Madrid

Madrid

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Madrid

De autonome regio Madrid is een van de 17 regio’s van Spanje. De regio is tevens een provincie. De hoofdstad is Madrid, tevens de hoofdstad van het land.

De regio heeft een inwoneraantal van 6,4 miljoen mensen. Madrid is een regio die administratief is gecreëerd. Historisch gezien behoorde het gebied bij Castilië.

Het gebied wat nu Madrid is, is al sinds het vroege paleothiceen bewoond. In de valleien van de rivieren de Manzanares, Jarama en Henares zijn een aantal archeologische vondsten gedaan die dit bewijzen.

Het gebied heeft verder de bekende cyclus doorgaan van bezetting door de Romeinen tot een herovering van de christenen.

Klimaat

De regio Madrid heeft een continentaal mediterraan klimaat met koude winters met temperaturen tot onder nul graden.

De zomers zijn heet met regelamtig temperaturen boven de 30 °C, soms wel 40 °C. Regenval bedraagt 500 mm per jaar en is gelijkelijk verdeeld over het jaar.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Madrid staat allereerst bekend om het Museo del Prado. Het Prado is een van de grootste en beroemdste kunstmusea in de wereld. De collectie bestaat uit werken van de 14e tot de 19e eeuw.

Er zijn duizenden schilderijen, prenten, tekeningen en standbeelden te vinden. Het bekendste werk is Las Meninas van Velázquez, maar er zijn meer beroemde schilderijen van hem te vinden, net als van Goya, maar ook Titian, Rubens en Bosch zijn ruim vertegenwoordigd.

Het Koninklijk Paleis (Palacio Real) heeft een grote verzameling schilderijen en fresco’s, en daarnaast collecties van antieke meubelen, aardewerk, zilverwerk en porselein.

Aranjuez ligt op de plaats waar de Taag en de Jarama samenvloeien. In de plaats bevindt zich het Palacio Real de Aranjuez, ooit de zomerresidentie van de Spaanse koningen, dat werd gebouwd tijdens de regeerperiode van Filips II. Naar dit verleden wordt verwezen in het Concierto de Aranjuez (1939) van de Spaanse componist Joaquin Rodrigo, die op het plaatselijke kerkhof ligt begraven.

Het centrum van Alcalá de Henares is grotendeels middeleeuws van origine met bochtige straatjes en historische gebouwen. Het hart wordt gevormd door de Plaza de Cervantas welke wordt gekruist door de lange hoofdstraat Calle Mayor. De stad kent een Moors, Joods en christelijk deel, ieder met haar eigen karakter en cultuur.

De Plaza Mayor van Clinchón is nagenoeg cirkelvormig, omzoomd met galerijhuizen uit de 15e – 17e eeuw en wordt ook gebruikt als een tijdelijke stierenvechtarena.

De kerk Nuestra Señora de la Acunción stamt uit de 15e -16e eeuw. Het heeft een prachtig werk van Goya, de hemelvaart van de Heilige Maagd voorstellend. Clinchón heeft ook een middeleeuws kasteel, maar dit is helaas wat vervallen.

Het klooster van San Lorenzo de El Escorial is een van de meest prominente gebouwen van de stad en is een belangrijk monument uit de Renaissance tijd. De “Vallei van de gevallenen” valt onder het gebied van het klooster. Het is gebouwd in opdracht van Franco en een omvangrijk monument ter herinnering aan de gevallenen in de Spaanse burgeroorlog.

Culinair

De keuken van Madrid is gestoeld op die van Castilië en La Mancha. Big en lam vindt men dus net zo goed in de regio Madrid als in de anderen.

Door de invloed van immigranten, mensen die uit andere provincies kwamen op zoek naar werk en handel, kan men in Madrid eigenlijk alles eten wat er in diverse delen van het land op het menu staat. Paella uit Valencia, Gazpacho uit Sevilla of Fabada uit Oviedo.

Het meest bekende gerecht uit de regio is echter de Cocido madrileño, bestaand uit kikkererwten, groeten en vlees. Callas a la Madrileña is ook een aanrader en is een gerecht met kalfspens, een specialiteit in de bars van Madrid.

Land Spanje

Sport en natuur

Vanuit een vakantiehuis in Madrid, vind je naast gastronomie, muziek en mode, een interessant aanbod aan musea en kunstverzamelingen. De stad bezit maar liefst 73 musea. Bewonder verschillende meesterwerken in de musea uit de Gouden Museum Driehoek: Museo del Prado, Museo Thyssen-Bornemisza en Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, een ware must. Liefhebbers van moderne kunst kunnen terecht in één van de kunstgaleries. Ook bijzonder om te bezoeken is het koninklijk paleis, het Palacio Real. Het paleis wordt niet meer bewoond en de belangrijkste kamers in het paleis en ook de tuinen zijn te bezichtigen tijdens je vakantie in Madrid.

Worden al die musea je teveel, dan is het park 'Parque del Retiro' een heerlijke plek om even tot rust te komen. Je kunt hier lekker rondwandelen en van een heerlijk Spaans wijntje genieten op een terrasje. In het park zelf ligt het de Real Jardin Botánico (een botanische tuin), twee paleizen en een rozentuin. Vervelen in dit park doe je zeker niet want het park biedt voldoende animatie waaronder straattheater, concerten, exposities en je kunt je rond laten rijden in een koets. In het park ligt ook een meertje waar je roeibootjes kunt huren. Geniet van een ontspannen dag in de buitenlucht vanuit je vakantiehuis in Madrid.

De gemoedelijke sfeer van de stad vind je goed terug in het oude centrum van Madrid. De binnenstad van Madrid kenmerkt zich door een doolhof van gezellige steegjes, verassende pleintjes en parken met fraaie paleizen en fonteinen. Hier bevinden zich de bekende pleinen als het waaiervormige plein de Puerta del Sol, Plaza de la Cilbeles met haar bekende fonteinen en het de Plaza Mayor, waar vroeger de religieuze en koninklijke ceremoniën plaatsvonden. Tapas barretjes en restaurants zijn er genoeg te vinden in de stad en Madrid kent een bruisend uitgaansleven.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.