Navarra

Navarra

Dingen te doen - algemeen

Vakantie in Navarra

Navarra is bij veel mensen nog relatief onbekend. Het gebied strekt zich uit vanaf de Pyreneeën naar het zuiden. Het landschap is uitzonderlijk gevarieerd. Vreemd genoeg is alleen de hoofdstad Pamplona bekend, omdat daar een week per jaar stieren door de nauwe straatjes gejaagd worden. En de wijn, niet te vergeten, die tot de beste van Spanje behoort. Navarra heeft echter zo veel meer te bieden.

Niet ver van Pamplona vind je verschillende toeristische trekpleisters. Pamplona is omringd door vele indrukwekkende middeleeuwse kloosters. Drie kilometer van het mooie Estella ligt bijvoorbeeld een schitterend Benedictijns klooster. Als je dorst gekregen hebt van zoveel devotie, kun je pal daarnaast de lokale rode wijn proeven in de Bodega de Irache. Het prachtige Monesterio de Lyre, ligt in de schaduw van de Pyreneeën bij Yesa. Je kunt de monniken horen zingen om negen uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds.

Bezienswaardigheden

Pamplona heeft een juweel van een kathedraal en mooie oude stadsmuren in het noordoosten. Maar de plaatsen om Pamplona heen hebben ook veel te bieden. In Tudela zwaaiden de Moren vierhonderd jaar de scepter. Nadat de Christenen het gebied heroverd hadden, bouwden ze op de plek van de grote moskee een rijzige kathedraal. Opvallend is een brug uit de dertiende eeuw met een potpourri aan verschillende bouwstijlen. Ook het zilverkleurige beeld van de Maagd Maria in Roncesvalles, gelegen aan de pelgrimsroute, trekt nog steeds veel bezoekers.

Dorpen en steden

Pamplona is een stadje dat slechts bekend is vanwege Sanfermines, de stierenraces in de straten. Daarmee wordt het studentenstadje te kort gedaan. Kunnen opgefokte stieren en mensenmassa’s jou niet charmeren? Dan is Pamplona nog 51 weken per jaar zeer de moeite waard. De stad heeft een rijke cultuur en er heerst een gezellige ontspannen sfeer. Rondom Pamplona liggen pittoreske plaatsjes zoals Estella. In het noordoosten vind je het groene Valle del Baztán. Hier bereik je via smalle weggetjes de karakteristieke dorpjes Ziga, Irurita en Elizondo.

Eten en drinken

Navarra is in heel Spanje bekend vanwege haar verfijnde Baskische keuken. In deze streek wordt koken bloedserieus genomen. Probeer eens de heerlijke artisjokken en pepers uit Lodosa, met wat brood en wijn. Of ‘alubias’, oftewel rode bonen uit Tolas en ‘perretxikos‘, de wilde paddestoelen. Zelfs de koninklijke fijnproever Don Juan Carlos noemde de sla, tomaten en asperges uit Tudela ‘cojonudos’, wat zeer goed betekent. Als je na een heerlijk diner cognac bestelt, krijg je de fles als ‘hartza habano’ mee naar uw vakantiehuis in Navarra.

My Special Place

Hier vindt u een ruim aanbod particuliere vakantiehuizen in Spanje. Er is altijd wel een vakantiehuis te vinden, dicht in de buurt van de leuke plekjes die u tijdens uw vakantie graag wilt gaan bezoeken.  Boek uw vakantiehuis in Navarra vandaag nog, of vraag de eigenaar om meer informatie!

Land Spanje

Sport en natuur

De Pyreneeën vormen de natuurlijke grens tussen Frankrijk en Spanje. Deze bergrug heeft een ongereptere natuur dan de Alpen. Navarra biedt een van de meest gevarieerde landschappen van Spanje. In de hoger gelegen gebieden steken besneeuwde pieken boven naaldbomen uit. Het gebied kent begroeide heuvels met beuken, prachtige groene dalen en wilde kloven. Daarnaast zijn er terrasvormige wijngaarden, geïrrigeerd door de Ebro-rivier. Deze omgeven schilderachtige dorpjes en weelderige tuinen.

Een vakantie naar Navarra is zoveel meer dan het achtervolgd worden door stieren in de straten van Pamplona! Navarra is een prachtig authentiek stukje Spanje. Met bergen (de Pyreneeën) en dalen. Waar mensen in kleine traditionele dorpen bij elkaar leven. Bijvoorbeeld in de Roncal vallei.

Ga je op vakantie naar Navarra, bezoek dan zeker ook het sprookjeskasteel in de Middeleeuwse stad. En de halfwoestijn Bardenas Reales.

Bourgondische genieters halen er hun hart op aan de heerlijke lokale wijnen en pintxos. Maar Navarra -misschien wel de meest verrassende regio van Spanje- zou ook bovenaan het lijstje moeten staan van natuurliefhebbers, outdoorfanaten en adrenaline junkies. Waarom? De bossen, meren en woestijnen herbergen een schat aan sportmogelijkheden.

Het Woud van Irati

Met 17.000 m2 is Irati op het Zwarte Woud na, het grootste beuken- en sparrenbos van Europa. Hier rij je urenlang over bospaden, langs meren en valleien zonder een tegenligger te zien. Dwars door het bos zijn verschillende trails aangelegd voor wandelaars en mountainbikers. Het immense natuurgebied is toegankelijk bij Orbaizeta in het westen en Ochagavía in het oosten, waar je ook een bezoekerscentrum vindt met informatie over diverse routes. Stop onderweg voor een plons in een van de heldere meertjes, voor een picknick op een verlaten heuvel en spot talloze vogelsoorten, maar ook herten en wilde paarden.

Bardenas Reales

Van de koele bossen in de Pyreneeën is het maar een klein stukje naar het andere uiterste: de semi-woestijn Bardenas Reales. Momenteel vinden hier de opnames plaats voor Game of Thrones, en zodra je het gebied van ruim 42.000 hectare betreedt, snap je ook wel waarom. Een bizar maanlandschap doemt voor je op met kilometers zand en bijzondere rotsen zover als je kan kijken. Grote delen van het gebied zijn prima toegankelijk met de auto en op die manier zie je ook het meest. Een stukje avontuurlijker is om de mountainbike te pakken en een van de negen trails te fietsen. Zorg dat je in ieder geval Castilla de Tierra, El Rallón en La Ralla de la Negra bezoekt. Plan je route zorgvuldig: het gebied is open vanaf 08:00 uur ’s ochtends en je dient er een uur voor zonsondergang weer uit te zijn.

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.