Hongarije

Vakantie Hongarije

Vakantie in Hongarije

Hongarije is een heerlijk land om vakantie te vieren: Prachtige ongerepte natuur, de mensen vriendelijk, het is er veilig, er is een rijk cultureel leven, schitterende barokke steden als Boedapest en Pecs, spectaculaire landschappen, kruidige gerechten, krachtige wijnen en een klimaat dat in de lente en zomer niet onderdoet voor bijvoorbeeld Italië of Kroatië. Er zijn betoverende muziek- en wijnfestivals en evenementen. Er is een lange traditie aan wellness mogelijkheden: denk aan de beroemde thermaal-baden, maar ook fantastische waterparken. Hongarije heeft ook het grootste binnenmeer van Europa: het Balatonmeer met fraaie zonovergoten stranden en mooie stadjes, perfect dus voor een mooie Hongarije Vakantie.

Hongarije is heel betaalbaar

Wat ook een niet onbelangrijk pluspunt van een vakantie in Hongarije is: het is overal allemaal heel betaalbaar. Dat geldt zowel voor de accommodaties zoals vakantiehuizen, hotels en campings als voor het eten en drinken. Je kunt er bijvoorbeeld voor onder een tientje heerlijk eten, inclusief wijn, koffie en een nagerecht. Ook op een terrasje betaal je nog niet de helft van wat je in landen als Frankrijk en Spanje betaalt. Kortom, het leven is er nog goed & goedkoop!

Nationale Parken en natuurgebieden

Hongarije heeft 10 nationale parken, 36 beschermde landschaps gebieden en 142 beschermde natuur gebieden. De vele en gevarieerde leefgebieden zijn vrijwel allemaal intact gebleven zoals laagvlakten, venen en moerassen, wetlands, weilanden, bossen en graslanden. Deze landschappen herbergen een ruim aanbod aan inheemse flora en fauna. Ze beschikken ook over  moderne faciliteiten zoals bezoekerscentra met exposities die bovendien allerlei activiteiten organiseren.

Budapest, “Parel aan de Donau”

Een vakantie in Hongarije is niet compleet zonder een bezoek aan Budapest. De geschiedenis van Boedapest is versmolten met die van de Hongaren zelf. Er wonen circa 1.8 miljoen mensen (20% van alle Hongaren) in de  hoofdstad. De stad is zo groot dat er zelfs 3 Ikea vestigingen zijn. Buda en Pest waren vroeger twee verschillende steden, waarvan Buda de oudste is. Het barokke Pest lijkt op het centrum van Parijs wat ook niet zo verwonderlijk is, aangezien de plattegrond van de boulevards duidelijk zijn geïnspireerd op het werk van Haussmann, de architect van de renovatie van Parijs aan het eind van de 19e eeuw. Buda, dat tegen de heuvel aangebouwd is heeft meer weg van een middeleeuwse stad, compleet met burchten en kastelen. De stad als geheel vertoont een ongelofelijke hoeveelheid aan bouwstijlen die je op maar weinig andere plekken aantreft. Alles staat er door elkaar: barok, klassiek, romantiek, Jugendstill, Bauhaus… maar het resultaat is bijzonder charmant, bijna nostalgisch. Je kunt er als het ware door de tijd reizen.

De Burchtheuvel – de thuisbasis van wat je zou kunnen noemen Buda's ‘oude stad’ – is al eeuwen lang een cultureel en strategisch middelpunt van de stad en was ook de plaats van meer dan 30 belegeringen. Hierdoor moesten veel gebouwen steeds weer herbouwd worden. Dit gebeurde vaak met behulp van stenen uit het puin en verklaart de mix van bouwstijlen. De pronkstukken zijn de spectaculaire Mátyás Kerk en de Het Koninklijk Paleis in het zuiden. Het uitzicht op Pest vanaf het Vissersbastion is adembenemend. Tip: Na ca. 17.00 uur, als de meeste dagtoeristen al weer weg zijn, kun je hier optimaal genieten en heerlijk rondslenteren.

 

.