Griekenland

Griekenland

Vakantie in Griekenland

De eilanden van Griekenland met hun heldere zeeën en prachtige stranden bieden de perfecte plek voor reizigers op zoek naar zon en ontspanning. Met de op tien na langste kustlijn van de wereld valt er altijd een mooi plekje op het strand vinden!

Voor een zonvakantie Griekenland zit je op een van de vele eilanden helemaal goed. Met schitterende stranden en helderblauw water is het eiland Santorini perfect voor de zonliefhebber. Als je na een dag in de zon trek hebt gekregen, kun je bijvoorbeeld terecht in het vissersdorpje Ammoudi. Hier geniet je aan de waterkant en met de vissersboten en roodgekleurde kliffen op de achtergrond van een diner bij een echte Griekse Taverna. Daarnaast vind je op Santorini ook de iconische witte huizen met de blauw geschilderde deuren en vensters. Die zijn niet alleen mooi, maar waar ook een gedachte achter zit. De Grieken geloven namelijk dat de blauwe kleur beschermt tegen het kwaad.

Er zijn naast de welbekende plekken ook minder druk bezochte eilanden, zoals Paros en Naxos. Op deze eilanden kun je tijdens een wandeling zomaar terecht komen op een geheim strand waar je de hele dag het zand en de zee voor jezelf hebt. De Griekse eilanden zijn bij uitstek geschikt voor uitrusten op het strand, bezoekjes brengen aan charmante dorpjes en dineren bij zonsondergang.

Gastromonie

Moussaka, tzatziki en souvlaki zijn slechts een aantal Griekse specialiteiten waar je tijdens je vakantie in Griekenland naar uit kunt kijken.

In de Griekse keuken wordt heel veel gebruik gemaakt van allerlei verse ingrediënten. Het bekendste voorbeeld hiervan is toch wel de Griekse salade, een echte klassieker. Meng simpelweg wat gesneden tomaten, plakjes komkommer, gesnipperde ui, olijven en feta in een schaal en besprenkel het met olijfolie. De Grieken weten precies hoe je met simpele ingrediënten een heerlijk gerecht kan neerzetten. Ook olijfolie is een veelgebruikt product in de Griekse keuken. Vreemd is dit niet, want met bijna 120 miljoen olijfbomen kan Griekenland maar liefst 305000 ton olijfolie produceren. Griekenland is hiermee de op twee na grootste producent in de wereld.

Het bekendste vleesgerecht in Griekenland moet toch wel souvlaki zijn, wat letterlijk ‘spiesje’ betekent. Ook moussaka mag niet vergeten worden, het gerecht bestaande uit laagjes aardappel, aubergine en gehakt. Het is een echt kunstwerkje op je bord. Tijdens een vakantie Griekenland moet er eigenlijk ook genoten worden van een aantal glazen ouzo, misschien wel het bekendste Griekse drankje. Volgens traditie wordt er bij de ouzo mezedes geserveerd. Dit zijn schaaltjes met hapjes bestaande uit bijvoorbeeld gebakken courgette, stukjes inktvis en komkommer. De Grieken maken op deze manier van iedere maaltijd een feestje!

Cultuur

Griekenland wordt beschouwd als de wieg van de democratie. De sporen van de invloedrijke Griekse geschiedenis zijn vrijwel overal te vinden.

De plek waar de Griekse geschiedenis het aller duidelijkst zichtbaar is, is in de hoofdstad Athene. De Akropolis is het hoogste punt van de stad en biedt zo een prachtig uitzicht over de rest van Athene. Het bekendste monument op de Akropolis van Athene is het Parthenon, een tempel waarvan de bouw maar liefst 15 jaar duurde. Het monument is opgedragen aan Athena, de beschermgodin, en is een indrukwekkend overblijfsel van de glorie van het oude Griekenland. Een bezoek aan Athene is eigenlijk niet compleet zonder een kijkje te nemen bij deze bijzondere plek.