is het land dat het ritme bepaalt van de Alentejo.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod particuliere vakantiehuizen in Portugal. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Alentejo vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Portugal

Sport en natuur

Alentejo heeft geen pretparken of andersoortige spel- en sportattracties waar je met het hele gezin naar toe kunt. Grote markten waarbij pottenbakkers hun waren tonen zijn er wel (Estremoz, Évora).

Dorpen en steden in Alentejo

Witter kunnen de dorpjes van Portugal niet zijn. De huizen en gebouwen zijn niet alleen stralend witgekalkt. Nee, ze zijn van puur marmer. Deurkozijnen, stoepen, straatjes en kerkgevels, alles is van doorschijnend wit of roze marmer. Het straalt je tegemoet. Geel of blauw geschilderde banden zorgen voor een kleuraccent. Bovenop de daken staan lange, vierkante schoorstenen. In de zomermaanden is dat een geliefde stek van een ooievaarsstel. En dat brengt weer geluk.

Eten en drinken in Alentejo

Stoofschotels van varkensvlees met venusschelpen worden in het zuiden van Portugal geserveerd in een cataplana: Een koperen schaal die goed afgesloten kan worden zodat alle ingrediënten goed op elkaar inwerken. De grijze, knoestige olijfbomen leveren heerlijke olijven. Uit Alentejo komen volle, rijpe rode wijnen: Borba, Redondo, Reguengos de Monsaraz en Vidigueira. De meeste zijn tafelwijnen. Serpa staat bekend om zijn schapenkaas.

Natuur in Alentejo

De sobreiro verliest elke tien jaar zijn mantel. In de zomermaanden staat er in Alentejo een zee van bomen met een kale, roodbruine stam. De kurkeiken worden beetje bij beetje van hun schors ontdaan. De kurkbast wordt gekookt en daarna gebleekt. Portugal levert 50% van de wereldproductie.

Vlak, vlak en vlak

De oneindige vlaktes met graanveld en olijfboomgaard gaan voor de één snel op de zenuwen werken. De ander wordt juist dromerig van de rust en de stilte. De witte vlekken van dorpen (Elvas, Évora, Estremoz) hebben duidelijk een hartverwarmende aantrekkingskracht. In de bergketen in het oosten, de Serra de São Mamede, staan amandelboom, tamme kastanje, eucalyptus, wilg en kersen- en perenboom broederlijk naast elkaar.

Heerlijke rust

Bij het agroturismo in de Alentejo logeer je vooral op 'montes'. Dat zijn grote witte boerderijen, omringd door heel, heel veel ruimte. Van verkeersdrukte zul je geen last hebben. Slapen en eten zijn niet de enige geneugten. Vaak is er om de verzengende hitte het hoofd te bieden een zwembad aangelegd. Ook zijn er huizen die zich hebben toegelegd op paardrijvakanties, fietsen, wandelen of beeldhouwen.

Uitgaan in Alentejo

Als er geen kermis of circus langskomt, moet je het uitgaansleven in Alentejo maar zelf invullen. Dat kan door romantisch te tafelen, naar de sterren en de maan te turen of een bar op te zoeken voor een praatje met Portugezen.

Winkelen in Alentejo

Er zijn heel wat souvenirs afkomstig uit Alentejo. Wat denk je van moringues, ongeglazuurde waterkannen met twee tuiten. Of beschilderde figuurtjes voor kerstkribben uit Estremoz die op de grote zaterdagochtendmarkt worden aangeboden. Misschien ben je meer geïnteresseerd in de gestreepte dekens in felle kleuren die op dezelfde markt verschijnen. De wand- en vloertapijten van Portalegre en Arraiolos zijn koopwaar van winkels. Er zijn moderne en antieke kleden. Van kurk wordt van alles gemaakt: onderzetters, ansichtkaarten en talrijke figuurtjes.

Zon, water en strand

In elkaars verlengde van noord naar zuid liggen de Costa Dourada (= Goudkust) en de Costa Vicentina. Net als in de Algarve liggen de zandbaaien tussen grillige rotspartijen. Alleen de beukende westenwind, de verraderlijke onderstromen en de spetterende branding, maar vooral de verlatenheid zijn anders. Hier tref je geen aaneenschakeling van vakantiedorpen, disco's en waterparken, maar ongereptheid en rust. Badplaats in spé is Vila Nova de Milfontes.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.